Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

OSCAM x MUSEUM VAN LOON

Hedendaagse kunstexpositie binnen de tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht

donderdag, 4 augustus 2022 - zondag, 2 oktober 2022

OSCAM x MUSEUM VAN LOON

Hedendaagse kunstexpositie binnen de tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht

Op 4 augustus opende de hedendaagse kunstexpositie OSCAM x MUSEUM VAN LOON, binnen de overkoepelende tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen, een multidisciplinair project van Museum Van Loon en Imagine IC en in samenwerking met OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum) en New Metropolis Zuidoost. Tussen Gaasp & Gracht vertelt verhalen over de eeuwenoude en hedendaagse relatie tussen de huidige Amsterdamse stadsdelen Zuidoost en Centrum. OSCAM heeft de kunstenaars Afrovism, AREABOYS, Brian Couthino, MENDO BOOKS, Zaïra Florance Pourier, Hedy Tjin, Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman en Floor Wesseling gevraagd om in Museum Van Loon werk te tonen dat raakt aan deze ontwikkelingen, onder de noemer OSCAM x MUSEUM VAN LOON. Te zien t/m 2 oktober.

 

Toen, nu en verder

OSCAM heeft voor de expositie kunstenaars die een connectie hebben met Amsterdam Zuidoost en/of Centrum gevraagd werk te tonen in de kamers van Museum Van Loon. Door middel van hedendaagse kunst laat de community van OSCAM de connectie tussen Amsterdam Zuidoost en het Centrum op verschillende manieren zien en komt het verleden, heden en toekomst van de twee stadsdelen aan bod. Tevens is MENDO BOOKS gevraagd een selectie van kunstboeken te maken die verschillende generaties, culturen en gemeenschappen verbindt met een gedeelde liefde voor esthetiek.

 

Beweging, dans, metrolijnen en gehaktballen

In 1996 werden Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman niet alleen geliefden, maar ook partners in een zoektocht naar schoonheid, waarin ze een sterke passie voor fotografie, muziek en kunst delen. In het beeld dat ze laten zien komt de relatie tussen mens, natuur en beweging samen. De danser in hun werk is op zoek naar zichzelf; de natuur rond de Gaasp de uitweg van de eeuwige drukte die zich in het Centrum bevindt. Het contrast tussen de Gracht en de Gaasp is net zoals in de gelaagde identiteit in dans. De beweging en het ritme van de stad en de natuur staan altijd in verhouding met elkaar. Zo zijn ze verschillend maar vullen elkaar toch aan.

 

En ook in het werk van AREABOYS wordt de parallel getrokken met de – in dit geval – letterlijke verbindingen tussen de stadsdelen. Zo gaat het werk van AREABOYS over hoe in het verleden met paard en wagen van Zuidoost naar het Centrum werd gereden en hoe in het heden door de nieuwe generatie een connectie met het Centrum wordt gelegd met de metro als brug.

 

Hedy Tjin nodig bezoekers uit om via haar werk complexe onderwerpen op een nieuwe manier te verkennen. Haar werk in Museum Van Loon gaat uit van de kracht van de moksi patu: een gemixte pot. In deze werken toon ze haar eigen moksi patu: de tropen en het koude kikkerlandje, stad en dorp, rijst met een gehaktbal. Elementen met dezelfde oorsprong, maar een andere uitvoering.

 

Verbouwen en oogsten

Zaïra Florance Pourier maakte speciaal voor de expositie een installatie waarvoor ze een aantal kruiden verzamelde tussen de Gaasp en de Gracht. De reis van Amsterdam Zuidoost naar Museum Van Loon is gedocumenteerd en in kaart gebracht om de geografische verplaatsing te laten zien. Zaïra wil ons doen inzien dat de geografische verplaatsing van culturen hand in hand gaat met de belangrijkste essentiële zaken van ons welzijn; de voeding die we consumeren. Ook het werk van Floor Wesseling visualiseert de wisselwerking tussen de stadsdelen langs de lijnen van voedsel; het laat onder meer zien hoe vroeger het eten werd verbouwd in de Gaasp en naar het Centrum werd gebracht en opgediend voor diners.

 

Het werk van Brian Coutinho vormt een spanningsveld tussen intuïtie en precisie. Hij fixeert associatieve beelden en emoties in keramische objecten met gedetailleerde lijntekeningen en complexe technische bewerking. Het werk dat te zien is in Museum Van Loon kan worden gezien als een vizier op de toekomst. De werken dagen elkaar uit en nemen elkaar mee vooruit, zonder angst voor verandering. Tot slot vertelt AFROVISM verhalen over het verleden, het heden en de toekomst door middel van hun kunst. AFROVISM versterkt de stemmen van degenen die vol creativiteit zitten, maar die vaak over het hoofd worden gezien. In Museum Van Loon laten zij een selectie van werken zien.

 

Partners

Tussen Gaasp & Gracht – verhalen uit twee stadsdelen is een project van Museum Van Loon en Imagine IC i.s.m. OSCAM en New Metropolis. Inspiratiebron voor het project is het boek Ridders in de Bijlmer van Evert van Voskuilen (2014); Yve Baya van YVE Ent. Is de maker van films die de locaties met elkaar verbinden. Vinger.nl ontwierp en realiseerde de tentoonstelling en ontwierp het campagnebeeld. Met veel dank aan: alle inhoudelijke projectpartners, Zuidoost City, amsterdam&partners en Chantal Tjin.

 

Mede mogelijk gemaakt door: Stadsdeel Zuidoost (afdeling Kunst & Cultuur), Stadsdeel Centrum (afdeling Kunst & Cultuur) en het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

 

Beeld: Hedy Tjin