Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Michiel van Musscher (1645-1705)

vrijdag, 9 maart 2012 - zondag, 10 juni 2012

Michiel van Musscher (1645-1705)

In Museum Van Loon is tot en met 10 juni 2012 de tentoonstelling Michiel van Musscher De Weelde van de Gouden Eeuw te zien. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Van Musscher. Het is tevens de eerste tentoonstelling die plaatsvindt in het onlangs geopende koetshuis van het museum, waardoor de collectie familieportretten in het huis te bezichtigen blijft. 
Van Musscher was aan het eind van de 17e eeuw een succesvol portrettist, volgens de Zweedse architect Nicodemus Tessin, in 1687 op bezoek in de hoofdstad, zelfs de beste Amsterdamse schilder voor kleine portretten. Zijn portretten hingen huis aan huis in de Gouden Bocht van de Herengracht. Hij portretteerde naast Amsterdamse regenten onder andere Tsaar Peter de Grote. 
Van Musscher had als leermeesters onder meer Gabriel Metsu en Adriaen van Ostade. Hij schilderde in de trant van Netscher en Van Mieris. Zijn portretten zijn van ongekende kwaliteit en tonen een grote rijkdom aan details. Door de uitbundige wijze waarop de Hollandse elite zich door hem liet presenteren wordt de weelde van de Gouden Eeuw ruimschoots belicht. 
De tentoonstelling toont naast bekendere werken uit Nederlandse collecties, waaronder die van Museum Van Loon, ook werk uit particuliere collecties en internationale musea. De tentoonstelling is een ode aan het werk van Van Musscher en brengt de nadagen van de Gouden Eeuw in beeld. 
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie bij WBooks.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Mondriaan Stichting en Classicus Insurance. 

Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van € 2.- op de reguliere toegangsprijs.