Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Symposium Suspended Histories

woensdag, 6 november 2013

Symposium Suspended Histories

Symposium Suspended Histories 
Museum Van Loon i.s.m. Rijksmuseum, Tropenmuseum, Scheepvaartmuseum en Amsterdam Museum 
15.00-17.30 uur 
aanmelden via info@museumvanloon.nl 

“Hoewel het onmogelijk is om wat vele generaties terug is gebeurd, ongedaan te maken, is het wel mogelijk om een stem te geven aan degenen die niet zijn gehoord, om bewustzijn, begrip en erkenning te creëren, maar ook om te inspireren en creativiteit te voeden.” – Philippa van Loon 

Als aanvulling op de hedendaagse kunsttentoonstelling Suspended Histories heeft Museum Van Loon een ‘koloniale route’ door Amsterdam uitgestippeld. In bovengenoemde musea zijn verschillende objecten te zien die de hedendaagse werken in Museum Van Loon van historische context voorzien. Tijdens het symposium op 6 november 2013 zullen de curatoren van de musea die deelnemen aan de koloniale route hun ‘aandeel’ in de route toelichten. In de deelnemende instellingen zullen objecten worden uitgelicht die een nauwe relatie hebben met Suspended Histories en zal expliciet worden verwezen naar de tentoonstelling.  

Het symposium start om 15.00 uur met een opening door Philippa van Loon en wordt afgesloten met een drankje en de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken. De toegang is gratis met een entreebewijs van het museum. Aanmelden voor 4 november via: info@museumvanloon.nl 

Martine Gosselink van het Rijksmuseum zal het schilderij Gezicht op Banda, Zuidelijke Molukken, Johannes Vinckboons en het portret van Jan Pieterszoon Coen als uitgangspunt nemen. Die schilderijen voorzien het werk van Titarubi van historische context. 

Diederick Wildeman van het Scheepvaartmuseum neemt de originele handtekening van Abel Tasman uit hun collectie als uitgangspunt om iets te vertellen over de eerste ontmoeting tussen de Maori en de Europeanen waarmee hij aansluit bij het werk van Maori kunstenaar Lisa Reihana. 

Pim Westerkamp en Anke Bangma van het Tropenmuseum zullen iets vertellen over het schilderij van de Vismarkt van Batavia van Andries Beeckman uit 1654. Op dat schilderij staan slavinnen afgebeeld waardoor het werk goed aansluit bij de fotoinstallatie van Arahmaiani in Museum Van Loon.  

Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum heeft het schilderij Dirck Jacobsz. Bas (1569-1637) en zijn familie, ca. 1634 van Dirck Dircksz. Santvoort gekozen. Dirck Jacobsz. Bas behoorde samen met Willem van Loon tot de oprichters van de VOC. 

Het symposium van 24 september 2012 en het komende symposium zijn georganiseerd in samenwerking met Stichting Framer Framed. Op www.framerframed.nl zijn opnames van de symposia terug te kijken.