Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Collectie

De collectie van Museum Van Loon omvat een grote variatie aan objecten, van 17e-eeuwse schilderkunst tot 20e-eeuws keukengerei. Het museum bewaart voorwerpen die in vijf eeuwen door de familie Van Loon bijeen zijn gebracht. In het huis is te zien hoe een familie, in de 19e eeuw in de adelstand verheven, leefde aan de Amsterdamse grachten. Die manier van leven wordt geïllustreerd door imposante salons met familieportretten, meubelstukken, zilver, porselein en andere kostbaarheden, en ook door de kleding van het personeel, keukenattributen en rijtuigen. In het museum wordt ook een uitgebreid familiearchief bewaard met onder andere foto’s, stamboeken, brieven en allerhande andere documenten.

 

De tentoonstellingen die wij organiseren leiden ook tot toevoegingen aan de collectiepresentatie. Na de tentoonstelling 'Aan de Surinaamse grachten' (2019) mochten we uit de Stuger familiecollectie een huwelijksfoto van Dirk Andreas Ralf en Hendrina Heirath toevoegen aan de collectie. Beiden zijn in de 19e eeuw in slavernij geboren op plantages in Suriname die in mede-eigendom waren van de familie Van Loon.

 

Tentoonstellingen leveren ook indrukwekkende films op, zoals bij 'Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven' (2023). Deze tentoonstelling onderzocht met deelnemers aan een participatietraject het koloniaal verleden en de doorwerking ervan. De making-of film draait dagelijks in het museum; we werken aan manieren om dergelijke informatiebronnen ook digitaal te ontsluiten.