Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Klassieke muziek in de Grachtentuin ‘Tussen Gaasp & Gracht’

Unieke concertserie verbindt de stadsdelen Zuidoost en Centrum

dinsdag, 23 augustus 2022 - zondag, 28 augustus 2022

Klassieke muziek in de Grachtentuin ‘Tussen Gaasp & Gracht’

Unieke concertserie verbindt de stadsdelen Zuidoost en Centrum

Van 23 t/m 28 augustus organiseert Museum Van Loon unieke concerten in de grachtentuin en vult de tuin zich met de klanken van verschillende musici en dichters. Met elke avond een ander programma, samengesteld door Orville Breeveld, strijken makers als Imara Thomas, Justin Samgar en Alexander Kraft van Ermel neer in de tuin van Museum Van Loon. De musici hebben elk een persoonlijke connectie met Amsterdam Zuidoost en/of Centrum, een connectie tussen de Gaasp en de Gracht. Waar de gelijknamige tentoonstelling – te zien t/m 2 oktober – de eeuwenoude en hedendaagse verbintenis tussen de beide stadsdelen laat zien in beelden, vertolkt deze bijzondere concertserie dat in klassieke muziek en spoken word.

 

Amsterdam Zuidoost vertelt verschillende klassieke muzikale verhalen. De bruisende culturele melting pot binnen Zuidoost heeft ook in de klassieke muziek significante namen voortgebracht. Klassieke muziek met een kosmopolitische inslag, welke verhalen voortbrengt die in de samenleving nog geen gemeengoed zijn.

 

Orville Breeveld: ‘We brengen verschillende makers samen – van Armeense tot Antilliaanse componisten en een groep makers met hun wortels van overal waar de Amsterdamse handel reikte. De veel bediscussieerde handel waarvan de rijkdom nog steeds te zien is aan bijvoorbeeld de grachten, waar ook Museum Van Loon is gevestigd. De grachten aan wiens water voorouders van de musici en solisten verbonden waren. Dat brengt mooie en pijnlijke verhalen met zich mee die het sterkst zijn wanneer deze gespeeld of gezongen worden.’

 

In twaalf concerten in de tuin van Museum Van Loon brengen we deze verhalen tot leven. Van 23 t/m 28 augustus zijn er om 17.00 en 19.00 concerten van de diverse musici en vocalisten. Pianist Alexander Kraft van Ermel, sopraan Imara Thomas, pianist Dywel Braaf, sopraan Natali Boghossian & Hans van Beelen, violist Yannick Hiwat en dichter Justin Samgar & sarod speler Avi Kishna zullen allen twee concerten geven en hun persoonlijke Tussen Gaasp & Gracht verhaal met u delen. 

 

Tickets:

Openingsconcert op 23 aug om 17.00: 40 euro (inclusief drankjes en hapjes)

Reguliere kaartjes: 25 euro

 

Bestel hier uw tickets.

Het concert gaat altijd door. Bij slecht weer wordt het concert naar binnen verplaatst.

 

Programma:

- Dinsdag 23 augustus: Alexander Kraft van Ermel (piano) | 17.00 (openingsconcert) & 19.00

 

- Woensdag 24 augustus: Yannick Hiwat Kwintet (kwintet) | 17.00 & 19.00

 

- Donderdag 25 augustus: Justin Samgar & Avi Kishna (spoken word & sarod) | 17.00 & 19.00

 

- Vrijdag 26 augustus: Dywel Braaf (piano) | 17.00 & 19.00

 

- Zaterdag 27 augustus: Imara Thomas (opera & piano) | 17.00 & 19.00

 

-Zondag 28 augustus:Natali Boghossian & Hans van Beelen (opera & piano) | 17.00 & 19.00

 

 

 

Orville Breeveld

Componist, gitarist, vocalist en producer Orville Breeveld heeft een lijst aan artiesten, bands, podia en orkesten in zijn muzikale portfolio waarmee hij de afgelopen jaren heeft gewerkt. In de meest uiteenlopende genres. Zo speelde hij met het Metropole Orkest, Sweelinck Orkest, Nederlands Blazers Ensemble en Combattimento Consort Amsterdam. Met zijn eigen Breathing Ensemble bracht hij muzikale hommages aan Arabische, Indiase, Surinaamse, Braziliaanse en Jazz grootheden en tourde door o.a. Suriname en Indonesië. Al deze samenwerkingen realiseerde hij met zijn platform Breathing, waarmee hij nieuw talent en gevestigde namen in de eclectische muziek in producties met elkaar samen brengt. 

