Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Julien Spiewak: Corps de style

zaterdag, 30 juni 2018 - maandag, 24 september 2018

Julien Spiewak: Corps de style

Deze zomer presenteert Museum Van Loon een nieuwe serie werken van de Franse fotograaf Julien Spiewak (1984). Spiewak creëerde deze serie in situ en in dialoog met de kunst, meubels, de kamers en de historie van het museum.

Op het eerste gezicht lijken de foto’s registraties van de stijlkamers, geïnspireerd op werk van Robert Polidori en Candida Höfer. De oplettende kijker vindt echter in iedere foto een opvallend detail: menselijke naakte huid dat in contrast staat tot het antieke meubilair. Met deze subtiele en speelse associatie tussen het menselijk lichaam en de architectuur brengt de kunstenaar het verleden en het heden samen.

Spiewak introduceert zijn naakte modellen in deze historische ruimtes en verandert zo het statige karakter dat musea vaak hebben; waar niets aangeraakt of verplaatst mag worden. De fotograaf brengt de kamers tot leven door een nieuw beeld te creëren waarin de antieke meubels worden gecombineerd met het naakte menselijk lichaam. De kamers, waarin de tijd stoms lijkt te hebben stil gestaan, worden zo op een nieuwe manier onderzocht. Hij nodigt ook de kijker uit om de tijd te nemen, stil te staan bij de details en het motief voor de transhistorische reis te zoeken: het menselijk lichaam. Hiermee transformeert Spiewak de kijker van een volgzame ontvanger naar een actieve kijker.

De serie maakt deel uit van het onderzoek Corps de style dat Spiewak sinds 2005 uitvoert in museale interieurs en particuliere collecties. De fotograaf behaalde zijn Master in fotografie aan de Universiteit Paris VIII. In 2010 werd Spiewak genomineerd voor de HSBC Prix pour la Photographie. Zijn werk werd tentoongesteld in onder meer Zuid Korea, Brazilië, Frankrijk en China. Dit is de eerste keer dat het werk van Julien Spiewak wordt getoond in Nederland.

Museum Van Loon organiseert regelmatig hedendaagse kunst tentoonstellingen in relatie tot de geschiedenis van de familie, het huis en de collectie. De foto’s van Julien Spiewak worden getoond in de verschillende kamers van het huis tussen 30 juni en 23 september 2018.