Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Lezing: herstory met Kaouthar Darmoni, Philippa van Loon en Agnes Cremers

dinsdag, 6 juli 2021
17:00u tot 18:00u

Lezing: herstory met Kaouthar Darmoni, Philippa van Loon en Agnes Cremers

Museum Van Loon, in het hart van de Amsterdamse grachtengordel, heeft zijn naam te danken aan de familie Van Loon, de laatste bewoners van het grachtenhuis en oprichters van het museum. Het huis – ca. 1672 voltooid – is sinds 1884 aan de familie Van Loon verbonden en is ingericht met de familiecollectie meubelen, zilver, porselein en portretten.

 

Het museum hangt vol met portretten van vrouwen, elk met een eigen verhaal. In de tentoonstelling herstory – vrouwen, verhalen, verandering leren we een aantal van deze vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw beter kennen. Atria plaatst hun verhalen – ingebed in een welgesteld sociaal milieu – in een bredere maatschappelijke context.

 

Deze avond gaan Kaouthar Darmoni (directeur Atria), Philippa van Loon (dochter van de oprichter van het museum, huidige generatie Van Loon vrouwen) en Agnes Cremers (oprichter F-site) in op een paar van deze bijzondere vrouwen. Tristan Schiff (conservator Museum Van Loon) zal -omringd door vrouwen- de vragen stellen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes van Philippa leert u drie vrouwen uit de tentoonstelling beter kennen. Bijvoorbeeld de non-conformistische Antoinette de Bach-Van Loon die zich, als het op de liefde aankwam, niks aantrok van de regels. Ghislaine Van Loon-Vallois, de moeder van Philippa, speelde een belangrijke rol in de oprichting van het Museum Van Loon. En wat weten we eigenlijk over Lydia Kater, die meer dan 40 jaar de kokkin was van de familie Van Loon? Ze hield haar eigen kat in de keuken en liet schriftjes vol creatieve recepten na. Agnes Cremers en Kaouthar Darmoni haken aan op deze verhalen en plaatsen ze in een bredere maatschappelijke context. Ze vertellen meer over de tijdgeest waarin deze vrouwen (en anderen) leefden, hoe deze veranderde en wat daarin de belangrijke momenten voor vrouwen waren.

 

Op deze avond zetten we de vrouwen centre-stage en vertellen aan de hand van voorbeelden delen van de geschiedenis langs de vrouwelijke lijn: herstory. We nodigen u van harte uit!

 

Vanwege de coronamaatregelen zal het mogelijk zijn het programma fysiek (in intieme setting) of online te bekijken.

 

Details:
Dinsdag 6 juli, 17.00 – 18.00

 

Fysiek (UITVERKOCHT):
Inloop vanaf 16.30 (mogelijkheid om de tentoonstelling herstory te bekijken).
Start lezing om 17.00. Kosten 7,50 euro incl. een drankje

 

Online:
Start lezing om 17.00. Zoomlink ontvangt u van tevoren.
Kosten: 4 euro

Koop hier uw kaartjes

 

 

Sprekers:

Philippa van Loon is geboren in 1964 in Chicago, USA. Zij verhuisde begin jaren zeventig met haar ouders naar Amsterdam waar zij opgroeide in het huidige Museum Van Loon. In de jaren tachtig ging ze naar Chelsea School of Art in Londen, waar ze tot 2000 woonde en werkte als kunstenaar. Onlangs is ze met haar gezin teruggekeerd naar Amsterdam waar ze nu woont en werkt. Op dit moment werkt ze aan een serie corona tekeningen die te zien zijn via Instagram @philippavanloon en www.philippavanloon.com.

 

Kaouthar Darmoni is genderwetenschapper en directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is van oorsprong Tunesisch, studeerde genderstudies aan de Sorbonne in Parijs en promoveerde aan de Universiteit van Lyon. Met het door haar opgerichte Feminine Capital & Goddess Dance coacht ze vrouwen over de hele wereld in het ontwikkelen van hun leiderschap.

 

Agnes Cremers is mede-eigenaar van Van Gisteren, oprichter van F-Site en Managing Director van Bureau Clara-Wichman. F-Site is een educatieplatform met toegankelijke verhalen en lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis. F-site wil het perspectief op geschiedenisonderwijs veranderen, vanuit een vrouwelijk en minder eurocentrisch perspectief.

 

Tristan Schiff werkt als conservator voor Museum Van Loon. Samen met Atria heeft hij de tentoonstelling herstory – vrouwen, verhalen, verandering samengesteld. In zijn functie als conservator houdt hij zich bezig met het huis, de collectie en alle facetten van de Van Loon familiegeschiedenis. Tristan studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA en voltooide in 2019 de Masteropleiding Arts of the Netherlands.