 

Daarnaast speelde hij als gitarist met namen als Karsu, Husnu Senlendirici en Maher Zain. Zo stond hij op diverse internationale podia zoals Ankara Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Jerudong Park Brunei, Istanbul Jazz Festival en Sesc Pompeia Sao Paulo (Brazilië).

 

Nu gaat hij na een Engelstalig album van 10 jaar geleden zich toeleggen op de Nederlandstalige muziek. Geïnspireerd door Nederlandse sterren als Hazes, Sonneveld en Bram Vermeulen herleeft Orville de kracht van het Nederlands lied. De afgelopen jaren bracht hij diverse liedjes uit waaronder ‘Keer Terug’, ‘Het Beste Beloofd’ en recentelijk de single ‘Iedereen Doet Maar Wat’.

 

www.orvillebreeveld.com



Profielen musici en dichters

 

Alexander Kraft van Ermel

Als de kleinzoon van de gevierde Curaçaose componist Wim Statius Muller heeft Alexander Kraft van Ermel (september 1990) vanaf jongs af aan al een speciale band met de Antilliaanse muziek. Hierdoor heeft hij op een jonge leeftijd al het voorrecht gehad les van zijn grootvader te krijgen op Curaçao. Zo heeft de klassiek- Antilliaanse muziek een grotere betekenis voor hem dan dat het enkel de muziek van zijn eiland is. In 2018 heeft Alexander in Chicago opgetreden tijdens het “2nd Chopin in the City” festival waar hij de Antilliaanse dansen speelde en een lezing gaf over Chopins’ invloed in de Antilliaanse muziek. In eerdere jaren werd Alexander 1ste in de Aruba Piano competition, 2de in de Scriabin Concours georganiseerd door Conservatoire Russe in Parijs en nam hij deel aan de masterclass van David Dubal in Juilliard en Manhattan School of Music. Ook heeft Alexander de Antilliaanse dansen gespeeld in Aruba, de Bahama’s, en Het Concertgebouw.

 

Curaçao, parel in de Caraïbische zee, is een eiland met een rijke muzikale traditie. Tegenwoordig is het vooral de onstuimige tumba die met name het jaarlijkse carnaval spektakel opzweept, maar door de eeuwen heen vonden ook de walsen, de danza’s en in het bijzonder de mazurka’s hun weg naar de salons en de danslokalen. Een lange rij componisten van eigen bodem schreef onvermoeibaar door aan een omvangrijk oeuvre om de feesten en partijen op te luisteren. De dansen van de Curaçaose pianist/componist Wim Statius Muller (1930-2019) kunnen worden omschreven als ‘Chopinesque met een Afro Caraïbische twist’. Als zijn kleinzoon is Alexander op Curacao opgegroeid met de muziek van zijn grootvader en geeft hij op dinsdag 23 augustus een concert in Tussen Gaasp & Gracht met werken van Chopin en van Statius Muller. Tussendoor zal hij vertellen over de overeenkomsten tussen de twee.

 

 

 

Yannick Hiwat

Yannick Hiwat, geboren op 7 november 1988 in Nederland, begon op zesjarige leeftijd viool te spelen bij Hilde Imandt-Sauter. Hij slaagde voor alle drie de niveaus van de muziekschool Cum Laude. In 2003 begon hij zich aan de 'Young Talent Class' van het Rotterdams Conservatorium. In 2007 studeerde hij Cum Laude af aan de school voor Muziek en Dans. Hij studeerde verder aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. In de jaren 2009/2010 stopte hij met school om een jaar lang fulltime te kunnen spelen bij de KZN Philharmonic Orchestra in Zuid-Afrika.

