Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Stéphanie Saadé: The Travels of Here and Now

vrijdag, 6 september 2019 - maandag, 4 november 2019

Stéphanie Saadé: The Travels of Here and Now

Stéphanie Saadé in Museum Van Loon met The Travels of Here and Now

6 september – 4 november 2019

 

In het kader van de 3Package Deal van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Bureau Broedplaatsen (BBp) toont Museum Van Loon dit najaar de installatie The Travels of Here and Now van de Frans-Libanese kunstenaar Stéphanie Saadé (1983). Museum Van Loon presenteert haar werk als lid van de Coalitie Transhistoriciteit, waar ook Oude Kerk, Castrum Peregrini en de Reinwardt Academie onderdeel van zijn.

 

Saadé’s installatie is gebaseerd en geïnspireerd op de 18e-eeuwse behangselschilderingen van Jurriaan Andriessen (1742-1819) in de Drakensteynkamer van het museum. De schilderingen zijn mediterrane scènes en bevinden zich rondom langs de vier wanden van de kamer. Aanvankelijk waren ze geschilderd voor kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

 

Voor Saadé vertellen de letterlijke en metaforische reizen van de schilderingen (vanaf hun oorspronkelijke locatie naar hun nieuwe huis, de grondige restauraties die ze ondergingen, de plekken waar ze de beschouwer mee naar toe nemen, de schetsen waarop ze gebaseerd zijn) een groot aantal poëtische visuele verhalen. De verhalen leiden tot noties van identiteit, verplaatsing, vervreemding en nostalgie; elementen die telkens terugkeren in het werk van Stéphanie Saadé. De bezoeker stapt in de Drakensteynkamer in de installatie van Saadé en ondergaat zijn eigen sensaties.

 

Stéphanie Saadé
Stéphanie Saadé behaalde haar diploma ‘Fine Arts’ aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs en volgde hierna een post-graduate programma aan de China Academy of Arts in Hangzhou, China. In 2014 ontving Saadé een ‘artist in residence’ aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en in 2015 aan de Cité Internationale des Arts in Parijs.

 

De 3Package Deal is een samenwerking waarbij internationaal toptalent uit diverse kunstdisciplines een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte en een ontwikkelbudget ontvangt. De Coalitie Transhistoriciteit wil ‘creative producers’ stimuleren in de ontwikkeling van cross-over activiteiten die verschillende periodes en culturele contexten combineren.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.