Welkom op de website van Museum Van Loon!

Deze website maakt gebruik van cookies.
Meer weten? Lees ons cookiebeleid.

Accepteer Nee, liever niet

Museum Van Loon

Tickets

Aan de Surinaamse grachten

Van Loon & Suriname (1728-1863)

Aan de Surinaamse grachten  - Van Loon & Suriname (1728-1863)

 

Vanaf 5 oktober start de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863) in Museum Van Loon. In deze tentoonstelling belicht Museum Van Loon voor het eerst de betrokkenheid van de familie Van Loon in de 18e en 19e eeuw met de WIC en Suriname.

 

Jan van Loon (1677-1763) was vanaf 1728 bewindhebber bij de WIC en later ook directeur bij de Sociëteit van Suriname. Zijn nageslacht zette zijn bestuurlijke rol in de loop van de 18e en 19e eeuw om in die van investeerder in plantages. Tot 1863, het jaar waarin slavernij juridisch werd afgeschaft, waren er Van Loons actief in de plantage-economie. De titel Aan de Surinaamse grachten geeft uitdrukking aan de twee uitersten van waaruit de tentoonstelling vertrekt: aan de ene kant het comfortabele leven aan de Amsterdamse grachten en aan de andere kant de zware en onvrije arbeid door slaafgemaakten in Suriname, op de plantages langs handgegraven kanalen.

 

De tentoonstelling toont de werking van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie aan de hand van een achttal historische personages, welke verschillende posities hadden binnen dit spectrum. De personages zijn met elkaar verbonden: een bevriende gouverneur in Elmina, slaafgemaakten op plantages waarin de familie beleggingen had, of Van Loons zelf in de rol van investeerder.

 

Persoonlijke verhalen zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Naast de historische personages vertellen hun nazaten over wat zíj weten, vinden en voelen van hun en elkaars familiegeschiedenis. Samen geven zij de gedeelde geschiedenis letterlijk een stem en gezicht in het hier en nu.

 

Samen verhalen vertellen

Deze tentoonstelling kan en wil Museum Van Loon niet alléén maken. Graag willen wij in contact komen met personen die een verhaal of objecten willen delen. Ook verwelkomen wij graag reacties van nazaten die verbonden zijn aan bovenstaand verhaal.

 

Onderstaande stamboom geeft inzicht in de relatie tussen de familie Van Loon en Suriname in de 18e en 19e eeuw en laat de verschillende rollen van de familie Van Loon zien. Zo ziet u bovenaan Jan van Loon (1677-1763), voornamelijk in een bestuurlijke rol binnen de WIC. Rechts ziet u de plantages waar Willem van Loon Janszoon (1707-1783) zijn geld in belegde. Onderaan ziet u de verschillende plantages waarin Jan Willem van Loon (1816-1876) investeerde tot 1863. 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten. 

 

Als u een verhaal of object heeft dat raakt aan bovenstaande – over de plantages, hun eigenaren, slaafgemaakten die er werkten, administrateurs, (zwart)officieren of anderszins – dan komen wij graag met u in contact! Ook nazaten zijn van harte uitgenodigd hun verhaal met ons te delen. Meer specifiek zijn we op zoek naar de verhalen van nazaten van onderstaande personen:

 

Naam         Data Rol
Johannis George Herts, Bastiaan op Zorg & Hoop 1803-na 1863 Zwartofficier plantage Zorg & Hoop
Joshua Joseph Owen, Bastiaan Zorg & Hoop 1822-na 1863 Zwartofficier plantage Zorg & Hoop
Willem Freescart (slavennaam: Verdriet)  1812-na 1863 Zwartofficier plantage Purmerend en plantage Potribo
Petrus Ceder (slavennaam: Held de la Mancha) 1799-na 1863 Zwartofficier plantage Overtoom en plantage Vreeland
Joseph Nimmerd        1809-na 1863 1e Zwartofficier plantage Overtoom en plantage Vreeland
Philip Levant       1813-na 1863 2e Zwartofficier plantage Overtoom en plantage Vreeland
Paulus Jacobus Bleijendaal     1790-na 1863 Zwartofficier plantage Bleijendaal
Jhr. Jacobus Salomon Hendrik van de Poll 1837-1880 Directeur van Societeit van eigendom 'Weduwe van de Poll'
Jhr. Archibald Jan van de Poll      1800-1870 Directeur van Societeit van eigendom 'Weduwe van de Poll'
Cornelis van Lennep      1751-1813 Regent en later policitus, aanwezig op een pleziertripje op een WIC Jacht in 1775
Johannes Jacobus Cornelis Huydecoper 1839-na 1895 Klerk voor het Nederlands bestuur en later handelaar te Elmina.

 

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande contact met ons willen opnemen, dan bent u van harte uitgenodigd om te mailen naar research@museumvanloon.nl
 

Wij danken u hartelijk voor uw hulp!