Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets


Dineren aan de gracht

Aan tafel bij Van Loon

Dineren aan de gracht
€ 29,99
Bestel item(s) √† € 29,99

In 1824 bestelde Jonkheer Willem van Loon naar verluidt het grootste zilveren servies dat ooit voor een particulier in Amsterdam werd gemaakt. Delen van het kostbare servies sieren nog altijd de tafels van zijn nakomelingen. Willem van Loon was echter niet de eerste binnen de familie die spectaculaire diners organiseerde. Al sinds de zeventiende eeuw bestond een rijke familietraditie van gastvrijheid aan de Amsterdamse grachten. Op Keizersgracht 672, tegenwoordig Museum Van Loon, schoof de internationale beau monde rond 1900 maar al te graag aan bij Thora van Loon – Egidius, Dame du Palais van koningin Wilhelmina.

In Dineren aan de gracht wordt beschreven hoe de familie diners organiseerde en hoe belangrijk het samenspel met het personeel hierin was. Ook de etiquette van een formeel diner komt aan bod, evenals anekdotes over legendarische diners. Al lezend zien we beroemde namen en historische gebeurtenissen passeren, en wandelen we met een gastronomische bril door de geschiedenis van Nederland en dertien generaties van de familie Van Loon.

Zonder recepten kan er niet gegeten worden. Daarom heeft Janny van der Heijden speciaal dertig recepten herschreven die sinds 1900 in de familie bewaard zijn. Wat dacht u van een ballotine van zalm met kappertjessaus of artisjokken met ravigotesaus, of misschien wel krokante kreeftcroquetjes en als dessert een heldere bessenpudding? In dit bijzondere boek worden de keukengeheimen van weleer uit de doeken gedaan, waardoor de thuiskok van nu er ook mee aan de slag kan!