Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Lezingen bij de opera Va Pensiero

Tijdens de operadagen worden er verschillende lezingen georganiseerd door experts van wereldklasse, waaronder archeologen die betrokken zijn geweest bij de opgravingen rondom de Eufraat. U heeft gratis toegang tot de lezingen, ook als u geen operakaartje heeft gekocht (mits u in het bezit bent van een coronatoegangsbewijs).

 

Het is noodzakelijk om u hiervoor aan te melden i.v.m. de beschikbare capaciteit. U moet dit ook doen als de lezing aansluit op uw operabezoek. Het aanmelden gaat per persoon. Als u meerdere mensen wilt aanmelden moet u voor iedereen een apart formulier invullen.

 

Ook moet u in het bezit zijn van een op dat moment geldig coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere operavoorstellingen. Zonder coronatoegangsbewijs kunnen wij u helaas niet toelaten.

 

Programma lezingen:

The importance of archaeological heritage in the Middle-East (English)

Debate met o.a. Umayya Abu-Hanna, Peter Akkermans, Bayan Musallab en Miranda Lakerveld

Zondag 15 augustus, 15.00, ingang via Kerkstraat 259

Aanmelden

 

 

Geschiedenis met nieuwe ogen zien

Hosam Alqalqeely 

Maandag 16 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

 

Maurits van Loon’s archeologische werk aan de Eufraat

Diederik Meijer 

Woensdag 18 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

 

Lifecycles of cultural heritage (English)

Nour Munawar 

Donderdag 19 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

 

De bewoners langs de Eufraat

Esseline van de Sande

Vrijdag 20 augustus, 20.00, ingang Museum Van Loon Keizersgracht 672

Aanmelden

 

 

Bio sprekers

Peter Akkermans is een Nederlands archeoloog en professor Archeologie van het Nabije Oosten aan de Universiteit Leiden. Hij was betrokken bij opgravingen in onder meer Syrië en Turkije en is co-auteur van The Archaeology of Syria. Akkermans was een leerling van Maurits van Loon.

 

Umayya Aby-Hanna is Palestijns-Fins, publicist en ‘cultural broker’, en houdt zich bezig met thema’s als identiteit, cultureel erfgoed en dekolonisatie. Ze heeft in de afgelopen jaren veel gewerkt met Syrische experts op het gebied van erfgoed en wederopbouw.

 

Bayan Musallab is een Syrische archeoloog uit Aleppo die van kinds af aan bezeten is van archeologie, niet in de laatste plaats door de vele plekken die ze in Syrië bezocht. Tijdens haar studie werkte ze in het Aleppo Museum. Vanwege de oorlog vluchtte ze en kwam via Egypte en Turkije in Nederland terecht. Hier werkte ze enige tijd als vrijwilliger bij de Archeologische Dienst in Zutphen.

 

Miranda Lakerveld is regisseur van Va Pensiero en artistiek leider van World Opera Lab. Zij maakt ensceneringen voor opera en klassieke muziek waarin het verbinden van culturen, religies en artistieke disciplines het belangrijkste uitgangspunt is. Voor Va Pensiero interviewde zij Syrische en Nederlandse archeologen; hun input vormt de basis voor de verhaallijn in de opera.

 

Hosam Alqalqeely is een Syrisch archeoloog die tegenwoordig in Nederland woont. Elke zomer deed hij veldwerk aan de oevers van de Eufraat in het gebied Al Jazeera, het eiland, gelegen tussen Tigris en Eufraat. Naast zijn academische scholing kent hij het Eufraatgebied als een eb en vloed van culturen. Voor Va Pensiero gaf hij dramaturgisch advies.

 

Diederik Meijer is voormalig hoofddocent Archeologie van het Nabije Oosten aan de Universiteit Leiden. Hij was onder meer betrokken bij opgravingen in Syrië, zoals Hammam al-Turkman. Meijer ging als student van Maurits van Loon geregeld mee op expedities in het Eufraatgebied en legde als ooggetuige vele verhalen vast in foto’s.

 

Nour Mounawar is een Syrische wetenschapper die onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is vooral geïnteresseerd in de omgang met cultureel erfgoed en conflict archaeology. Hij onderzoekt hoe cultureel erfgoed kan worden gereconstrueerd door lokale gemeenschappen erbij te betrekken.

 

Esseline van de Sande is sociaal psychologe. Ze werkte jaren in Syrië en is auteur van ‘Vaartocht over de Eufraat: Twee vrouwen, een kajak en vele ontmoetingen’. Esseline is oprichtster van de Stichting de Stadscoalitie, die nieuw talent ontsluit middels ontmoeting, verhalen, kunst en muziek.