Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Concert: Surinaams Klassiek

Tijden 13.45 en 15.45

zondag, 5 januari 2020

Concert: Surinaams Klassiek

Tijden 13.45 en 15.45

In de 19de en 20ste eeuw zijn er prachtige klassieke muziekstukken geschreven door Surinaamse componisten. Met invloeden uit Europa brengt deze muziek verschillende verhalen samen. Op 5 januari kunt u genieten van klassieke Surinaamse muziek in Museum Van Loon.

 

De voorstelling neemt u mee van verleden naar heden. In het eerste deel van de voorstelling hoort u klassieke Surinaamse muziek uit de 19de en 20ste eeuw door Roderigo Robles de Medina op de piano, Yannick Hiwat op de viool en met zang van Jeannine la Rose. In het tweede deel van de avond vertolkt Shari Louise de muziek van Nelly Dahlberg (1943-2015) en vertaalt ze dit op een wonderlijke manier naar het heden. De avond wordt afgesloten met een gesprek over klassieke Surinaamse muziek onder leiding van Vincent Henar.

 

De eerste voorstelling begint om 13.45 en de tweede om 15.45. Kaartjes zijn hier te koop. Een regulier kaartje bedraagt €18,50 en €13,50 voor Stadspashouders en kinderen onder de 18.

 

Middag voorstelling 13.45

13.45 – 14.00: Inloop

14.00: Start concert

15.00 -15.15: After talk met musici onder leiding van Vincent Henar

 

Avond voorstelling 15.45

15.45 – 16.00: Inloop

16.00: Start concert

17.00 -17.15: After talk met musici onder leiding van Vincent Henar

 

Muziekstukken:

Johan Victor Dahlberg (1915-1946):                    
Sonatina voor viool en piano
* Allegro non troppo

 

Martin Lo-a-Njoe (1969):
“Mystique” voor viool en piano (1992)

 

Majoie Hayari (1921-2017):  

Pièces Enfantines voor piano solo

* Sîtâ, la petite indienne

* Petite danse indienne

* La colère

* Sîtâ s’endort

 

Theodor Neumann Cordua (1846-1911):

Gondoliera Op. 10 voor piano solo

 

Nelly Dahlberg (1943-2015):

Liederen

* Krerekrere (voor Mavis Noordwijk)

* Faja (voor Manna Cornet; tekst Ronald Venetiaan)

* Wan tru powema (voor Ida Does; tekst Trefossa)

* Dâda (voor Tania Kross)

* Fajalobi (voor Betty en Eddy)

 

Over Surinaams Klassiek

Op zondag 15 september 2013 vond de eerste editie van Surinaams Klassiek plaats in het Bijlmer Parktheater, geproduceerd door Sjaiesta Badloe in opdracht van initiatiefnemer Lilian Wolf. In de eerste editie van Surinaams Klassiek, samengesteld door John Helstone, werden de 19de en 20ste-eeuwse muziekstukken van Victor Dahlberg, Eddy Vervuurt, Neumann-Cordua en Lou Lichtveld na jaren weer ten gehore gebracht. De stukken werden vooral in leven gehouden door het Surinaams Muziek Collectief, dat zich inzet voor klassieke muziek van Surinaamse componisten.

 

De muziek werd gespeeld door een pianotrio bestaande uit Roderigo Robles de Medina (piano), Pei Pei Zhu (viool) en Wladislaw Warenberg (cello). Jonge talenten Remy Tilburg en Chanine Khodabaks dansten een ontroerende eigen choreografie op Lichtveld’s Arcadia voor Piano. Het concert in 2013 werd mede mogelijk gemaakt door de familie De Beun-Kenswil en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

 

Nu ruim zes jaar later wordt deze ‘light’ editie georganiseerd in Museum Van Loon, naar aanleiding van de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1663).

 

Biografieën:

Roderigo Robles de Medina, studeerde bij Sergei Markarov, Jan Wijn, Sulamita Aronovsky en Mila Baslavskaja, en nam deel aan masterclasses van Bella Davidovich, Hans Leygraf, Joaquin Soriano, György Sebök,, and Eugene Indjic. Roderigo won prijzen op het Eduard Flipse Concours in Rotterdam (1987), International Concours "Cittá di Senigallia" (1988) in Italy,en het Concours van de École Normale de Musique Parijs in samenwerking met de Alliance Française (1999). Hij nam deel aan het 15e Chopinfestival in Parijs, dat werd uitgezonden op het Franse kanaal TV5. In maart 2011 en 2012 gaf Roderigo pianomasterclasses aan het Internationaal Kamermuziekfestival "Sembrando Talentos Uruguay" in Montevideo, en in juni 2012 in het Internationaal Kamermuziekfestival "Alfredo de Saint Malo" in Panama City waar hij ook een uitvoering gaf van Beethovens vierde pianoconcert. In 2014 gaf hij een serie masterclasses aan vijf universiteiten in Brazilië̈, en in 2015 een cursus aan de universiteit van Montevideo, Uruguay. Van 2016 tot en met 2019 maakte Roderigo deel uit van het docententeam op het internationale muziekfestival "Interharmony" in Italië en Duitsland. Rotterdam. 

