Publieksactiviteiten

Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728-1863)

Debat: Witte instituten en black achievers

Donderdag: 17 oktober, 19.30 – 21.30

In samenwerking met de Black Achievement Month en het NiNsee vindt op donderdag 17 oktober een discussieavond plaats over de rol van (culturele) instituten om structureel bij te dragen aan inclusiviteit. Waarom blijven veel instituten wit? Wat is er nodig om ruimte te bieden aan black achievers?

Met Karin Amatmoekrim, Eelco van der Lingen, Jessica de Abreu, Susan Aukema en Nicole Terborg als moderator.

De discussieavond is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten voorafgaande aan het debat (deuren openen om 18.30).

18.30 - 19.30: (optioneel) bezoek aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728 - 1863)

19.30 - 21.30: Debat

Er zijn geen kosten verbonden aan het debat, wel graag aanmelden door een kaartje te reserveren via: ticket debat

Museumnacht in Museum Van Loon

Zaterdag 2 november 19.00 - 02.00

Museum Van Loon is een heerlijke plek om rond te dwalen. Je vindt overal nieuwe kamers en gedeeltes van het huis. Die speurtocht wordt nog leuker, nu er in verschillende ruimtes korte performances zijn. Maak kennis met de historische personages uit de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten en wordt onderdeel van hun verhaal.

Kaarten voor museumnacht kunnen worden besteld via: kaarten Museumnacht Amsterdam

Publiek Gesprek i.s.m. Imagine IC

Zondag 24 november van 14.00 tot 16.00

Aan de Surinaamse grachten presenteert een selectie van verhalen van gedeelde geschiedenis en staat hiermee ook stil bij de betekenis hiervan voor vandaag. Er zijn echter nog veel méér verhalen. Een publiek gesprek – georganiseerd i.s.m. Imagine IC – biedt een ontmoetingsplek om deze met elkaar te delen.

Er zijn geen kosten verbonden aan het gesprek, wel graag aanmelden door een kaartje te reserveren via: ticket publiek gesprek

Rondleiding Aan de Surinaamse grachten i.s.m de Vrije Academie

Donderdag 14 november en maandag 2 december van 11.00 - 12.30 & 13.30 - 15.00

De rondleiding door kunsthistorica Mariska Doesburg voert u langs de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten en u maakt kennis met de acht historische personages, welke verschillende posities hadden binnen de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie.

Kaarten voor de rondleiding kunt u reserveren via de website van de Vrije Academie.

Lezingenreeks:

Datum en tijden worden nog bekend gemaakt.

Tijdens de tentoonstelling zijn er lezingen ter verdieping op de tentoonstelling. Leer meer over de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika, maak kennis met Boni, Baron en andere strijders, en volg de contractarbeiders die na 1863 naar Suriname kwamen. Kortom, delen van de geschiedenis die je misschien nog niet kende, maar wel wilt weten.

Concert: klassieke Surinaamse muziek

Begin januari 2020 (datum en tijden worden nog bekend gemaakt).

In de 19de en 20ste eeuw zijn er prachtige klassieke muziekstukken geschreven door Surinaamse componisten. Met invloeden uit Europa brengt deze muziek verschillende verhalen samen. Geniet van deze vaak bijna vergeten klassieke muziek.