Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Ferdinand Bol

Het huis, de collectie, de kunstenaar

vrijdag, 6 oktober 2017 - maandag, 8 januari 2018

Ferdinand Bol

Het huis, de collectie, de kunstenaar

Dit najaar wordt de schilderijencollectie van Ferdinand Bol getoond in het koetshuis van Museum Van Loon. De zeventiende-eeuwse schilder was de eerste bewoner van het grachtenpand aan Keizersgracht 672, het huidige Museum Van Loon.

Het huis moet er voor bezoekers in de zeventiende eeuw spectaculair hebben uitgezien. De verschillende kamers in het pand aan de Keizersgracht waren gevuld met de enorme schilderijencollectie van Ferdinand Bol en zijn tweede vrouw Anna van Erckel. Zij bezaten werken van Rembrandt, Rubens, Van Ruisdael en vele andere tijdgenoten.

Na zijn leertijd bij Rembrandt ontwikkelde Bol zich tot één van de belangrijkste en succesvolste schilders van zijn tijd. Niet alleen de kwaliteit van zijn werk, ook zijn familiale banden en geslaagde netwerkstrategie droegen bij aan zijn succes en vermogen.

Dankzij een inventaris die Bol in 1669 liet opstellen is het mogelijk een goede indruk te geven van zijn collectie. In het koetshuis van het museum worden ca. 25 schilderijen getoond, afkomstig uit particuliere verzamelingen en (inter)nationale musea. Opvallend aan deze verzameling is de verscheidenheid aan genres en schilderstijlen. Bol verzamelde historiestukken en portretten, maar ook landschappen, zeegezichten en stillevens. Werken van grote meesters zullen weer bij elkaar hangen op een plek waar zij ooit werden verzameld door de zeventiende-eeuwse schilder.

 

 

Toeslag

Tijdens de tentoonstelling zal een toeslag van  € 1.- gelden voor alle bezoekers, kinderen uitgezonderd.

 

 

BankGiro Loterij VIP-kaart

Houders van een BankGiro Loterij VIP Kaart kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken met een introducé.

 

 

Bol & Flinck in Amsterdam

Drie andere musea, het Amsterdam Museum, Museum Het Rembrandthuis en het Paleis op de Dam sluiten aan bij deze tentoonstelling door gelijktijdig aandacht aan Ferdinand Bol én Govert Flinck te schenken.

 

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt bij WBooks de publicatie Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar geschreven door Tonko Grever, Willem te Slaa en Quirine van Aerts.

 

 

Overige activiteiten:

Maandag 13 november, 20.00 uur
Lezing Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar

Vrijdag 17 november, 18.00 uur
Febo Friday in samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest

 

 

Film: Erna Kok over Ferdinand Bol

Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar from ARTtube on Vimeo.