Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Twee nieuwe portretten toegevoegd aan collectie Museum Van Loon

maandag, 17 december 2018

Twee nieuwe portretten toegevoegd aan collectie Museum Van Loon

Dit jaar heeft Iris van Dongen twee portretten gemaakt van Philippa Colomb de Daunant – van Loon en haar echtgenoot Marc Antoine Colomb de Daunant. De werken werden tijdens de Kerstborrel in Museum Van Loon gepresenteerd. Het museum is verheugd dat deze bijzondere portretten kunnen worden toegevoegd aan de portretcollectie van Museum Van Loon, die bestaat uit ruim 150 familieportretten vanaf de 17e eeuw. De opdracht werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Philippa Colomb de Daunant – van Loon is de dochter van Jonkheer Maurits van Loon (1923 – 2006), die het huis van zijn grootouders in 1973 openstelde voor het publiek. Met de toevoeging van de portretten aan de museumcollectie houdt de familie een lange traditie in stand. De werken hangen de komende tijd in de hal van het huis, vlakbij een van de oudste portretten, dat van stamvader Willem van Loon, geschilderd door Michiel van Mierevelt in 1612.

Iris van Dongen (1975) is geboren in Tilburg en studeerde van 1992 tot 1996 aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s- Hertogenbosch. Momenteel woont en werkt ze in Berlijn. Van Dongen werkt in verschillende materialen en gebruikt in haar portretten houtskool, pastelkrijt en verf door elkaar heen. Haar werken kenmerken zich door de kleurrijke patronen in zowel de kleding die de geportretteerden dragen als de achtergrond waartegen zij geportretteerd worden. In 2017 werd de Thérèse Schwartze Prijs toegekend aan Van Dongen. Werken van Van Dongen waren eerder te zien in onder meer Künstlerhaus Bethanien in Berlijn, Het Stedelijk Museum Schiedam en Galerie Stigter Van Doesburg in Amsterdam.