Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Opera in de Grachtentuin

L’heure espagnole (De Spaanse klok)

Helaas gaat de geplande opera in mei dit jaar vanwege het coronavirus niet door. We hopen dat de opera in augustus wel door kan gaan! Op deze pagina en via onze nieuwsbrief houden we u hiervan op de hoogte. 

 

 

Opera in de Grachtentuin
L’heure espagnole (De Spaanse klok)

 

Eens per jaar presenteert Museum Van Loon, in samenwerking met het Grachtenfestival, Opera in de Grachtentuin. Helaas moeten we de geplande zomerproductie van augustus 2020 uitstellen vanwege het coronavirus. In overleg met partners, Stichting Opera op Zak en het Grachtenfestival wordt de opera verzet naar mei 2021. Dan zal de prachtige tuin van Museum Van Loon het decor zijn voor de opera: L’heure espagnole (De Spaanse klok) een muzikale komedie van Maurice Ravel (compositie) en Franc-Nohain (libretto). De première vond plaats in de Opéra Comique in Parijs, mei 1911.

Deze opera werd oorspronkelijk gecomponeerd voor vijf vocale solisten en orkest, maar er is ook een door de componist zelf geschreven versie met alleen pianobegeleiding. Deze versie wordt uitgevoerd door Stichting Opera op Zak in Museum Van Loon. 

 

 

Synopsis

De korte opera (50 minuten) gaat over Concepción, een jonge vrouw die getrouwd is met Torquemada, die goede zaken doet in zijn antiekzaak. Zijn grote liefde en specialiteit zijn antieke klokken. Eens per week vertrekt hij naar de stad om alle klokken gelijk te zetten. Dan heeft Concepción een paar uurtjes vrij. Dit is de tijd waarop ze haar minnaars ontvangt. Helaas is er op het moment dat haar man vertrekt een klant in de winkel, Ramiro, die wil wachten tot Torquemada terug is, en dat komt slecht uit... 

Als Gonzalve, haar minnaar, verschijnt en een zelfgeschreven gedicht voordraagt, parkeert ze hem even in een klok. Ze moet Ramiro weg zien te krijgen en vraagt hem of hij een paar spullen voor haar wil versjouwen. Natuurlijk wil hij dat! Gonzalve is intussen druk bezig een nieuw gedicht te schrijven. Dan verschijnt Don Inigo, hij verklaart Concepción zijn liefde. Hij is minder aantrekkelijk, maar wel helemaal beschikbaar. Ramiro verschijnt boven aan de trap, Concepción verbergt Don Inigo en vraagt Ramiro de klok (met Gonzalve en al) naar haar slaapkamer te brengen. Het wordt steeds lastiger om de mannen voor elkaar verborgen te houden en ondertussen heeft ze nog steeds geen resultaten geboekt! Dan komt haar man thuis…

 

 

Tickets:

Première: € 40,00 (incl. hapje en drankje)

Reguliere voorstellingen: € 25,00