Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

fashion fest 2019 x Museum Van Loon

MAFB en Museum Van Loon presenteren afsluiting van fashion fest; finalecollectie door jong modetalent.

zaterdag, 7 december 2019 - maandag, 13 januari 2020

fashion fest 2019 x Museum Van Loon

MAFB en Museum Van Loon presenteren afsluiting van fashion fest; finalecollectie door jong modetalent.

Op zaterdag 7 december vond de finaleshow van educatief programma en modewedstrijd fashion fest plaats in Museum Van Loon. Tijdens deze modeshow showden acht deelnemende fashion fest teams hun ontworpen kledingcollecties. In totaal deden 48 talenten mee, waarbij ieder team bestaat uit één designer, één beauty artiest (haar- en make-up) en vier modellen. Het thema Follow the legacy ontleent zich aan de huidige expositie in het museum Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728 - 1863): een expositie waarin via acht verhalen van historische personages de werking van de Surinaamse Amsterdamse plantage-economie wordt belicht. Iedere designer is gekoppeld aan één historische personage en geeft aan de hand van de collectie zijn/haar interpretatie van het verhaal in de vorm van kleding. De collecties na de show zijn toegevoegd aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten.

 

De winnaars van fashion fest 2019 zijn dit jaar: 

Designer: Marionella Hanley (team 6)

Beautyartiest: Anne Wildoer (team 6)

Model: Legina Montroos (team 4)

 

Het fashion fest
Het fashion fest is een educatief programma en modewedstrijd voor jonge modetalenten opgezet door MAFB. Sinds de oprichting in 2008 kunnen designers, beauty artiesten en modellen tussen de 16 en 30 jaar oud zich ieder jaar aanmelden voor het programma. Binnen het programma worden de designers uitgedaagd om hun interpretatie van objecten (uit het depot) of verhalen van musea te vertalen in kledingcollecties. Ook krijgen alle deelnemers door middel van coaching en masterclasses kennis over o.a. design, personal branding en culturele toe-eigening, maar gaat het ook specifiek over verschillende aspecten van modellenwerk en hoe je out-of-the-box make-up en haar kunt doen. Dit jaar werden de masterclasses gegeven door modeprofessionals zoals modeontwerpster Marga Weimans en stylist en voormalig Hollands Next Top Model jurylid JeanPaul Paula. Tijdens de finaleshow reikt een jury, dit jaar bestaand uit o.a. Eastwood Danso uit Londen (designer), Els van der Plas (Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet) en Carolien Krouwels (o.a. Medeoprichter Modefabriek), per discipline een prijs uit. JeanPaul Paula zal voor de derde keer sinds 2017 de host zijn tijdens de show.

 

Samenwerking met Museum Van Loon
Sinds 2008 streeft Marian Duff, medeoprichter van internationale mode-community MAFB, naar het bieden van een alternatieve stem in de mode-industrie. Duff: “Met die visie is fashion fest dan ook opgezet.” Na 3 jaar het fashion fest in het Tropenmuseum, was het tijd voor iets nieuws. Als medecurator van de huidige expositie in Museum Van Loon, was de integratie van fashion fest een logische stap. “Storytelling is altijd belangrijk in mijn werk. Ik wil nieuwe verhalen laten zien en laten horen. De 8 verhalen in de expositie benadrukken het belang van nieuwe narratieven.” Met het thema Follow the legacy wordt de nalatenschap verdeeld tussen de familie van Loon en andere nazaten van de plantage-economie. Marian Duff werkt voor het mede-organiseren van deze editie samen met Richard Soesanna, Charmaine Wartes, Louisanne van Hooff, Noukhey Forster en Yves Saidi.