Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Museumnacht in Museum Van Loon

zaterdag, 5 november 2022

Museumnacht in Museum Van Loon

In het hart van Amsterdam staat het voormalige woonhuis van de regentenfamilie Van Loon. Het museum biedt een unieke kans om achter de gevels van een 17e-eeuws huis te kijken en de plek te bezoeken alsof de familie elk moment kan thuis komen. Het huis – ca. 1672 voltooid – is sinds 1884 aan de familie Van Loon verbonden en is ingericht met de familiecollectie meubelen, zilver, porselein en portretten. Je staat oog in oog met de bewoners van toen en ervaart de wooncultuur in de oorspronkelijke historische omgeving en sfeer.

 

Eenmaal binnen word je voorzien van familieanekdotes, kunsthistorische topstukken en relevante hoofdstukken uit de geschiedenis van Nederland. De geschiedenis van de familie Van Loon geeft daarbij aanleiding voor het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen met de familiegeschiedenis, het huis of de collectie als uitgangspunt. Museumnacht Amsterdam staat dit jaar dan ook in het teken van deze en andere verhalen met het thema; LIVING LIBRARY! Samen met de Bijlmerbookstore is er een programma opgesteld waarbij verhalen levend worden gemaakt op verschillende manieren…

 

Over de Bijlmerbookstore

De Bijlmerbookstore is opgericht door twee zussen uit de Bijlmer. Met een mooi samengestelde collectie van Zwarte schrijvers, die nieuwe perspectieven toevoegen. Daarnaast hebben ze een

Uitgeverij Buttenbley Publishing waarbij ze schrijvers een kans willen geven om andere perspectieven toe te voegen aan het Nederlandse boekenlandschap

Meer op www.bijlmerbookstore.com of alle social Mediakanalen: Bijlmer Bookstore

 

Hieronder het programma van 2022:

 

Test je kennis in de Letter Roulette! (en win een biertje)

Het is inmiddels traditie; de jaarlijkse roulette bij Museum Van Loon! Dit jaar vragen we je alles over taal, schrift en letters (hoe ben jij met Lingo? Wordle of Wordfeud?). Wat weet jij allemaal over deze onderwerpen? Onze MC’s testen je kennis in verschillende rondes gedurende de avond. Waag een kans bij de Letter Roulette en win een biertje aan de bar!

 

Van 19.00 t/m 23.00 in de Blauwe Salon

 

Living Library: sharing (s)tori’s

 

Samen met de Bijlmerboekstore worden verschillende verhalen levend gemaakt in 4 verschillende performances. Denk aan spoken word, theater, poëzie of een voorleesronde. In de Vogelkamer van het museum.

 

Tijden:

19.30 – 20.00 Performance 1: MC Lost

20.30 – 21.00 Performance 2: Alida Aurora

21.30 – 22.00 Performance 3: MC Lost

22.30 – 23.00 Performance 4: Alida Aurora

 

Je hoeft je vooraf niet aan te melden. De performances zijn op inloop. Vol = vol.

 

Alida Aurora (ENG/NL):

De performance begint met een welkomstgedicht. Om vervolgens samen met het publiek de invulling van de rest van de avond te creëren. Ben je stiekem verliefd, heb je verdriet of andere gevoelens die naar buiten willen komen? Alida nodigt je uit om juist met al je bagage de ruimte in te stappen; laten we die samen uitpakken.

 

Over Alida Aurora

Gedreven door de liefde, laat deze nomadische ziel zich leiden door het leven in al haar onvolmaakte perfectie. Soms helpen haar stukken je de nacht door, wellicht doen ze een vergeten gemis weer naar boven drijven. Of weten ze precies dat te omschrijven waar je zelf de woorden niet voor kunt vinden.

 

Hoe dan ook, in haar wereld staat de liefde centraal en is dat ook de spil van alles wat ze maakt, schrijft en voordraagt. Want in de liefde vinden we elkaar; vaak ook onszelf en dat geld dus ook voor haar. Durf jij het aan om je over te geven aan de woorden van Alida Aurora?

 

MC Lost (NL)

‘’Als ik niet in Amsterdam woonde zou ik er elke vakantie naar toe gaan’’ is de titel van de gedichtenbundel van Roger. Dankbaar voor de stad en de vele nachten dat hij veel te jong veel te lang bleef hangen op plekken die er niet meer zijn. Alleen in zijn hart en gedachtes. Tijdens zijn performance kijkt hij samen met het publiek naar verschillende plekken in Amsterdam. Interactief en samen met het publiek worden ze herdacht, gevierd en bezongen.

 

Over MC LOST

MC Lost is Roger Buyne, Rapper, schrijver en performer. Hij draagt voor op gevoel. soms op het randje, vanuit het hart maar vooral vanuit de stad. De Bijlmer om precies te zijn. Daar ligt de kern van Roger, thema’s zijn zelfreflectie, ego, en ergens voor willen staan. Maar ook stadse thema’s als nachtbussen en glaasjes wijn aan de grachten komen voorbij in het werk van MC Lost. Het schrijven fascineerde Roger altijd al, die GTST achtige verhalen schreef over zijn klas in groep 6, door aangestuurd te worden in de 2e klas om te freestylen tijdens een tussenuur begon de liefde voor rappen. Toen hij 14 was nam hij zijn eerste track op en op 16 jarige leeftijd bracht hij zijn eerste wapenfeit Ik Ga uit. Via Wanted Amsterdam is Roger terecht gekomen bij Nolimit, waar hij de leden van SoulTrash is tegengekomen. Pieken en dalen, kwetsbaar, soms zelf schamend, tot arrogant, dominant. MC Lost  maakt het allemaal mee.

 

Boeken Dansant: Lekkere lijstjes en luisterboeken

Er werd altijd al gedanst in het huis en vanavond doen we dat weer! Vanaf 22.00 kunnen de voetjes van de vloer in het Koetshuis op tunes van vroeger en nu. Maaaaar dit jaar met verschillende intermezzo’s. Want niet alleen wordt er gedanst, de muziek wordt ook afgewisseld met passages uit verschillende (luister)boeken. Dus 20 minuten los op de dansvloer en dan uitrusten met een klein verhaaltje van 10 minuten. Elk uur start er een ander thema. Klinkt goed toch? Dit allemaal met koptelefoon.

 

Even opladen? In het koetshuis kun je je ook te goed doen aan lekkere hapjes (t/m 22.00 uur) en de bar is de hele avond open voor drankjes!

 

Eten van The Libanese Sajeria & Bar

De keuken van het huis aan de Keizersgracht werd ruim 30 jaar met liefde geleid door kokkin Leida. In de oven, die 24 uur per dag aanstond, maakte ze de lekkerste gerechten. Vanavond worden schildpadsoep, Poulet á la Royale en griesmeelpudding vervangen door andere lekkere hapjes van familiebedrijf The Libanese Sajeria in het Koetshuis. Lebanese Slow Fast Food, do we need to say more?

 

Een goede plek om de avond te beginnen.

 

Food Lebanese classics with a contemporary twist: 19.00 – 22.00 uur

De gehele avond is de bar open