Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Museum Van Loon verwerft delen Atlas Van Loon

maandag, 13 januari 2020 - zondag, 31 mei 2020

Museum Van Loon verwerft delen Atlas Van Loon

Het museum verwerft twee Italiaanse stedenboeken, uitgegeven door Johannes Blaeu, die onderdeel zijn van de 24-delige Atlas Van Loon. De aankoop van de twee stedenboeken uit een privécollectie komt tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds en het Hugo van Berckel Fonds. De boeken werden in 1682 in opdracht van Frederik Willem van Loon gebonden. Vanaf de 18de-eeuw zijn de delen verspreid geraakt, door deze aankoop kan Museum Van Loon voor het eerst twee delen van de atlas tonen aan het publiek, in de context van andere familiestukken.

De twee stedenboeken zijn vanaf 13 januari, steeds in periodes, in het museum te zien. Op dit moment zijn de atlassen opgeslagen in het archief. Wanneer deze weer aanwezig zijn in het museum laten wij dat u dat op deze pagina weten. 


Maandag 13 januari 2020, Museum Van Loon breidt zijn collectie uit met twee stedenboeken van Noord Italiaanse steden, die onderdeel zijn van de Atlas Van Loon. De Atlas Van Loon, bijeengebracht in de late 17de-eeuw door Frederik Willem van Loon, bestaat in totaal uit 24 banden, gebonden door de beroemde boekbinder Albert Magnus. Door de aankoop komen de twee delen van de Atlas Van Loon weer terug in het publieke domein.

De atlassen van Blaeu werden in de 17de-eeuw als de beste in hun soort gezien. Dergelijke atlassen werden verzameld door rijke kooplieden, waaronder Frederik Willem. De Atlas Van Loon brengt meerdere facetten samen; de verzameldrang van 17de-eeuwse regenten voor wie de atlas een symbool van status was, het ambacht van uitgevers en prentmakers en de vraag wat dergelijke atlassen vertellen over het wereldbeeld van de 17de-eeuwse welgestelde Amsterdammer.


De stedenboeken die Museum Van Loon heeft verworven zijn uitgegeven door Johannes Blaeu en zijn net als alle andere delen van de Atlas Van Loon gebonden in rood Marokijn door boekbinder Albert Magnus. De Atlas Van Loon is te herkennen aan de vergulde versieringen en het wapen Van Loon-Bas. Naast de twee stedenboeken die Museum Van Loon heeft verworven bestaat de Atlas Van Loon uit 22 andere banden die werden uitgegeven door Joan Blaeu, Barlaeus, Pieter Goos en Johannes Jansonius. Andere delen worden bewaard in het Scheepvaartmuseum, de Universiteitsbibliotheek van de UvA en de Koninklijke Bibliotheek. Door de verwerving kan Museum Van Loon deze delen van de Atlas Van Loon aan het publiek tonen en rest nog slechts één deel in een particuliere verzameling.


De atlassen waren vanaf maandag 13 januari 2020 tezien in de Rode Salon van het museum, in nabijheid van het huwelijksportret van Jan Miense Molenaer van Willem van Loon en Margaretha Bas, de ouders van Frederik Willem. Het schilderij is een van de weinige objecten in het museum waarvan bekend is dat het eveneens uit de nalatenschap van Frederik Willem kwam. Daarnaast wordt de Atlas Van Loon betrokken bij tentoonstellingsprogrammering van aankomende jaren, die het museum momenteel ontwikkelt. Vanwege de kwetsbaarheid van de stukken zijn de atlassen niet altijd te bekijken in het museum. Op het moment zijn de atlassen niet te bezichtigen.