Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Online Lezing: Herstory door Karin Haanappel i.s.m. met de Vrije Academie

Vrouwen, verhalen, verandering

woensdag, 21 juli 2021 - donderdag, 26 augustus 2021

Online Lezing: Herstory door Karin Haanappel i.s.m. met de Vrije Academie

Vrouwen, verhalen, verandering

In samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, organiseert Museum Van Loon een tentoonstelling waarin herstory centraal staat. Deze fraaie expositie wordt nog levendiger na het bijwonen van de online lezing door kunsthistorica Karin Haanappel, auteur van het boek Herstory of Art.

 

Verhalen uit de geschiedenis worden nogal eens verteld aan de hand van mannelijke hoofdrolspelers. De rol die vrouwen speelden in de loop van de geschiedenis blijft daarmee onderbelicht. Museum Van Loon hangt vol met portretten van vrouwen, elk met een eigen verhaal. In herstory – vrouwen, verhalen, verandering leren we een aantal van deze vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw beter kennen. Atria plaatst hun verhalen – ingebed in een welgesteld sociaal milieu – in een bredere maatschappelijke context. Scenes uit de levens van vrouwen tonen gezamenlijk hoe zij verandering bewerkstelligden in hun eigen omgeving; illustreren hoe mede door hun handelen de tijdgeest veranderde; en laten zien hoe geschiedschrijving langs vrouwelijke lijn een impactvolle toevoeging vormt op de bestaande mannelijke narratieven.

 

Schrijf je in voor deze inspirerende lezing waar herstory binnen Museum Van Loon centraal zal staan.

 

Informatie

Woensdag 21 juli | 20.00 – 21.00

Woensdag 11 augustus | 14.00 – 15.00

Donderdag 26 augustus | 20.00 – 21.00

 

Tickets via de Vrije Academie

Kosten: 18,00 euro

 

Over Karin Haanappel

Karin Haanappel (1968) studeerde Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht. Al meer dan twintig jaar draagt Karin Haanappel met groot enthousiasme kunst- en cultuurgeschiedenis over in binnen- en buitenland. Haar specialisme ligt bij vrouwelijke kunstenaars: vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle en in het bijzonder Camille Claudel. Omdat vrouwelijke kunstenaars nog steeds onvoldoende belicht worden, is in de zomer van 2009 het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis opgericht. Het doel van dit instituut is door middel van onderzoek en onderwijs vrouwelijke kunstenaars een (grotere) plaats te geven in de canon van de kunstgeschiedenis. Hierdoor wordt zichtbaar dat kunst van meet af aan gemaakt is door mannen én vrouwen. Omdat de traditionele kunstgeschiedenis vooral een his story of art is, schreef Karin het boek Herstory of Art (2012).