Museum Van LoonMuseum Van Loon

Dagelijks open van 10 tot 17 uur.

In het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. Zeven dagen per week stelt de familie haar huis en collectie open voor het publiek.

In een van de fraaiste huizen van de stad kan de bezoeker een glimp opvangen van de wooncultuur van de Amsterdamse familie Van Loon.

Blijf op de hoogte en volg @MuseumVanLoon #MuseumVanLoon op:

Museum Van Loon op FacebookFacebook Museum Van Loon op TwitterTwitter
Museum Van Loon op InstagramInstagram Museum Van Loon Tumblr blogTumblr


Agenda

De Gala-berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

Vrijdag, 14 oktober 2016 - Maandag, 16 januari 2017

De Gala-berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

Dit najaar presenteert Museum Van Loon voor de eerste maal de gala-berline van jonkheer Louis van Loon in het koetshuis van het museum!
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de vijfjarige hereniging van het koetshuis met het museum. Het koetshuis werd in 2011 opengesteld en wordt sindsdien gebruikt als tentoonstellingsruimte. Om dit te vieren toont het museum voor het eerst de gala-berline van jonkheer Louis van Loon. Met een tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van de gala-berline in Nederland vanaf de zeventiende eeuw.


Het opvallende rijtuig werd pas na 1900 besteld bij Schutter en Van Bakel, rijtuigmakers gevestigd in de Kerkstraat. Het rijtuig is gekleurd in de heraldische wapenkleuren van de Familie Van Loon; zilver, goud en zwart, oftewel wit, geel en zwart. Om deze reden wordt het rijtuig ook wel de Gouden Koets van de familie genoemd. De felgekleurde berline moet veel bekijks hebben gehad in een tijd waarin de eerste auto’s en fietsers reeds rondreden. Dankzij een geslaagde crowdfunding-actie kon het rijtuig volledig gerestaureerd worden. Vanaf 14 oktober zal de gala-berline weer in volle glorie te zien zijn in het koetshuis.


In Nederland zijn zeer weinig gala-berlines bewaard gebleven. In samenwerking met Kasteel Twickel, Museum Nienoord, Paleis het Loo en Het Koninklijk Staldepartement zullen vier berlines in 2016 en 2017 getoond worden aan het publiek. Door samen te werken hopen de verschillende organisaties meer aandacht te vestigen op het Nederlands hippomobiel erfgoed.

Als opvolging van deze tentoonstelling, vindt op donderdag 26 januari het Sympoisum De Gala-berline in Nederland plaats op Paleis Het Loo.
Gedurende de ochtend komen sprekers aan het woord met uiteenlopende expertises, van kunsthistoricus en ambachtsman tot stalmeester. Er zullen onder andere sprekers van het Koninklijk Staldepartement , Paleis Het Loo , Kasteel Twickel, Museum Nienoord, en Museum Van Loon spreken. De ochtend wordt afgesloten met een lunch. U kunt zich via deze link opgeven voor het sympoisum. De kosten per persoon per aanmelding bedragen  €17,50.

 


Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie door Willem te Slaa, De gala-berline in Nederland, WBooks, Zwolle, 2016.

…meer info
Turkish Tulips: Gavin Turk

Vrijdag, 3 maart 2017 - Maandag, 29 mei 2017

Turkish Tulips: Gavin Turk

Dit voorjaar nodigt Museum Van Loon de Britse kunstenaar Gavin Turk (1967) uit als curator van de tentoonstelling Turkish Tulips. Turk presenteert een transhistorische dialoog tussen hedendaagse kunst en de historie van de Amsterdamse familie Van Loon.

Familie Van Loon handelde reeds in de zestiende eeuw met het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije). Gavin Turk werd hierdoor geïnspireerd en onderzocht hoe de handelsroute van de tulp vanuit Turkije naar Nederland liep.

Turkish Tulips sluit aan bij actuele thema’s, zoals de globalisatie, de ethiek rond het kweken van nieuwe resistente plantsoorten, de immigratie en de integratie van mensen die vanuit deze regio’s in Nederland zijn komen wonen. De klassieke bloem zal symbool staan voor de fragiele, kleurrijke en onderzoekende handelsroutes van Turkije naar Nederland. Gavin Turk zal voor deze tentoonstelling een nieuw, sight-specific werk maken, geïnspireerd op moderne tulpendozen.

In de collectie van het museum bevind zich een zilveren liber amicorum uit 1597. Het ‘vriendenboek’ is van Hans van Loon en zijn echtgenote Anna Ruychaver geweest en werd beschreven door vrienden, familieleden en zakenrelaties. Geïnspireerd op deze traditie nodigt Turk bevriende kunstenaars uit om hun werk – waarin de tulp symbool staat – te tonen in Museum Van Loon. Werken van onder andere Sir Peter Blake, Fiona Banner, Damien Hirst en Philippa van Loon zullen te zien zijn in de historische kamers van Museum Van Loon.

Bij de tentoonstelling wordt een educatief programma ontwikkeld door House of Fairytales. Dit Engelstalige programma wordt aangeboden aan kinderen van internationale basisscholen in Nederland en aan expats. Middels een speurtocht door het huis kunnen gezinnen of klassen leren over de tulpenhandel, familie Van Loon en hedendaagse kunst.
 

…meer info


Museum Van Loon Webwinkel