AIR in Museum Van Loon met Quirine Racké & Helena Muskens
Het voormalig Koetshuis dat hoort bij Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam is recent geschikt gemaakt als gastatelier. Begin 2014 zal het kunstenaarsduo Quirine Racké & Helena Muskens er als eerste verblijven, bij wijze van pilot project. Zij zullen een film maken over de verschillende transformaties die het huis in de loop der jaren en gedurende verschillende bewoners heeft ondergaan.
Het Mondriaan Fonds ondersteunt in 2014 één werkperiode van drie maanden in het najaar van 2014: van 1 oktober t/m 31 december. Een beeldend kunstenaar wordt uitgenodigd om in Het Koetshuis te komen wonen, er onderzoek te doen en site specific werk te maken en te presenteren.
Museum Van Loon is een 17e eeuws grachtenpand in het hart van Amsterdam. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer uit van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde. De stijlkamers bevatten portretten, meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. De eerste bewoner van het huis was de schilder Ferdinand Bol, leerling van Rembrandt. Het museum dankt zijn naam aan de familie Van Loon, de laatste bewoners van het grachtenhuis. Deze familie was eeuwenlang verbonden met de handel en het bestuur van de stad Amsterdam. Achter het huis ligt een prachtige tuin en Het Koetshuis.
Het Koetshuis werd in 1672 gebouwd. De eerste functie was paarden, rijtuigen en personeel te herbergen voor de bewoners van het grachtenpand. Maar het pand had ook een esthetische functie, namelijk als uitzicht; de bewoner kon de classicistische gevel dagelijks vanuit zijn raam of de tuin bewonderen. Het Koetshuis heeft in de loop van de jaren verschillende functies gehad: van garage tot woonhuis voor jonkheer Maurits van Loon, oprichter van het museum.. De functionele ruimte werd daartoe verbouwd tot een fraaie woning met marmeren en parket vloeren, lambriseringen, geschilderde wandpanelen en een imposant eiken trappenhuis. Het Koetshuis is daarna verhuurd aan met name artistieke mensen, zoals Pierre Audi.
In 2011 is Het Koetshuis geheel gerestaureerd. Museum Van Loon wil de oorspronkelijke rijtuigcarré en de stal op de begane grond voor het publiek zichtbaar maken. Maar ook wil men het appartement op de eerste en tweede verdieping zoveel mogelijk behouden. Een grote wens van Philippa van Loon, dochter van Maurits en huidige voorzitter van Stichting Van Loon, is om er een Artist in Residence programma op te zetten. Dit sluit goed aan bij de hedendaagse kunsttentoonstellingen die regelmatig plaatsvinden in het museum. Uitgangspunt van het gastatelier is een uitwisseling tot stand te brengen tussen de hedendaagse kunst en het cultureel erfgoed dat zich in de collectie van het museum bevindt. Museum Van Loon wil hedendaagse kunstenaars in de gelegenheid stellen om zich door de rijke en historisch geladen ruimtes van Het Koetshuis en het museum te laten inspireren.
Het Koetshuis is niet geschikt voor gebruik als een atelier in de klassieke zin van een werkplaats, maar moet gezien worden als een woon- en onderzoeksruimte. De voorkeur gaat uit naar een kunstenaar die een interessant voorstel doet dat ingaat op de specifieke context van Het Koetshuis, het museum, de collectie of de familie Van Loon. Het is de bedoeling dat na afloop van de werkperiode het gemaakte werk zal worden gepresenteerd in het museum, de tuin of Het Koetshuis, met zoveel mogelijk aandacht van pers en publiek. Er kunnen ook tijdens de werkperiode performances, presentaties of evenementen worden georganiseerd, in overleg met de directie van het museum.
Meer informatie en aanmelden via
http://www.mondriaanfonds.nl/Aanvragen/item/Koetshuis_ism_van_loon/Tijdelijke_binnenland_ateliers/