Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

'Zonder Titel' - Nederlandse adel in 2012

vrijdag, 7 september 2012

'Zonder Titel' - Nederlandse adel in 2012

Baron, jonkvrouw of graaf: voor velen een personage uit een sprookje, voor sommigen de titel waarmee ze zijn geboren. Maar betekent dat nog iets in 2012? 
Fotograaf Emilie Hudig (1973) schetst in haar nieuwe project ‘Zonder’ Titel een beeld van de adel in 2012. 
Het resultaat is vanaf 7 september t/m 8 oktober 2012 te zien in het koetshuis van Museum Van Loon. Hudig is daarmee de eerste hedendaagse kunstenaar die exposeert in het koetshuis van het Museum Van Loon. 

Naast de foto’s zijn op de tentoonstelling geluidsfragmenten te horen waarin verschillende generaties edellieden zich, ‘zonder naam en toenaam’, uitspreken over wat het betekent om van adel te zijn. 
De belangstelling van Hudig voor het onderwerp komt voort uit haar eigen achtergrond. Zelf een dochter van een jonkvrouw onderzocht ze de afgelopen twee jaar wat het betekent om in deze tijd een adellijke titel te dragen. Naast een zoektocht naar een goede methode om dit onderwerp te fotograferen en het verhaal vorm te geven, werd het zo ook een persoonlijke queeste. Voor het project fotografeerde Hudig met een ouderwetse Polaroid SX70 camera. De schilderachtige beelden creëren een bepaalde afstand en bevestigen het sprookjesachtige beeld dat de buitenwereld van de adel heeft. In de interviews daarentegen spreken de edelen vrijuit over wat het voor hen betekent om van adel te zijn. Klopt dit verhaal met het beeld dat de buitenwereld van de adel heeft? 

De tentoonstelling ‘Zonder’ Titel is samengesteld door Colette Olof, die tien jaar lang werkzaam was bij het FOAM en sinds kort als zelfstandig curator opereert.