Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Kinderportretten

vrijdag, 28 februari 2014

Kinderportretten

Kinderportretten, 
Van Santvoort tot Lampe 

Sinds 1630 laat de familie Van Loon haar kinderen portretteren door grote namen als Dirck Santvoort, Nicolaes Maes en Thérèse Schwartze. Dit heeft geleid tot een bijzondere collectie zeer uiteenlopende kinderportretten, van monumentale werken tot intieme miniaturen. Voor het eerst zullen alle Van Loon kinderportretten ten toon worden gesteld. Een groot aantal portretten komt uit de privé collectie van de familie Van Loon. 

De aanleiding voor de tentoonstelling zijn de portretten die Katinka Lampe maakte van de jongste generatie. Lampe exposeerde eerder in o.a. de Kunsthal Rotterdam en haar werk wordt verzameld in binnen- en buitenland. Zij maakte dit jaar zeer eigentijdse portretten van de kinderen van Philippa Colomb de Daunant – van Loon: Gisèle(2002), Felix(2003) en Casimir(2007). Het zijn portretten met grote precisie en schoonheid, maar toch zijn het geen exacte weergaves. 

Bij een bezoek aan Museum Van Loon werd Lampe getroffen door overeenkomsten tussen haar werk en de historische portretten. Ze maakte nieuwe en selecteerde oude werken die deze, met name formele, gelijkenissen benadrukken. 

De wijze van schilderen van Lampe is beheerst en glad. Haar gevoelige en onsentimentele werkwijze verleent de schilderijen een hoge mate van abstractie. De combinatie van de historische portretten en de werken van Lampe verleidt tot een andere nadruk bij het kijken. Wat nu opvalt zijn de meer formele en abstracte aspecten van de schilderijen in plaats van de realistische weergave van het individu. Dit geeft bovendien meer ruimte voor persoonlijke associaties bij de werken. Er zullen meer dan 40 werken van Katinka Lampe te zien zijn tijdens de tentoonstelling.