Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Opera in de Grachtentuin

Va Pensiero: De Eufraat en haar verhalen

zaterdag, 14 augustus 2021 - vrijdag, 20 augustus 2021
17u tot 20u

Opera in de Grachtentuin

Va Pensiero: De Eufraat en haar verhalen

Van 11 t/m 16 september 2023: reprise Va Pensiero!

Klik hier.

 

Opera: Va Pensiero
De Eufraat en haar verhalen

Voor het eerst slaat Museum Van Loon de handen ineen met World Opera Lab voor de bijzondere opera, speciaal gemaakt voor deze gelegenheid: Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen.

 

Va Pensiero is een intieme opera met een bijzondere hoofdpersoon, de rivier de Eufraat, of Al-Furat in het Arabisch. Aan haar oevers ontstonden de eerste beschavingen en het eerste schrift. Van de allereerste nederzettingen in het huidige Syrië, tot kleitabletten met poëzie, tot het Babylon van Nebukadnessar. Waar haar water is, ontstonden vele muzikale culturen. Haar oevers brachten prachtige verhalen voort, die ook de westerse cultuur grondig hebben beïnvloed.

 

Vanaf de jaren ‘70 worden er stuwdammen in de Eufraat gebouwd, waardoor de vruchtbare rivier opdroogt en haar rijke geschiedenis verloren dreigt te gaan. Nederlandse en Syrische archeologen werkten samen om het erfgoed rondom haar oevers te bewaren. Archeoloog Maurits van Loon, oprichter van Museum Van Loon, speelde een belangrijke rol in het bewaren van deze eerste culturen. In de tuin van het museum komen deze connecties tot leven. Met aria’s uit Nabucco van Verdi, traditionele muziek uit Syrië, Irak en Turkije. Een ontmoeting tussen heden en verleden, oost en west, archeologie en opera.

 

Met een spectaculaire cast: sopraan Sabra El Bahri Khatri, klarinettist en verteller Vincent Martig, makam-zanger en saz-speler Shwan Sulaiman, ud-speler Haytham Safia en pianist Wim Dijkstra. Regie: Miranda Lakerveld.

 

Heeft u al een kaartje gekocht? Bekijk dan hier alvast het programmaboekje met veel achtergrond informatie. 

 

Hier leest u de geweldige recensie van de Theaterkrant en een interview met Gijs Schunselaar, Miranda Lakerveld en Hosam Alqalqeely over de opera op het Grote Midden Oosten Paltform!

 

Lezingen

Tijdens de operadagen worden er verschillende lezingen georganiseerd door experts van wereldklasse, waaronder archeologen die betrokken zijn geweest bij de opgravingen rondom de Eufraat. U heeft gratis toegang tot de lezingen, ook als u geen operakaartje heeft gekocht (mits u in het bezit bent van een coronatoegangsbewijs).

 

Het is noodzakelijk om u hiervoor aan te melden i.v.m. de beschikbare capaciteit. U moet dit ook doen als de lezing aansluit op uw operabezoek. Het aanmelden gaat per persoon. Als u meerdere mensen wilt aanmelden moet u voor iedereen een apart formulier invullen.

 

Ook moet u in het bezit zijn van een op dat moment geldig coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere operavoorstellingen. Zonder coronatoegangsbewijs kunnen wij u helaas niet toelaten.

 

Programma lezingen:

 

  • The importance of archaeological heritage in the Middle-East (English)

Debat met o.a. Umayya Abu-Hanna, Peter Akkermans, Bayan Musallab en Miranda Lakerveld

Zondag 15 augustus, 15.00, ingang via Kerkstraat 259

Aanmelden

 

  • Geschiedenis met nieuwe ogen zien

Hosam Alqalqeely

Maandag 16 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

  • Maurits van Loon’s archeologische werk aan de Eufraat

Diederik Meijer

Woensdag 18 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

  • Lifecycles of cultural heritage (English)

Nour Munawar

Donderdag 19 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

  • De bewoners langs de Eufraat

Esseline van de Sande

Vrijdag 20 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

Meer informatie over de lezingen en de sprekers vindt u hier.

 

Belangrijke informatie

Met de opera houden we ons aan de maatregelen van de overheid met betrekking tot evenementen. Dit event kan daarom alleen doorgaan als we gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Dit betekent dat iedere bezoeker in het bezit moet zijn van een geldige negatieve coronatestuitslag (geldig tot 24 uur na moment van afname), een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud. Mochten de maatregelen veranderen dan laten wij u dit uiteraard van te voren weten.

 

Hier leest u meer over de coronatoegangsbewijzen en hoe u een testafspraak kan inplannen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/testen-voor-toegang

 

Data

Zaterdag 14 augustus | 17.00 (try out)

Zaterdag 14 augustus | 19.00 (première)

Zondag 15 augustus | 17.00 en 19.00

Maandag 16 augustus | 17.00 en 19.00

Woensdag 18 augustus | 17.00 en 19.00

Donderdag 19 augustus | 17.00 en 19.00

Vrijdag 20 augustus | 17.00 en 19.00

 

De opera duurt ongeveer 45/50 minuten

 

Tickets

Première: € 40,00 (incl. hapje en drankje)

Reguliere voorstellingen: € 25,00

 

Koop hier uw kaartje

We zijn de kaartverkoop gestart op basis van de huidige coronamaatregelen en versoepelingen, uw aankoop is onder voorbehoud van wijzigingen m.b.t. de coronamaatregelen en de capaciteit. Mochten hier veranderingen in komen dan laten wij u dit uiteraard weten.

 

Over World Opera Lab

World Opera Lab maakt unieke interculturele operavoorstellingen, opera’s waarin culturele verschillen overstegen worden. Maatschappelijke thema’s worden op poëtische wijze bevraagd in energieke kruisbestuivingen van muziek en dans uit verschillende culturen, met het operarepertoire als kloppend hart. www.worldoperalab.com

 

Hoofdfoto: Ellis Biemans & IJzeren Gordijn | Model: Sopraan Sabra El Bahri Khatri als de Eufraat | Museum Van Loon & World Opera Lab

Logo World opera Lab in zwart en wit