Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Thérèse Schwartze, De Amsterdamse Fine Fleur geportretteerd

vrijdag, 11 februari 2011

Thérèse Schwartze, De Amsterdamse Fine Fleur geportretteerd

Thérèse Schwartze was omstreeks 1900 één van de meest belangrijke societyschilders. Zij werd geboren in Amsterdam en opgeleid door haar vader, de portretschilder Johan Georg Schwartze en aan de academies van München en Parijs. Ze stond bekend om haar gevoel voor stijl en haar vermogen de weelderige kostuums van vooraanstaande personen op indrukwekkende wijze te vereeuwigen en kreeg vele opdrachten uit binnen- en buitenland. 
De opdrachtgevers van Thérèse Schwartze vormden de fine fleur van Amsterdam, anders gezegd het ‘DNA’ van de bestuurlijke, financiële, intellectuele en culturele wereld. 

De tentoonstelling maakt zichtbaar welke personen van deze wereld deel uitmaakten, welke functies zij bekleedden en hoe zij elkaar kenden. 
Museum Van Loon toont ca 35 portretten van de Amsterdamse elite, waaronder schrijvers, hoogleraren, toneelspelers en musici, maar ook families als Van Loon, Van Eeghen, Heldring en Van Ogtrop. 
De portretten van Thérèse Schwartze bevinden zich hoofdzakelijk in particuliere collecties. De meeste bruiklenen zijn afkomstig uit Nederland, maar er zijn ook portretten te zien uit Amerika, België en Frankrijk. Velen zijn tot op heden niet zichtbaar geweest voor het publiek. De tentoonstelling biedt dan ook een unieke kans oog in oog te staan met het werk van deze befaamde portretschilder.