Actueel


Restauratie en herinrichting Souterrain

donderdag, 13 april 2017 - zaterdag, 30 september 2017

Restauratie en herinrichting Souterrain

Momenteel worden de vroegere personeelsvertrekken in het souterrain hersteld. Dit herstel, aangevuld met nieuwe evenementen en programma’s, maakt het dagelijkse huishouden zowel “upstairs” als “downstairs” weer zichtbaar in huis.

Vanaf eind september kunt u voor het eerst de wijnkelder, de zilverpoetskamer en de opslagkelder betreden.

…meer info
Presentatie Iris van Dongen

vrijdag, 2 juni 2017 - maandag, 4 september 2017

Presentatie Iris van Dongen

Thérèse Schwartze Prijs 2017

De Thérèse Schwartze Prijs wordt dit jaar uitgereikt aan kunstenares Iris van Dongen (Tilburg, 1975). Ter gelegenheid hiervan zal een presentatie met portretten van Van Dongen te zien zijn in Museum Van Loon. In de Vogelkamer van het huis zullen de hedendaagse portretten te zien zijn tegenover de Van Loon portretten door Thérese Schwartze.

Thérèse van Duyl – Schwartze was omstreeks 1900 één van de belangrijkste portrettisten van Nederland. Naast het koningshuis portretteerde zij leden van de adel, bankiers, grote industriëlen, politici, wetenschappers en prominenten uit de culturele wereld. Het was opmerkelijk dat Schwartze, als vrouw in de late negentiende eeuw, zo succesvol was binnen de kunstwereld.

Bij het overlijden van Thérèse van Duyl – Schwartze in 1919 was haar faam zo verbreid, dat er reeds een half jaar later een stichting werd opgericht om de gedachtenis aan haar in stand te houden. De stichting werd opgericht door kunstenares Lizzy Ansingh, kunstschilder E.H.D. Schaap en hoogleraar Nicolaas van der Waay. In de statuten staat dat, naast het in ere houden van de naam Thérèse van Duyl – Schwartze, ook ‘steun dient te worden verleend aan behoeftige Nederlandse beeldende kunstenaars en het instandhouden van de Nederlandse portretkunst’. Het bestuur van de Stichting reikt de Thérèse Schwartze Prijs sinds 1920 uit aan veelbelovende Nederlandse portretkunstenaars.

Iris Van Dongen studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en portretteert meestal vrouwen, vaak meer dan levensgroot. Van Dongen gebruikt in haar portretten houtskool, pastelkrijt en verf door elkaar heen. In haar portretten zijn patronen een vast element; zowel in de achtergrond als de kleding van de geportretteerde zijn vaak veelkleurige motieven te zien. Vanwege haar vernieuwende en kenmerkende plaats in de ontwikkeling van de Nederlandse portretkunst heeft de jury van de Thérèse Schwartze prijs deze prijs aan Van Dongen toegekend.

Afbeelding: Iris van Dongen, Cygne, 2014. Galerie Stigter van Doesburg, Amsterdam.

…meer info

Verwacht


Opera in de Grachtentuin: Le Docteur Miracle

donderdag, 10 augustus 2017 - dinsdag, 15 augustus 2017 - 17:00u

Opera in de Grachtentuin: Le Docteur Miracle

Deze zomer presenteert Museum Van Loon in samenwerking met Jeroen Sarphati de operette Le Docteur Miracle in de tuin. De operette werd in 1857 gecomponeerd door de toen achttienjarige George Bizet (1838-1875) als inzending voor een prijsvraag. Voor deze prijsvraag, uitgeschreven door Jacques Offenbach, werd gevraagd om een nieuw stuk bij het libretto Le Docteur Miracle van Ludovic Halévy en Léon Battu. Zowel Bizet als Charles Lecocq eindigden op een gedeelde eerste plaats. De première van Bizet’s eenakter vond plaats in het Théâtre des Bouffes-Parisiens op 9 april 1857. Jeroen Sarphati heeft de klassieke Franse operette vertaald en in een eigentijds jasje gestoken.

Synopsis: Deze hertaling van Le docteur Miracle vertelt het verhaal van de keurige, wat vastgeroeste familie waarin iedereen zijn plaats kent. Vader is burgemeester, moeder zorgt voor het huishouden en de puberale dochter doet haar best op school. Dit tamelijk rustige wereldje wordt op z’n kop gezet door een jongeman die in verschillende vermommingen (als beroepsdemonstrant, paranormaal allesgenezer en personal assistant van de burgemeester) contact probeert te leggen met de dochter van het gezin. In alle rollen die hij speelt is hij de enige die precies weet wat hij wil.

Solisten:
Laetitia Gerards (sopraan)
Esther Kuiper (mezzo-sopraan)
Marcel Reijans (tenor)
Willem de Vries (bariton)
Jeroen Sarphati (regie en piano)

Speeldata:
10 augustus première om 19:30 uur
12 t/m 15 augustus dagelijks om 17.00 en 19.30 uur
De opera duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop zijn er drankjes te verkrijgen en is er volop gelegenheid te genieten van huis en tuin.  

Kaarten:
première € 35,-, reguliere voorstellingen €20,-
Vanaf 15 juni te koop via: Webshop Museum Van Loon en Het Grachtenfestival

Het aantal plaatsen is beperkt, bestel tijdig kaarten

…meer info
Ferdinand Bol

vrijdag, 6 oktober 2017 - maandag, 8 januari 2018

Ferdinand Bol

Het huis, de collectie, de kunstenaar

Dit najaar wordt de schilderijencollectie van Ferdinand Bol getoond in het koetshuis van Museum Van Loon. De zeventiende-eeuwse schilder was de eerste bewoner van het grachtenpand aan Keizersgracht 672, het huidige Museum Van Loon.

Het huis moet er voor bezoekers in de zeventiende eeuw spectaculair hebben uitgezien. De verschillende kamers in het pand aan de Keizersgracht waren gevuld met de enorme schilderijencollectie van Ferdinand Bol en zijn tweede vrouw Anna van Erckel. Zij bezaten werken van Rembrandt, Rubens, Van Ruisdael en vele andere tijdgenoten.

Na zijn leertijd bij Rembrandt ontwikkelde Bol zich tot één van de belangrijkste en succesvolste schilders van zijn tijd. Niet alleen de kwaliteit van zijn werk, ook zijn familiale banden en geslaagde netwerkstrategie droegen bij aan zijn succes en vermogen.

Dankzij een inventaris die Bol in 1669 liet opstellen is het mogelijk een goede indruk te geven van zijn collectie. In het koetshuis van het museum worden ca. 25 schilderijen getoond, afkomstig uit particuliere verzamelingen en (inter)nationale musea. Opvallend aan deze verzameling is de verscheidenheid aan genres en schilderstijlen. Bol verzamelde historiestukken en portretten, maar ook landschappen, zeegezichten en stillevens. Werken van grote meesters zullen weer bij elkaar hangen op een plek waar zij ooit werden verzameld door de zeventiende-eeuwse schilder.

Drie andere musea, het Amsterdam Museum, Museum Het Rembrandthuis en het Paleis op de Dam sluiten aan bij deze tentoonstelling door gelijktijdig aandacht aan Ferdinand Bol én Govert Flinck te schenken.

 

Afbeelding: Ferdinand Bol, Zelfportret, ca. 1669. Rijksmuseum, Amsterdam

…meer info