Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Open Tuinen Dagen 2021 (geannuleerd)

De particuliere tuin

vrijdag, 18 juni 2021 - zondag, 20 juni 2021

Open Tuinen Dagen 2021 (geannuleerd)

De particuliere tuin

Helaas hebben we de Open Tuinen Dagen 2021 moeten annuleren. De vele mensen die de Open Tuinen Dagen op de been brengt vinden wij onverantwoord in deze tijden. Daarnaast hopen wij met dit besluit de bezoekers en tuineigenaren duidelijkheid te geven over de stand van zaken.

 

Mocht u een kaartje hebben gekocht dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. 

 

---------

 

Op 18, 19 en 20 juni 2021 zouden circa 25 tuinen van zowel particulieren als instellingen hun deuren voor het publiek openen, helaas is dat dit jaar door de CIVID-19 maatregelen niet mogelijk. Dit jaar zou het thema van de Open Tuinen Dagen De particuliere tuin zijn geweest.

 

De grachtentuinen van Amsterdam worden ook wel het best bewaarde geheim van de stad genoemd omdat ze vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Neem een kijkje achter de gevels, dwaal door de tuinen en geniet van alle opengestelde tuinen waarvan het grootste deel normaal gesproken gesloten is.  

 

De geschiedenis van de particuliere tuin
De grachtengordel van Amsterdam werd gebouwd in de 17e eeuw. Het toenmalige hart van de stad met zijn nauwe stegen bood te beperkt onderdak voor de explosief groeiende bevolking die bovendien steeds welvarender was geworden. Een groots plan van aanpak voor uitbreiding was hard nodig. In de plannen voor de uitbreiding van de grachtengordel werd vastgesteld dat slechts de helft van de grond bebouwd mocht worden, de resterende ruimte moest tuin zijn. Op deze wijze werd de structuur van huis en tuin bepaald die er nu, eeuwen later, nog altijd is.

 

Vrijwel alle huizen aan de Herengracht en Keizersgracht zijn dus ooit gebouwd als woonhuis met een tuin voor particulier gebruik. Tegenwoordig is dit wel anders. Tussen de woonhuizen hebben zich bedrijven, hotels en musea gevestigd in voorheen particuliere panden.

 

Grachtentuinen Fonds

Het doel van de Open Tuinen Dagen is het beschermen van de Amsterdamse grachtentuinen. Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan het Grachtentuinen Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het uitgangspunt is om de restauraties van historische tuinen, tuinhuizen en sculpturen in de Amsterdamse grachtentuinen financieel te ondersteunen.

 

Mededelingen van huishoudelijke aard

  1. Vanwege de kwetsbaarheid van de huizen en tuinen zijn honden, kinderwagens, rugzakken en rolkoffers niet toegestaan. Vergezeld van een van deze attributen, zal u de toegang tot de tuinen worden geweigerd. Uit voorzorg raden wij u aan een kleine (hand)tas mee te nemen.
  2. De particuliere tuinen zijn veelal alleen te bereiken via het huis. De bezoekers lopen daar 'als gast' doorheen. Wij vragen u om de woonhuizen met respect te betreden en met inachtneming van de bewoners.
  3. De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  4. Door de kwetsbaarheid van sommige tuinen kan het voorkomen dat een tuin tijdelijk vol is en er geen nieuwe bezoekers naar binnen mogen. Aangeraden wordt om eerst een andere tuin te bezoeken en op een later tijdstip terug te keren.

 

Openingstijden

Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 juni 2021 (geannuleerd)

10.00 uur tot 17.00 uur

 

Tickets

Let op: er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. We raden aan om tickets in de online voorverkoop aan te schaffen om verzekerd te zijn van een bezoek. De kaartverkoop voor de Open Tuinen Dagen 2022 start in januari 2022. 

 

- Online voorverkoop via de webshop van Museum Van Loon t/m een dag voor het event €18,- (excl. €1,50 service kosten)

- Bij voldoende beschikbaarheid zijn er gedurende de Open Tuinen Dagen ook tickets te verkrijgen bij de startadressen aan de deur of via de webshop van Museum Van Loon voor 20,- euro (excl. 1,50 euro service kosten).

- Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene

- Met een stadspas met groene stip is een bezoek aan de Open Tuinen Dagen gratis. Het gratis ticket wordt verstrekt bij de kassa van Museum Van Loon.

 

Het Open Tuinen Dagen informatieboekje/passe-partout ontvangt u bij een van de startadressen. In het informatieboekje staan alle adressen met een korte beschrijving van de tuinen. Deze adressen worden niet voortijds bekend gemaakt. Uw ticket is 3 dagen geldig, iedere tuin kan eenmaal bezocht worden (uitgezonderd de tuin van Museum Van Loon).

1. Amnesty International, Keizersgracht 177 Let op: PIN ONLY

2. Museum Van Loon, Keizersgracht 672 Let op: PIN ONLY

3. Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605

4. Huis Marseille, Keizersgracht 401