Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Adriaan Dortsman (1635 -1682) De Ideale Gracht

vrijdag, 8 februari 2013 - zondag, 9 juni 2013

Adriaan Dortsman (1635 -1682) De Ideale Gracht

Museum Van Loon toont van 8 februari tot en met 9 juni 2013 de eerste overzichtstentoonstelling over leven en werk van de zeventiende-eeuwse architect Adriaan Dortsman. 

Deze architect is beeldbepalend geweest voor de architectuur aan de Amsterdamse grachten. Op zijn naam staan bekende monumenten als het Sixhuis, de Ronde Lutherse Kerk, Maison Descartes en natuurlijk het Museum Van Loon. 

Dortsman’s gebouwen met hun prachtige sobere stijl zijn kenmerkend voor het Hollands Classicisme. 
De tentoonstelling toont ontwerpen en opdrachtgevers aan de hand van schilderijen (o.a. door Gerrit Berckheyde), tekeningen, foto’s en plattegronden. Na bijna 400 jaar komt het oeuvre van Adriaan Dortsman zo weer tot leven. 

Naast de tentoonstelling in het eveneens door Dortsman ontworpen koetshuis kan de bezoeker de stijl en de sporen van Dortsman verder verkennen in het museum. 
Tevens is er in samenwerking met Het Grachtenhuis een grachtenwandeling langs de ontwerpen van Adriaan Dortsman en collega bouwmeester Vingboons. 

De tentoonstelling wordt georganiseerd ter viering van 400 jaar Grachten en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stad Amsterdam. 

Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van € 2.- op de reguliere toegangsprijzen, inclusief MK, Rembrandtkaart.