Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Open Tuinen Dagen 2022

Op bezoek in de particuliere grachtentuin

vrijdag, 17 juni 2022 - zondag, 19 juni 2022

Open Tuinen Dagen 2022

Op bezoek in de particuliere grachtentuin

Terug na twee jaar covid-afwezigheid: de Open Tuinen Dagen! Met dit jaar als thema Op bezoek in de particuliere grachtentuin krijgen bezoekers op 17, 18 en 19 juni 2022 de kans om een variëteit aan grachtentuinen te bezoeken – ook wel het best bewaarde geheim van de stad genoemd, omdat ze achter gesloten huizenblokken liggen. Het thema verwijst bovendien naar het historische feit dat vrijwel al deze tuinen ooit zijn aangelegd als particuliere tuin bij een woonhuis. Zo’n 25 grachtentuinen – tegenwoordig nog steeds onderdeel van een woonhuis, óf horend bij een instelling – openen voor publiek tijdens de Open Tuinen Dagen 2022.

 

De grachtengordel van Amsterdam kent zijn oorsprong in de 17e eeuw. Het toenmalige hart van de stad met zijn nauwe sloppen en stegen bood te beperkt onderdak voor de explosief groeiende bevolking die bovendien steeds welvarender was geworden. Een groots plan van aanpak voor uitbreiding was hard nodig. Aan de Herengracht en Keizersgracht werden hoofdzakelijk particuliere huizen gebouwd, aan de Prinsengracht vestigden zich ook veel bedrijfjes. In het ontwerp van de grachten was plaats ingeruimd voor een bomenrij langs de kade, en bouwverordeningen -zogenaamde keuren - gaven de regels waarbinnen een perceel bebouwd mocht worden.

 

Slechts de helft van de grond mocht bebouwd worden, de resterende ruimte moest tuin zijn. Wel kon er aan het eind van de tuin een tuinhuis gezet worden. Op deze wijze werd de structuur van huis en tuin bepaald die er nu, eeuwen later, nog altijd is. De bestemming van verschillende grachtenpanden is door de eeuwen heen veranderd. Bedrijven, hotels en musea hebben zich gevestigd in de voorheen particuliere panden. Opvallend is dat bijna alle tuinen nog steeds in gebruik zijn als tuin en qua formaat en uitstraling veelal hun specifieke karakter hebben behouden.

 

Grachtentuinen Fonds
Het doel van de Open Tuinen Dagen is de aandacht te vestigen op het groene erfgoed van de stad, in dit geval de ‘groene longen’ van de grachtengordel. Maar de doelstelling gaat breder: een gedeelte van de opbrengst van de Open Tuinen Dagen komt ten goede aan het Grachtentuinen Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit fonds worden Amsterdamse projecten gesteund die toegang tot groen erfgoed stadsbreed mogelijk maken. Van de grachten, voor de stad.

 

Openingstijden

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022

10.00 uur tot 17.00 uur

 

Tickets
Tickets voor de Open Tuinen Dagen 2022 zijn te bestellen via de online voorverkoop in de webshop van Museum Van Loon t/m 16 juni voor €18,- (excl. service kosten).

Gedurende de Open Tuinen Dagen zijn tickets te verkrijgen bij één van de startadressen aan de deur of via de webshop van Museum Van Loon voor €20,00 (excl. service kosten).

 

 • Met een stadspas met groene stip is een bezoek aan de Open Tuinen Dagen dit jaar gratis. Op vertoon van uw stadspas aan de kassa van Museum Van Loon ontvangt u een gratis passe-partout.
 • Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene.

 

Tour operators en groepen
Wilt u met een groep de Open Tuinen Dagen bezoeken? Neemt u dan contact op met Bert Jan Wissink.

 

Belangrijke mededelingen

 • Vanwege de kwetsbaarheid van de huizen en tuinen zijn honden, kinderwagens, rugzakken en rolkoffers niet toegestaan. Vergezeld van een van deze attributen, zal u de toegang tot de tuinen worden geweigerd. Wij raden u aan alleen een kleine (hand)tas mee te nemen.
 • De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Door de kwetsbaarheid van sommige tuinen kan het voorkomen dat een tuin tijdelijk vol is en er geen nieuwe bezoekers naar binnen mogen. U zult dan buiten moeten wachten. Aangeraden wordt om eerst een andere tuin te bezoeken en op een later tijdstip terug te keren.
 • Het Open Tuinen Dagen passe-partout ontvangt u bij een van de startadressen. Dit passe-partout is de toegang tot de tuinen en moet u ten alle tijden bij u dragen. In het passe-partout staan alle adressen met een korte beschrijving van de tuinen. Deze adressen worden niet voortijds bekend gemaakt.
 • Uw passe-partout is 3 dagen geldig, iedere tuin kan eenmaal bezocht worden (uitgezonderd de tuin van Museum Van Loon).

 

Startadressen

 1. Amnesty International, Keizersgracht 177 Let op: PIN ONLY
 2. Museum Van Loon, Keizersgracht 672 Let op: PIN ONLY
 3. Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605
 4. Huis Marseille, Keizersgracht 401