Publieksactiviteiten

Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728-1863)

Rondleiding Aan de Surinaamse grachten i.s.m de Vrije Academie

Op maandag 2 december, zondag 15 december en donderdag 9 januari van 11.00 - 12.30 & 13.30 - 15.00.

De rondleiding door kunsthistorica Mariska Doesburg voert u langs de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten en u maakt kennis met de acht historische personages, welke verschillende posities hadden binnen de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie.

Kaarten voor de rondleiding kunt u reserveren via de website van de Vrije Academie.

Documentaire: Sporen van Suiker met regisseur Ida Does, Noraly Beyer en Ank de Vogel-Muntslag UITVERKOCHT

Donderdag 19 december, 19.30 - 21.30

De documentaire Sporen van Suiker laat zien dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag tastbaar en voelbaar is. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer en zanger Typhoon (Glenn de Randamie) ontrafelen in de documentaire hun door slavernij getekende familiegeschiedenissen, terwijl kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout door haar werk aanzet tot nadenken over dit slavernijverleden.

De documentaire laat zien dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag tastbaar en voelbaar is. Voelbaar voor de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen en tastbaar door de vele plekken in Amsterdam en Suriname die rechtstreeks met de slavernij te maken hebben. Na het bekijken van de documentaire gaan we o.l.v. Noraly Beyer verder in gesprek over de sporen van dit verleden met regisseur Ida Does en over stamboom onderzoek en genealogie met onderzoeker Ank de Vogel-Muntslag.

Programma, Museum Van Loon, