Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Museumnacht 2016

zaterdag, 5 november 2016
19u tot 02u

Museumnacht 2016

Dit jaar krijgt Museum Van Loon een Gouden Randje tijdens de Museumnacht. Luister naar de Gouden Verhalen van het huis en haar bewoners. Museum Van Loon en haar historie roepen veel vragen op die deze avond zullen worden beantwoord. Eet saté in het koetshuis, maak je eigen familiewapen of leer over de Gouden Koets van de familie. Sluit de avond dansend op de beste Gouden Hits!

Gouden verhalen @ Van Loon
Museum Van Loon en haar bewoners kennen vele verhalen en geheimen. Waarom werd het rechterbeen van Jan van Loon in de Westerkerk begraven? Leiden de gesloten deuren naar geheime gangen, of houdt het huis ons voor de gek? En waarom bestelde Louis van Loon een ‘Gouden Koets’ terwijl zijn tijdgenoten al met de auto of de trein gingen? Deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens de Museumnacht.

Saté van Hupsaté!
De keuken van het huis aan de Keizersgracht werd ruim 40 jaar met liefde geleid door kokkin Leida. In de oven – die 24 uur per dag aan stond – maakte zij haar befaamde krakelingen die in de Blauwe Salon werden geserveerd bij de thee. De traditionele gerechten als schildpaddensoep, Poulet á la Royale en griesmeelpudding worden vervangen door streetfood!. De heren van Hupsaté serveren hun ambachtelijke satés in het koetshuis van Museum Van Loon. Een goede plek om de avond te beginnen óf om nieuwe energie op te doen tijdens de Museumnacht!

De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon
Louis van Loon bestelde rond 1900 een opvallend rijtuig: een gala-berline. Dit rijtuig werd knalgeel geschilderd en trok veel bekijks op straat. Wat weten we over de geschiedenis van deze rijtuigen, die je bijna nooit meer ziet? Hoe werden ze in Nederland gebruikt? Wat stond er nog meer in het wagenpark van de familie Van Loon? Juniorconservator Willem te Slaa leert je alles over tijdens instaprondleidingen om 19.00, 21.00, 23.00 en 0.00 uur.

Ontwerp je eigen wapenschild
Overal in het huis vind je dezelfde kleuren terug: geel, wit en zwart. Op portretten, in het stucwerk, in de kleding van de bedienden en zelfs op de Gouden Koets. Deze terugkerende kleuren staan voor de wapenkleuren van de familie Van Loon: goud, zilver en zwart. Leer tijdens deze workshop in het Koetshuis hoe een familiewapen tot stand komt en ontwerp je eigen wapen! De Workshops duren ca. 30 minuten en starten om 20.00, 22.00 en 01.00 uur.

Gouden Hits
Het centrum van dit grachtenpand is de grote ontvangsthal. Deze plek wordt al eeuwen gebruikt voor feesten en partijen. Goede reden dus om hem tijden de Museumnacht in ere te herstellen. Dans er op een ruime eeuw aan muziekgeschiedenis. Van vroege jazzmuziek die er zal hebben geklonken op de soirées tot de grootste hits van nu. Vanaf 22:00 in de hal van het museum.

Bestel je kaarten voor Museumnacht via: http://museumnacht.amsterdam/home

Reguliere entreekaarten van Museum Van Loon/museumkaarten/ICOM kaarten etc. zijn deze avond niet geldig.