 

In 2013 werd Yannick verkozen tot 'Duvel Vibes Soul & Jazz talent' een titel die hem werd toegekend door Nederlandse muziek critici, journalisten, boekers en professionele muzikanten. Waardoor hij de podia van de grootste Jazz-avonden van Nederland mocht beklimmen. En werd uitgenodigd om op te treden voor de broer van de president van de Verenigde Staten, Mark Obama, tijdens een speciaal concert in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Yannick werd bekend als solist van het 'Re:Freshed Orchestra' en zijn eigen project 'the Yannick Hiwat Quartet'. Hij werkte als violist en componist met internationale artiesten als Pete Rock & The Soul Brothers, Chilly Gonzales en Snarky Puppy. Binnen Nederland was hij 'artist in residence' in de Doelen en het Concertgebouw. Naast klassieke muziek speelt hij ook jazz. Hij bespeelt een uniek instrument, namelijk een 7-snarige viool gemaakt door Luthier Eric Aceto. In 2017 maakte hij met het Chineke! Orkest zijn debuut op de BBC Proms. Zijn brede muzikale opleiding in vele genres heeft hem naar grote concertzalen gebracht in Nederland, België, Mozambique, Suriname, Zuid-Afrika, Oekraïne, Polen, Duitsland, Spanje, Italië, Noorwegen, Zweden en Finland.

 

Op woensdag 24 augustus speelt Yannick met zijn Kwintet in de tuin van Museum Van Loon. Yannick Hiwat op Mezzoviool, Alessandro Russo op Tenorsaxofoon, Alexander van Popta op Toetsen, Bill Scott Mookhoek op Basgitaar en Niek de Bruijn op Drums. Met zijn kwintet brengt Yannick eigen composities tot leven. De bijzondere combinatie van de 7-snarige Mezzo-viool (het enige instrument van zijn soort ter wereld) met tenor-saxofoon brengt een unieke maar meteen vertrouwde klank. De composities passen binnen de hedendaagse jazz, maar verraden Yannick's affectie voor en sterke links met Gospel, Hip Hop en Klassiek. Tijdens dit concert zal het kwintet een selectie van composities van Yannick spelen.

 

 

 

Justin Samgar & Avi Kishna

Justin Samgar is een spoken word artiest, schrijver, dichter, storyteller en woordkunstenaar. Hoe je het ook wilt noemen, hij houdt van het podium. Maar hij houdt ook zeker van het creatieve proces van conceptontwikkeling; alleen of in samenwerking. Zijn menselijke verhalen leggen gevoeligheden bloot en zijn juist door hun breekbaarheid krachtig. Je onthoudt Justin door zijn sympathieke stemgeluid en het hypnotiserende ritme in zijn voordracht. Justin staat sinds 2009 op het podium. Justin heeft met zijn werk als spoken word artiest opgetreden op festivals in heel Nederland, zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole, De Parade, Mysteryland en vele andere.

 

Avi Kishna is een onafhankelijke sarod-speler, multi-instrumentalist en muziekproducent uit Suriname, woonachtig en werkzaam in Amsterdam. Hij heeft een multidisciplinaire, creatieve achtergrond (zijn vader is kunstenaar en theatermaker Ramdew Krishna waarin hij in aanraking kwam met zang, piano, cello, westerse en Indiase klassieke muziek, en theater.

 

Avi leerde de sarod spelen van zijn Guru Koustuv Ray (docent SKVR, Muziekschool Amsterdam, CODARTS) met wie hij ook optrad en muziek produceerde. Hij was met 16 jaar de jongste student aan het Rotterdams Conservatorium (CODARTS) in Indiase Klassieke Muziek. In 2005 trad hij op met een ensemble (o.a. sitarspeler Siddharth Kishna) tijdens het 25-jarig jubileum van voormalig koningin Beatrix.

 

Vanuit Avi’s Indiase achtergrond deelt hij klassiek Indiase sarodmuziek met de wereld en tegelijkertijd geeft hij zijn eigen creatieve invulling en brengt hierin een eigentijdse en vernieuwende benadering van het instrument. Hij maakt on-the-spot composities en improvisaties, en laat deze samenvloeien met digitale soundscapes om zo gehoor te geven aan een heel nieuw geluid welke een heel breed publiek aanspreekt.