 

Yannick Hiwat begon op zesjarige leeftijd met viool spelen. Hij kreeg les van Hilde Imandt-Sauter en behaalde cum laude alle drie graden van de muziekschool. In 2003 werd hij toegelaten tot de Codarts Jong talentenklas van het Rotterdams Conservatorium en studeerde klassiek viool als leerling van Thijs Kramer. Hij studeerde Muziek en Dans aan de Hogeschool Van Beeldende Kunsten. In 2007 slaagde hij cum laude. Hij vervolgde zijn studie bij Thijs Kramer aan het Fontys-conservatorium in Tilburg. Het studiejaar 2007/2008 onderbrak hij om op verzoek van het KZN Philharmonic Orchestra in Durban een jaar lang fulltime te werken. Na zijn klassieke studie sloot Hiwat zijn jazzstudie af in de jazzvioolklas van Tim Kliphuis. Tegenwoordig werkt Hiwat hoofdzakelijk als solist en staat bekend om zijn werk met de ensembles ReFreshed Orchestra en Yannick Hiwat Quartet(s). Onder anderen werkte hij met: Snarky Puppy, Akua Naru, Sandra St. Victor, Sherry Dyanne, Ronan Keating, Sabrina Starke en La Rouge.

 

Zangeres en musicalster Jeannine la Rose staat zingend en lachend in het leven en heeft al meer dan 18 jaar ervaring in de muziek en zangpedagogiek. Ze is bekend van grote musicals als Hair, Jesus Christ Superstar, The Soul of Motown 2, Mary Poppins, Daddy Cool en The Color Purple, naar het wereldberoemde boek van Alice Walker. Rond haar elfde verhuisde Jeannine van Suriname naar Nederland. In 2019 werd Jeannine onderscheiden met een Musical Award voor haar rol als Sofia (in de filmklassieker The Color Purple gespeeld door Oprah Winfrey). Vanaf februari 2020 is ze in de nieuwe musical Tina Turner te zien. Naast het werk als uitvoerend artiest heeft Jeannine ook een passie voor lesgeven en coachen. Ze is professioneel zangpedagoog, presentatiecoach en EVTS master (Estill Voice Training System), afgestudeerd aan het Conservatorium van Rotterdam. Jeannine heeft veel internationale ervaring en reist de wereld over voor vocal coaching, presentaties en workshops. 

 

Shari Louise is een in Amsterdam geboren en getogen singer/songwriter. Vanaf de kleuterklas kreeg ze al dans- en muzieklessen, en na de middelbare school heeft ze jaren als backing vocalist de acts van andere artiesten versterkt. Inmiddels is ze begonnen aan haar eigen muzikale reis, geïnspireerd door R&B/Soul grootheden als Brandy, Erykah Badu, Minnie Riperton en Marvin Gaye. Haar sound wordt omschreven als puur, fluweelachtig en rustgevend, en met haar eigen muziek hoopt ze luisteraars te inspireren iets dichter bij zichzelf te komen.

Basgitarist Vincent Henar (Paramaribo, 1958) is oprichter van de toonaangevende Afro-Caribische jazzband Fra Fra Sound uit Amsterdam. De formatie begint als vertegenwoordiger van de zogeheten Paramaribop en laat zich inspireren door muziek uit Afrika, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. Onder de noemer Fra Fra Big Band wordt opgetreden met een blazerssectie. Fra Fra Sound geeft concerten in meer dan vijftig landen in Europa, het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Azië en de Verenigde Staten. Een van de hoogtepunten is het optreden voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika tijdens de wereldmilieuconferentie in 2002. Henar is jarenlang als woordvoerder en producer betrokken bij de Associatie van Surinaamse Musici (SMA). Hij is oprichter van de Multi Music Federation en initiatiefnemer van verschillende multiculturele muziekeducatieprojecten in Amsterdam. Vincent Henar wordt in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

Sjaiesta Badloe, cultureel ondernemer, heeft in 2013 als producent de eerste editie van Surinaams Klassiek gerealiseerd in opdracht van de initiatiefnemers. Voor deze “light” editie bij Museum van Loon heeft zij in samenwerking met Roderigo Robles de Medina het artistieke en uitvoerende team samengesteld. Sjaiesta is momenteel werkzaam bij de Amsterdamse Kunstraad als secretaris voor de commissie Muziek.

 

Gino-Cochise. Amsterdam based artist, born from a coconut (02-10-'90). He's convinced music should be used as a medicine.

 

Isa van Bossé is werkzaam als freelance producent in de culturele- en welzijnssector in Amsterdam en produceert deze intieme editie van Surinaams Klassiek.