Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Symposium: De Gala-berline in Nederland

donderdag, 26 januari 2017
10:30u tot 13:00u

Symposium: De Gala-berline in Nederland

Op donderdag 26 januari vindt het symposium ‘De Gala-berline in Nederland’ plaats op Paleis Het Loo te Apeldoorn. Het symposium volgt de gelijknamige tentoonstelling, die tot en met 16 januari te bezichtigen is in Museum Van Loon. In Paleis Het Loo zal dan de Gala-glas-berline te zien zijn, die precies vijftig jaar geleden werd gebruikt voor het huwelijk van prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven.

De Gala-berline, een bijzonder rijtuig, is niet alleen onderdeel van de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis. Het heeft ook vele raakvlakken met de kunstgeschiedenis, sociale geschiedenis en heraldisch onderzoek. Het brengt eveneens complexe museale vraagstukken te weeg, op het gebied van verzamelbeleid, maar ook wat betreft beheer en restauratie. Hoe richt je een koetshuis in en hoe toon je rijtuigen aantrekkelijk voor een groot publiek?

Al deze kwesties zullen ter sprake komen tijdens het symposium. Gedurende de ochtend komen sprekers aan het woord met uiteenlopende expertises, van kunsthistoricus en ambachtsman tot stalmeester. Er zullen onder andere sprekers van het Koninklijk Staldepartement , Paleis Het Loo , Kasteel Twickel, Museum Nienoord, en Museum Van Loon aan het woord komen. De ochtend wordt afgesloten met een lunch.

Het symposium vindt plaats naar aanleiding van de nationale samenwerking tussen verscheidene musea en huizen in Nederland om rijtuigen en het rijtuigtype gala-berline in het bijzonder, extra onder de aandacht te brengen.

U kunt zich hier aanmelden, de kosten per persoon per aanmelding bedragen €17,50.
Een compleet programma en overzicht van sprekers volgt spoedig.