Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Lezing Tussen Gaasp & Gracht

Evert van Voskuilen, schrijver Ridders in de Bijlmer

zondag, 4 september 2022
15:00u tot 16:00u

Lezing Tussen Gaasp & Gracht

Evert van Voskuilen, schrijver Ridders in de Bijlmer

Zondag 4 september 15.00

Museum Van Loon, Keizersgracht 672

 

De tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen is mede geïnspireerd door het boek Ridders in de Bijlmer van Evert van Voskuilen. Speciaal voor onze bezoekers geeft de schrijver een lezing tijdens de looptijd van de tentoonstelling.

 

In de lezing, ondersteund door vele afbeeldingen, neemt Evert u mee naar de boeren die in de middeleeuwen het veenlandschap geschikt maakten voor landbouw, de ambities van de heren van Aemstel en het hoe en waarom van het Reygersbosch.

 

Vervolgens verhaalt hij over welgestelde kooplieden uit Amsterdam en Weesp, die in de zeventiende eeuw de stinkende steden verruilden voor hun buitenplaatsen aan de Gaasp en het Gein. Met in hun voetspoor architecten, beeldhouwers schilders en dichters. De buitenplaatsen zijn, op een uitzondering na, verdwenen. Maar een oplettende beschouwer herkent de achtergelaten sporen in het landschap.

 

Er zijn geen kosten verbonden aan de lezing, wel vragen wij u zich aan te melden via deze link. Er is mogelijkheid om voorafgaande of na de lezing de tentoonstelling te bezoeken.

 

Biografie

Evert van Voskuilen (Oudewater 1948) studeerde af als stedenbouwkundige aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Werkte in die hoedanigheid van 1987 tot aan zijn pensioen in 2013 voor Stadsdeel Zuidoost.

 

Vanwege zijn belangstelling voor historie werd hem gevraagd een boek te schrijven over de geschiedenis van het stadsdeel. Zijn boek Ridders in de Bijlmer werd gepubliceerd in 2014.Het behandelt de landschapsvorming in de middeleeuwen, de herhaaldelijke droogleggingen van het/de Bijlmermeer, de bloei van de buitenplaatsen, het echec van de hoogbouw in de Bijlmer en de succesvolle vernieuwing van na 1992.

 

In 2022 verscheen van zijn hand de roman Ai Amel Ai Amsterdam. Een buurtroman die zich afspeelt in de Nieuwmarktbuurt en de Wallen.

 

Bekijk hier het volledige programma rondom de tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht.