Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Rijtuigen op de Buitenplaats

donderdag, 14 juni 2012

Rijtuigen op de Buitenplaats

In de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de elite in de winter in de stad verbleef en in de zomer naar hun buitenplaats vertrok om aan de warmte van de stad te ontsnappen. Aan de oevers van de Vecht, maar ook in ’s Gravenland, bij Hillegom en op De Utrechtse Heuvelrug verrezen prachtige lusthoven. Het landleven werd het lifestyle-ideaal van vele welgestelde Amsterdamse kooplieden. 

De Amsterdamse regentenfamilie Van Loon beschikte in Amsterdam over een imposant grachtenhuis met het aan de tuin grenzende koetshuis waarin een groot aantal rijtuigen en paarden gehuisvest waren. 
Daarnaast beschikten zij in de negentiende eeuw over een grote buitenplaats, Hydepark, gelegen tussen Driebergen en Doorn. Dit gigantische huis werd in 1889 gebouwd voor het echtpaar Van Loon – Borski en telde meer dan tachtig kamers voor de familie en hun gasten uit binnen- en buitenland. Deze stallen waren nóg imposanter. 

Hoewel Hydepark bij een grote brand is verwoest konden enkele sport-, dienst-, en galarijtuigen, tuigen en livreien alsook vele foto’s worden behouden. 
Tijdens de tentoonstelling Rijtuigen op de buitenplaats wordt aan de hand hiervan een goed beeld geschetst van het leven op de buitenplaats. 

Speciaal voor Het Jaar van de Buitenplaats heeft het museum een nieuwe website geïnitieerd: 
www.metvanloonnaarbuiten.nl . De website geeft een overzicht van de tientallen buitenplaatsen die in het bezit zijn geweest van de familie Van Loon.