Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets


Aan de Surinaamse grachten

Publicatie bij de tentoonstelling 2019

Aan de Surinaamse grachten
€ 19,95
Bestel item(s) √† € 19,95

Deze publicatie verschijnt bij de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863) in Museum Van Loon (5 oktober 2019- 13 januari 2020). In de publicatie en tentoonstelling belicht Museum Van Loon voor het eerst de betrokkenheid van de familie Van Loon in de 18e en 19e eeuw met de WIC en Suriname. Jan van Loon (1677-1763) was vanaf 1728 bewindhebber bij de WIC en later ook directeur bij de Sociëteit van Suriname. Zijn nageslacht zette zijn bestuurlijke rol in de loop van de 18e en 19e eeuw om in die van investeerder in plantages. Tot 1863, het jaar waarin slavernij juridisch werd afgeschaft, waren er Van Loons actief in de plantage-economie.

De publicatie toont de werking van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie aan de hand van een achttal historische personages, welke verschillende posities hadden binnen dit spectrum. De titel Aan de Surinaamse grachten geeft uitdrukking aan de twee uitersten van waaruit de publicatie en de tentoonstelling vertrekt: aan de ene kant het comfortabele leven aan de Amsterdamse grachten en aan de andere kant de zware en onvrije arbeid in Suriname.


De ‘kleine geschiedenis’ van de acht persoonlijke verhalen wordt geduid door een drietal essays over de ‘grote geschiedenis.’ 

 

Auteurs: Leo Balai, Marian Duff, Kwarwan Fatah-Black, Willen te Slaa
Tekstredactie: Lara Bresser | Redactie met lara
Vormgeving: Studio Wessling
Fotografie fashion fest: Robbert Doelwijt Jr.

Advies en consultatie: Karin Amatmoekrim
Uitgever: W-Books
110 pagina's