Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Suspended Histories

zaterdag, 5 oktober 2013 - zondag, 19 januari 2014

Suspended Histories

Van 5 oktober 2013 t/m 19 januari 2014 zal in Museum Van Loon de hedendaagse kunsttentoonstelling Suspended Histories plaatsvinden. Al jaren is het de wens van Museum Van Loon om aandacht te besteden aan de VOC en de rol die de familie Van Loon daarin heeft gespeeld. Willem van Loon (1537-1618) behoorde tot de medeoprichters en zoon Hans van Loon (1577-1658) was de langstzittende bewindhebber. De geschiedenis van de VOC is niet onomstreden, zo bestond halverwege de 17e eeuw de helft van de bewoners van Batavia uit tot slaafgemaakten. 

Helaas is er vrijwel geen historisch materiaal overgeleverd. Het museum is dan ook verheugd met dit initiatief van Philippa van Loon om Thomas Berghuis, curator bij het Guggenheim museum in New York, te vragen om deze tentoonstelling samen te stellen waarin elf hedendaagse kunstenaars reflecteren op het VOC verleden van de familie Van Loon. De kunstenaars zijn verbonden met de VOC door hun herkomst uit gebieden waar de VOC handel mee dreef. Voor deze tentoonstelling is bewust gekozen voor 2013, het jaar waarin het 400-jarig bestaan van de grachtengordel gevierd wordt, maar ook herdacht wordt dat de slavernij 150 jaar geleden in Nederland is afgeschaft. 

Met hedendaagse kunst wil Philippa van Loon het historische huis verbinden met het heden. De werken in deze tentoonstelling stemmen tot reflectie en werpen nieuw licht op dit gevoelige aspect van de Van Loon geschiedenis in het bijzonder en die van Nederland in het algemeen. 

Vrijwel alle kunstenaars maken speciaal voor het museum nieuw werk.

 

Deelnemende kunstenaars:

Tiong Ang (1961, Indonesië), Arahmaiani (1961, Indonesië,), Simryn Gill (1959, Singapore,– zij vertegenwoordigt Australië op de huidige Biënnale van Venetië), Ni Haifeng (1964, China), Newell Harry (1972, Australië), Yee I-Lann (1971, Maleisië,), Mella Jaarsma (1960, Emmeloord, woonachtig in Yogyakarta), Donna Ong (1978, Singapore,), Lisa Reihana (1964, Nieuw-Zeeland), Fiona Tan (1966, Indonesië, woonachtig in Amsterdam) en Titarubi (1968, Indonesië,– zij vertegenwoordigt Indonesië op de huidige Biënnale van Venetië). 

 

Randprogrammering 

 

Symposia 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Suspended Histories organiseert Museum Van Loon op 6 november 2013 een openbaar toegankelijk symposium in samenwerking met het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, het Scheepvaartmuseum en het Amsterdam Museum. Op deze vier plekken zijn aspecten van de Nederlandse koloniale en VOC-geschiedenis te zien die de in Museum Van Loon tentoongestelde werken van een historische context voorzien. Tijdens het symposium zullen conservatoren van deze vier musea enkele objecten uit hun collectie die nauw bij Suspended Histories aansluiten, toelichten. 

Op 24 september 2012 is Suspended Histories bij het publiek geïntroduceerd met een symposium dat in samenwerking met Stichting Framer Framed werd georganiseerd. Daar werd de complexe en gevoelige thematiek, rondom de koloniale geschiedenis van Nederland in het algemeen en die van familie Van Loon in het bijzonder en de (re)presentatie daarvan in het museum, behandeld. 
Meer informatie over het symposium, alle sprekers en een beeldverslag van de middag is te vinden op: Stichting Framer Framed 

 

 

Amsterdam Light Festival 

Het neonwerk van Newell Harry, The Natives are Restless, op de gevel van Museum Van Loon doet mee aan ALF. 

Amsterdam Light Festival is het winterse lichtfestijn voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam is ruim 50 winterdagen het sfeervolle decor voor het licht- en waterfestival. Het festival toont verschillende lichtsculpturen en projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte met als thema ‘Building with Light’. De vaarroute, Water Colors, toont alle kunstwerken in de Amsterdamse grachten en de Amstel. De wandelroute, Illuminade, vindt plaats in de Amsterdamse binnenstad. Het festival brengt licht gedurende de donkerste periode van het jaar en ‘verlicht’ het publiek met kleurrijke kunstwerken. 

Het festival vindt plaats van vrijdag 6 december 2013 t/m zondag 19 januari 2014. 

Illuminade, wandelroute: 12 december t/m 5 januari 
Water Colors, vaarroute: 6 december t/m 19 januari 
Christmas Canal Parade: 21 december 

Meer informatie Amsterdam Light Festival 

 

Persrondleiding door curator Thomas Berghuis op 4 oktober om 12 uur. 

Aanmelden, meer informatie, interviews, randprogrammering en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Cato Koole, tel. 020 6245255; cato@museumvanloon.nl