Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Extera Fraay Huis

woensdag, 22 september 2010

Extera Fraay Huis

In 2010 is het vijftig jaar geleden dat de Stichting Van Loon werd opgericht. Op 22 september 1960 - zijn verjaardag - richtte Jonkheer Maurits van Loon de Stichting Van Loon op met als doel het huis van zijn familie te restaureren, er de collectie van zijn familie bijeen te houden en het huis open te stellen voor het publiek. Het museum opende haar deuren in 1973. Het zou hem buitengewoon verheugd hebben dat de grachtengordel, waarin Keizersgracht 672 zich bevindt, vanaf augustus 2010 door de UNESCO is benoemd tot Werelderfgoed. 

De collectie van dit Extera Fraay Huys, zo genoemd door kroniekschrijver Bicker Raye (1732-1772) bevat een groot aantal familieportretten, gesigneerd meubilair, zilver en porselein. Nergens is het werelderfgoed van UNESCO zo zichtbaar als bij Museum Van Loon. 

Op de beletage bevinden zich de rijk geornamenteerde woonkamer en eetkamer voorzien van grote raampartijen met prachtig uitzicht op de Keizersgracht. Aan de achterzijde bevinden zich de tuinkamer, de werkkamer en een kleine salon die uitkijken op de grote formele tuin die wordt afgesloten door het bij het pand behorende koetshuis met zijn tempelachtige façade. Zowel het uit 1672 daterende huis als het koetshuis is van de hand van de architect A. Dortsman. 
Op de 2e etage bevinden zich de slaapkamers: de Drakensteyn kamer met wandschilderingen van de 18e eeuwse schilder Jurriaan Andriessen; de Schaapjeskamer waarvan de wanden zijn bespannen met stof geïnspireerd op Indiase sits; de Vogelkamer en de Rode Slaapkamer met zijn fopdeur vanwege de symmetrie. 
Vanwege deze jubileumtentoonstelling zullen enkele vertrekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek worden opengesteld."