 

Op donderdag 25 augustus speelt Avi Kishna de klassieke sarod en Justin Samgar vult aan met spoken word. Momenteel werken ze samen met andere muzikanten aan een theatershow over mental health genaamd KARAKTER. Maar speciaal voor Tussen Gaasp & Gracht laten deze mannen uit zuidoost een verzameling van hun stadse verhalen en melodieën horen. Bekijk alvast een voorproefje: https://youtu.be/3450EyHd6OA

 

 

 

Dywel Braaf

Dywel Braaf is een 25-jarige pianist die geboren en getogen is in de Bijlmer. Zijn liefde voor klassieke muziek begon als peuter toen hij door zijn moeder naar bed werd gebracht met klassieke muziek. Van kinds af aan wist hij dat hij componist, artiest en concertpianist wilde worden.Op negenjarige leeftijd werd Dywel leerling klassieke piano aan de Amsterdamse School. Binnen een jaar werd hij toegelaten tot de Excellentieklas. Op twaalfjarige leeftijd eindigde Dywel als finalist in de eerste editie van het Koninklijk Concertgebouwconcours en kreeg een eervolle vermelding als deelnemer aan het Prinses Christina Concours.

 

In februari 2014 won Dywel de tweede prijs op het Prinses Christina Concours West 2 in Haarlem en in april nam hij deel aan de landelijke dag van de genomineerden van het concours. In hetzelfde jaar was hij ook een halve finalist van de Steinway Competition. Op 1 januari 2017 mocht Dywel optreden tijdens de nieuwjaarsreceptie van wijlen burgemeester Eberhart van der Laan. Op september 2019 opende Dywel (als een van de ambassadeurs) de festiviteiten van The Black Achievement Month met Prelude en Coral van Cesar Franck.

 

Op vrijdag 26 augustus zal Dywel Braaf zijn klanken ten gehoren brengen tijdens Tussen Gaasp & Gracht. Kenmerkend voor Dywel’s stijl is dat hij intimiteit en diepgang in zijn spel, schijnbaar moeiteloos weet af te wisselen met intensiteit en passie. Als klassiek pianist met Afro-Surinaamse roots, heeft Dywel de missie om mensen die geen affiniteit hebben met klassieke muziek, te verleiden tot waardering van deze kunstvorm, met zijn geheel eigen, virtuoze stijl.

 

 

 

Imara Thomas 

De Arubaanse sopraan Imara Thomas maakte haar debuut in Het Concertgebouw tijdens From Southeast With Love op 5 juni. Het is eigenlijk opmerkelijk dat Imara nu pas in Het Concertgebouw te zien en horen was, omdat zij in de wereld van klassieke muziek al jaren een niet te missen vocaliste is. Op 27 augustus wordt zij op piano begeleid door Ernst Paul Fuchs.

 

Imara groeide op in Amsterdam Zuidoost, Venserpolder wel te verstaan, waar de meeste van haar vrienden en vriendinnen niet naar klassieke muziek luisterden. Toch werd Imara al jong door haar tante begeleid met Klassiek en Gospel repertoire. De stem van Whitney Houston inspireerde haar om zangeres te worden als 3 jarige en lter de sopraan Kathleen Battle in het klassieke/Opera repertoire door de klassieke muziek waarin ze zich heeft gespecialiseerd. Inmiddels is ze sinds 8 jaar met een vaste aanstelling aan het prestigieuze Deutsche Oper Am Rhein in Düsseldorf en Duisburg geëngageerd.

 

Dat succes in niet over een nacht ijs ontstaan. Ze heeft er jaren hard voor moeten werken. Na haar opleiding aan het conservatorium in Maastricht volgde zij tevens masterclasses en studies aan o.a. Accademia di Bel Canto in Italië, in ‘The Architecture of Sound’ bij Montserrat Caballé in Spanje en aan de Händel Akademie in Karlsruhe, Duitsland. Maar ook werd Imara Thomas in Amsterdam begeleid door sopraan Roberta Alexander, pianist/zangcoach Brian Masuda in Amsterdam en Nelly Miricioiu.

 

Imara haar veelzijdigheid in klassieke stijlen uit zich in het feit dat ze al in meer dan veertig opera’s heeft gespeeld. Ze zingt onder andere Duitse, Italiaanse, Franse, Britse en Russische  opera’s. In werken van Mozart, Puccini, Verdi en uit de Bel Canto opera’s van o.a. Donizetti, Bellini en Händel is ze als een vis in het water. Maar Imara’s veelzijdigheid komt ook terug wanneer zij bijvoorbeeld Arubaanse en Curaçaose liederen van Padu Lampe en Jacobo Palm zong in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien. Ook heeft ze zich buiten de klassieke kaders laten zien en horen en interpreteerde Imara met succes pop en R&B werken tijdens The Voice Of Holland.

