Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Made in de Kerkstraat

maandag, 1 juni 2015 - zondag, 27 september 2015

Made in de Kerkstraat

De Kerkstraat in Amsterdam staat bekend om zijn koetshuizen. De stadsbouwmeester Daniël Stalpaert bedacht in 1663 een extra straat tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht om de grachtenhuizen een achteringang te verschaffen en waar men een koetshuis kon bouwen. 

Vandaag de dag zijn er nog zo’n 45 voormalige koetshuizen in de Kerkstraat, waaronder dat van Museum Van Loon, dat net als het woonhuis in 1672 ontworpen werd door de bekende architect Adriaan Dortsman. Wat slechts een enkeling weet is dat de Kerkstraat het epicentrum was van de Amsterdamse rijtuig industrie. Beroemde rijtuigbouwers als Schutter & van Bakel hadden hier hun bakermat. De rijtuigbouwer behoorde tot de absolute top in Nederland en wist zich met veel succes om te vormen tot bouwer van autocarrosserieën, een vroeg voorbeeld van creatieve economische innovatie.

Met de tentoonstelling in het koetshuis Made in de Kerkstraat besteedt Museum Van Loon aandacht aan zowel de geschiedenis van de Kerkstraat als die van rijtuigbouwer Schutter & Van Bakel. De grote staldeuren naar de Kerkstraat zullen regelmatig open zwaaien.

Van 31 juli tot 16 augustus was in het koetshuis van Museum Van Loon de bijzondere Gatso ‘Kwik’ Ford Mercury, met carrosserie door Schutter & Van Bakel (1938) te zien in het kader van de tentoonstelling. Zie de rapportage van AT5 hier.