Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

150 jaar rijtuigen in het Vondelpark

zondag, 15 juni 2014

150 jaar rijtuigen in het Vondelpark

Weinig mensen realiseren zich dat de lanen in het Vondelpark, waar fietsers zich nu langs spoeden, oorspronkelijk waren bestemd voor rijtuigen. De lanen zijn zo breed omdat rijtuigen elkaar makkelijk moesten kunnen passeren. Iedere familie had rijtuigen geschilderd in hun heraldische kleuren, zodat van afstand al te zien was wie er aan kwam en je wist of er wel of niet gegroet moest worden. Ook in het Berlijnse Tiergarten, het Parijse Bois de Boulogne en het Londense Hydepark ontmoette men elkaar op deze wijze. 

De jonkheren Van Loon maakten vele ritten door het park, onder andere met de Char à Bancs. Zij werden veelal vergezeld door hun kinderen die dan de eendjes mochten voeren. 

In het koetshuis van Museum Van Loon zullen onder meer de onlangs prachtig gerestaureerde Char à Bancs, de arrenslee, tuigen en de livreien van de koetsier te zien zijn. 

In de stallen zal een toonstelling zijn ingericht met foto’s uit de tijd dat het rijtuig een normaal verschijnsel was in het Vondelpark. 

De opening van de manifestatie 150 jaar rijtuigen in het Vondelpark vindt plaats op 15 juni. Er zal dan een grote diversiteit aan rijtuigen, bespannen met een-, twee- en vierspannen paarden, pony’s, ezels en bokken als in vroeger tijden door het park flaneren. 
Met medewerking van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek 

Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam 
Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur dinsdag gesloten 
020 6245255 info@museumvanloon.nl www.museumvanloon.nl