Debat: Witte instituten en black achievers

Donderdag: 17 oktober, 19.30 – 21.30

In samenwerking met de Black Achievement Month en het NiNsee vindt op donderdag 17 oktober een discussieavond plaats over de rol van (culturele) instituten om structureel bij te dragen aan inclusiviteit. Waarom blijven veel instituten wit? Wat is er nodig om ruimte te bieden aan black achievers?

Met Karin Amatmoekrim, Eelco van der Lingen, Jessica de Abreu, Susan Aukema en Nicole Terborg als moderator.

De discussieavond is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten voorafgaande aan het debat (deuren openen om 18.30).

18.30 - 19.30: (optioneel) bezoek aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728 - 1863)

19.30 - 21.30: debat

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) is schrijver en letterkundige. Ze studeerde Moderne Letterkunde aan de UvA en publiceerde zes romans, een kinderboek en talloze essays en artikelen in nationale dag- en weekbladen. Momenteel werkt Amatmoekrim aan een proefschrift in de vorm van een biografie van Anil Ramdas, en aan een grote geschiedenis van Suriname voor de Bezige Bij. Ze is tevens bestuurslid van de Clark Accord Foundation, bestuurslid van de PC Hooft Stichting en bestuurslid van de Sikkens Foundation. Momenteel heeft ze zitting in twee jury’s: de Spoken Poetry Prize en de Woutertje Pieterse Prijs voor jeugdliteratuur.

Eelco van der Lingen

Eelco van der Lingen is sinds 1 maart 2019 directeur-bestuurder van het Mondriaan Fonds. Hij is verantwoordelijk voor de algemene leiding, de strategische beleidsontwikkeling en externe contacten van het Mondriaan Fonds. Tot zijn aanstelling werkte hij als conservator moderne en hedendaagse kunst in het Fries Museum in Leeuwarden. Van 2007 tot 2017 was hij directeur en curator van presentatie-instelling Nest in Den Haag, dat hij ook oprichtte. Als gastcurator maakte hij tentoonstellingen bij het Centraal Museum in Utrecht, Museum Kranenburgh in Bergen en TENT in Rotterdam. Daarnaast was hij adviseur bij verschillende fondsen, schreef hij artikelen en was hij gastdocent en examinator op een aantal kunstacademies.

Susan Aukema

Susan Aukema werkt bij het Van Gogh Museum als HR Adviseur. Zij studeerde sociologie en strategisch HRM. Bij het Van Gogh Museum is zij nauw betrokken bij de programma’s Inclusief werkgeverschap en Van Gogh verbindt, onderweg naar een inclusief museum. Zij focust zich met name op duurzame verankering binnen de interne organisatie.

Jessica de Abreu

Jessica de Abreu (1989) studeerde Sociale en Culturele Antropologie en Culture, Organization and Management aan de Vrije Universiteit. Haar werk richt zich op het gebied van de Afrikaanse Diaspora, anti-zwart racisme en postkoloniale perspectieven. Zij is medeoprichter van The Black Archives, een historisch archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten.

Er zijn geen kosten verbonden aan het debat, wel graag aanmelden via dit formulier svp.

*Naam:
* verplicht veld