Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

AIR in Museum Van Loon met Jasmijn Visser

Bachelor's Delight

vrijdag, 2 oktober 2015 - maandag, 30 november 2015

AIR in Museum Van Loon met Jasmijn Visser

Bachelor's Delight

Bachelor’s Delight is een mixed media installatie van beeldend kunstenaar Jasmijn Visser. De expositie is de uitkomst van een ‘Artist’s Residency’ die Visser met steun van het Mondriaanfonds in de herfst van 2014 in Museum Van Loon doorbracht. Het resultaat is een hedendaagse, digitale reflectie op het wereldbeeld van de 17de-eeuwse Nederlander, die onder de vlag van de VOC de wereld verkende en een overzicht van die wereld en het universum vastlegde in reisverslagen, land- zee- en hemelkaarten. De tentoonstelling is te zien op de eerste verdieping van het museum. 

 

Museum Van Loon heeft bijna twintig jaar ervaring met het organiseren van hedendaagse kunsttentoonstellingen. Hierbij is gebleken dat het beste werk voortkomt uit uitgebreid onderzoek van het huis, de familiegeschiedenis, etc. Vorig jaar heeft het museum voor het eerst kunstenaars een onderzoeksplek kunnen bieden in de vorm van twee residencies.

 

De tweede van twee woon- en werkperiodes of Artist in Residencies (AiR) werd ingevuld door Jasmijn Visser. Zij heeft uitgebreid onderzoek gedaan met de Atlas met de familie Van Loon als uitgangspunt. Al snel werd duidelijk dat dit originele uitgangspunt zou leiden tot een bijzonder project: Bachelor’s Delight. Er zijn al eeuwen pogingen gedaan om grip te krijgen op de wereld en het heelal door er een overzicht van te maken in de vorm van een atlas. Hierbij maakten de makers zichzelf tot het centrum van het universum. Zeker in de hoogtijdagen van de zeevaart en het kolonialisme in de 17de  eeuw waren Amsterdammers zeer bedreven in het optekenen van kaarten en het vervaardigen van atlassen.

 

Visser deed tijdens haar residency een eigen poging tot het creëren van een dergelijk overzicht geraamd vanuit het huis Van Loon. Ze maakte in samenwerking met ontwerper Stefan Schäfer en historicus Tristan Mostert een digitale atlas waarbij ze het universum van de 17de -eeuwse bewoner aan de Keizersgracht doet herleven. Deze atlas zal tijdens de tentoonstelling worden getoond in combinatie met de kaarten en objecten die zijn gebruikt voor het maken van de atlas.

 

Zie voor de digitale atlas www.bachelorsdelight.com