Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

De Gala-berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

vrijdag, 14 oktober 2016 - maandag, 16 januari 2017

De Gala-berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

Dit najaar presenteert Museum Van Loon voor de eerste maal de gala-berline van jonkheer Louis van Loon in het koetshuis van het museum!
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de vijfjarige hereniging van het koetshuis met het museum. Het koetshuis werd in 2011 opengesteld en wordt sindsdien gebruikt als tentoonstellingsruimte. Om dit te vieren toont het museum voor het eerst de gala-berline van jonkheer Louis van Loon. Met een tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van de gala-berline in Nederland vanaf de zeventiende eeuw.


Het opvallende rijtuig werd pas na 1900 besteld bij Schutter en Van Bakel, rijtuigmakers gevestigd in de Kerkstraat. Het rijtuig is gekleurd in de heraldische wapenkleuren van de Familie Van Loon; zilver, goud en zwart, oftewel wit, geel en zwart. Om deze reden wordt het rijtuig ook wel de Gouden Koets van de familie genoemd. De felgekleurde berline moet veel bekijks hebben gehad in een tijd waarin de eerste auto’s en fietsers reeds rondreden. Dankzij een geslaagde crowdfunding-actie kon het rijtuig volledig gerestaureerd worden. Vanaf 14 oktober zal de gala-berline weer in volle glorie te zien zijn in het koetshuis.


In Nederland zijn zeer weinig gala-berlines bewaard gebleven. In samenwerking met Kasteel Twickel, Museum Nienoord, Paleis het Loo en Het Koninklijk Staldepartement zullen vier berlines in 2016 en 2017 getoond worden aan het publiek. Door samen te werken hopen de verschillende organisaties meer aandacht te vestigen op het Nederlands hippomobiel erfgoed.

Als opvolging van deze tentoonstelling, vindt op donderdag 26 januari het Sympoisum De Gala-berline in Nederland plaats op Paleis Het Loo.
Gedurende de ochtend komen sprekers aan het woord met uiteenlopende expertises, van kunsthistoricus en ambachtsman tot stalmeester. Er zullen onder andere sprekers van het Koninklijk Staldepartement , Paleis Het Loo , Kasteel Twickel, Museum Nienoord, en Museum Van Loon spreken. De ochtend wordt afgesloten met een lunch. U kunt zich via deze link opgeven voor het sympoisum. De kosten per persoon per aanmelding bedragen  €17,50.


Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie door Willem te Slaa, De gala-berline in Nederland, WBooks, Zwolle, 2016.