 

Pianist Ernst Paul Fuchs maakte dankzij zijn Surinaamse moeder al vroeg kennis met klassieke muziek uit het Caraïbisch gebied. Al tijdens zijn studie aan het Utrechts Conservatorium gaf hij optredens in Paramaribo, o.a. in de Eddy Wesselszaal (C.C.S.), in Fort Zeelandia, Ons Erf en in de Heilige Familie Kerk, met muziek van o.a. Cor Anijs, Dario Saveedra en John Helstone. Met medewerking van het Surinaams Muziek Collectief voerde hij werken uit van Nel Dahlberg, Eddy Vervuurt en Majoie Hajary. Met bariton Anthony Heidweiller voerde hij liederen uit van Lou Lichtveld. Daaruit ontstonden nieuwe samenwerkingen met baritons Frank Dolphin Wong, Hans Voschezang, Martijn Cornet en sopraan Liesbeth Peroti, Glenda Ossekoppele, Dieuwke Aalbers en mezzo-sopraan Mavis Noordwijk. 

 

In 2007 ontmoette Ernst Paul de zangeres Imara Thomas. Zij stond toen aan het begin van een glansrijke carrière. Gezamenlijk lessen bij Kees Taal vormden het begin van hun samenwerking die leidde tot Imara’s succesvolle auditie waarbij zij werd toegelaten tot de vakopleiding klassieke zang aan het conservatorium in Maastricht. 

 

Op zaterdag 27 augustus nemen Imara en Ernst Paul u mee op een inspirerende reis langs uiteenlopende stijlen binnen de klassieke muziek. Geniet van de warme en betoverende stem van Imara met de heldere begeleiding van Ernst Paul aan de piano. U kunt luisteren naar de mooiste opera aria's van Puccini, Mozart en Gershwin, liederen van Schubert, Barber en nog veel meer...

 

 

Natali Boghossian & Hans van Beelen

Natali Boghossian is een Armeense coloratuur mezzosopraan operazangeres en recitalist geboren in Duitsland en wonende in Istanbul. Haar internationale optredens zijn zowel in opera als oratorio’s en recitals. Zij schrijft opera libretto’s, en haar pastiche opera en een muzikaal theaterwerk zijn uitgevoerd. Zij was ook jarenlang assistent-koordirigent van een internationaal koor. Op 12-jarige leeftijd is zij al begonnen met het kerkorgel te spelen voor een kerkkoor, waar ze ook vele jaren meezong.

 

Natali heeft een PhD in Engelse taal- en letterkunde en was de oprichtster van een universitaire afdeling. Zij heeft een boek gepubliceerd door Cambridge Scholars. en was onderzoeker hedendaagse opera aan de Universiteit van Amsterdam. Vanuit haar interculturele en literaire achtergrond onderzoekt ze originele thema’s en nieuwe kleuren en repertoires voor haar concerten.

 

Hans van Beelen, piano, begon reeds op zeer jonge leeftijd met pianolessen, studeerde in de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent, en volgde zijn opleiding hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons. Hij nam met succes deel aan masterclasses bij onder andere Jan Wijn, Gyorgy Nador en Vladimir Viardo en aan concoursen in binnen- en buitenland, waarbij hij verschillende prijzen won. Zoals de 2e prijs bij het Concours van Stichting Jong Talent Nederland en de 3e prijs op het Prinses Christina Concours. Zowel op solistisch vlak als met het spelen in instrumentale en vocale ensembles is Hans de afgelopen jaren erg actief geweest. Hij was onder meer te horen in het Concertgebouw van Amsterdam, alsmede de bekendere concertzalen in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.

 

Speciaal voor Tussen Gaasp & Gracht spelen Natali Boghossian en Hans van Beelen op zondag 28 augustus een bijzonder programma. Ze omschrijven het als een programma met een ziel, een programma waar alles om onze diepste emotie draait, een programma over de liefde. Liefde geeft de mens de mogelijkheid om te voelen in het leven. De emoties die loskomen door de liefde: van vreugde, opwinding en blijdschap tot jaloezie, woede en verdriet zijn de meest intense emoties die een mens in zijn of haar leven zou kunnen voelen. Deze intense emoties zullen verkend worden met de stukken die ze zullen voordragen.

 

Bekijk hier het volledige programma rondom de tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht.