Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Mode bij Van Loon

donderdag, 3 maart 2016 - maandag, 30 mei 2016

Mode bij Van Loon

Dit voorjaar zal Museum Van Loon licht werpen op de Europese High Society mode uit de periode van circa 1850 tot heden. Van 3 maart tot en met 30 mei toont het museum portretten, fotografie, originele kledingstukken en accessoires in de salons en slaapkamers van het huis.

Mode heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de familie Van Loon. Vanwege belangrijke functies aan het hof, in de financiële wereld en in het Amsterdamse societyleven moesten de heren en dames zich passend gedragen én kleden. Het Europese modegevoel is dankzij de overgeleverde portretten en kleding nog altijd zichtbaar.

Uitgangspunt voor Mode bij Van Loon zijn de staande portretten uit de eigen collectie. Deze grote negentiende-eeuwse portretten zullen als het ware driedimensionaal gemaakt worden door hen te verenigen met eigentijdse japonnen en kostuums. Van het imponerende statieportret van Louise van Loon door de Franse societyschilder Alexandre Cabanel, haar jurk door Charles Frederick Worth tot de jurk van Frans Molenaar die Martine van Loon – Labouchere droeg bij de inhuldiging van Willem Alexander.

Deze tentoonstelling geeft een inzicht in de persoonlijke voorkeuren en keuzes van de familieleden op het gebied van portret en mode. Het kiezen van vooraanstaande portrettisten en modeontwerpers uit binnen- en buitenland geeft aan hoe de familie zich wenste te presenteren; als modieuze dames en heren van stand.

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie door Wendy van Lith, Valentine Rijsterborgh & Rosalie Sloof, Mode bij Van Loon, WBooks, Zwolle, 2016.

 

 

Toeslag

Tijdens de tentoonstelling zal een toeslag van  € 1.- gelden voor alle bezoekers, kinderen uitgezonderd.

 

 

Tip: Catwalk

De japon die Thora van Loon - Egidius droeg tijdens het huwelijk van Koningin Wilhelmina, schonk zij reeds in 1923 aan het Rijksmuseum. Bij Mode bij Van Loon is de jurk weer 'thuis', in het huis van Thora en haar echtgenoot Willem Hendrik van Loon. Tot en met 22 mei is de tentoonstelling Catwalk te zien in het Rijksmuseum. De expositie is vormgegeven door de bekende fotograaf Erwin Olaf en toont de topstukken uit de modecollectie van het Rijksmuseum.

 

 

 

Fashion at Van Loon from ARTtube on Vimeo.