Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Dagboeken: persoonlijke archieven

donderdag, 24 februari 2022
17:00u tot 18:30u

Dagboeken: persoonlijke archieven

In de tentoonstelling Toekomstig Verleden: een archief vertelt wordt het familiearchief van Museum Van Loon opengesteld voor bezoekers. Maar niet alleen musea, archieven of erfgoedinstellingen bewaren objecten uit het verleden. In zeker zin heeft iedereen een archief: voorwerpen van vroeger, of verhalen en herinneringen. Misschien wel opgeschreven in een dagboek.

 

Tijdens deze lezing gaan we in gesprek met Monica Soeting en Mirjam Nieboer van het Dagboekarchief over dit soort herinneringsobjecten. Welke objecten neem je bewust mee naar de toekomst? Hoe bewaar je deze objecten? Misschien heb je spijt van iets dat je in het verleden hebt weggedaan? Heb je eigenlijk ooit een dagboek bijgehouden en waarom dan? En hoe kunnen we metdergelijke objecten van anderen omgaan? Hoe ‘lees’ je een dagboek van een ander?

 

Daarnaast zal er tijdens de sessie ingegaan worden over hoe het Dagboekarchief met dit soort thema’s werkt. Ook gaan we dieper in op het belang van professioneel archiveren en welke uitdagingen hierbij komen kijken.

 

We nodigen u graag uit voor deze avond in Museum Van Loon!

 

Datum:

Donderdag 24 februari

 

Adres:

Keizersgracht 672, Amsterdam

 

Tijden:
17.00: Inloop met een drankje
17.30: Start lezing
18.30: Einde

 

Tickets:

5,- euro inclusief een drankje voorafgaande aan de lezing

Koop uw tickets hier: https://www.museumvanloon.nl/tickets/lezing-dagboeken

 

Het Dagboekarchief

Het Nederlands Dagboekarchief werd in 2009 opgericht door Mirjam Nieboer en Monica Soeting. De verzameling begon naar aanleiding van de 37 dagboekjes die Nieboer van de overleden grootvader van haar man ter beschikking kreeg.

 

Het Nederlands Dagboekarchief zorgt ervoor dat dagboeken, brieven en memoires een tweede leven krijgen. Het archief doet dit door ze te verzamelen, te archiveren, toegankelijk te maken en als onderzoeksmateriaal aan te bieden, in eerste instantie aan wetenschappers. Bestudering van dagboeken en andere egodocumenten kan het verleden een menselijk gezicht geven en het op een persoonlijke manier toegankelijk maken. Het Nederlands Dagboekarchief haakt in op de groeiende interesse in de vaderlandse geschiedenis en in het Nederlands erfgoed. 

https://www.dagboekarchief.nl/

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Let op!

In verband met de nu geldende coronavirusmaatregelen dient iedereen bij binnenkomst in Museum Van Loon via de CoronaCheck-App één van de volgende zaken te kunnen tonen:
• een geldige negatieve coronatestuitslag (geldig tot 24 uur na het moment van afhalen) of;
• een vaccinatiebewijs of;
• een herstelcertificaat dat niet ouder is dan 6 maanden.

Als u niet beschikt over de CoronaCheck-App, is een officieel bewijs van een PCR-test (minder dan 24 uur oud) of een vaccinatiebewijs ook voldoende. Zonder een van de bovenstaande zaken kunnen wij u helaas niet in het museum verwelkomen (wat wij wel heel graag willen!).