Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Jaap Scholten in gesprek met Tommy Wieringa over Suikerbastaard - UITVERKOCHT

maandag, 7 september 2020
17u tot 18:30u

Jaap Scholten in gesprek met Tommy Wieringa over Suikerbastaard - UITVERKOCHT

Op maandag 7 september gaan de schrijvers Jaap Scholten en Tommy Wieringa met elkaar in gesprek over Suikerbastaard, de nieuwe roman van Scholten. Maar natuurlijk ook over schrijven als beroep, het doen van onderzoek en de totstandkoming van boeken.

 

Suikerbastaard is een wervelende roman over drie met elkaar vervlochten levens en heeft als rode draad een indringend liefdesverhaal. Het is een combinatie van familie- en wereldgeschiedenis met als aanleiding een historisch gegeven: de bouw van een aantal suikerfabrieken door de Hengelose firma Stork in Ethiopië, in de jaren vijftig en zestig. Scholten speelt in deze grote roman een geraffineerd spel met feit en fictie. De keuze om deze lezing te houden in Museum Van Loon komt voort uit een symbolische; de familie van Loon had in de 18de en 19de eeuw beleggingen in plantages in Suriname waar onder meer suiker werd verbouwd.

 

De middag begint om 17.00 uur en eindigt om circa 18.30 uur. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen, boeken te kopen en te laten signeren. Toegang is € 10 per persoon. Opgeven via de literair agent van Jaap Scholten: dorine@dorineholman.nl. Vanzelfsprekend worden de voorzorgsmaatregelen i.v.m. covid-19 in acht genomen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

 

Jaap Scholten (Enschede, 1963) woont sinds 2003 in Hongarije, afwisselend in Boedapest en op het platteland. Scholten debuteerde in 1995 met de roman Tachtig, die prompt op de longlist voor de AKO Literatuurprijs belandde, evenals Morgenster (2000). De wet van Spengler (2008) werd door Selexyz uitgeroepen tot Boek van het Jaar en met Kameraad Baron won hij de Libris Geschiedenis Prijs 2011. In 2014 publiceerde Scholten Horizon City. Suikerbastaard is inmiddels in 3e druk verschenen en stond afgelopen zomer op de derde plaats van de Nederlandse boeken top tien.

 

Tommy Wieringa (Goor, 1967) is net als Scholten geboren in Twente. Hij brak door met de ‘coming out of age’ roman Joe Speedboot in 2005. Tot op heden heeft hij ruim 25 boeken geschreven. Van romans tot (korte) verhalen en poëzie. In 2014 schreef hij het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Hij heeft een vaste column in NRC Handelsblad.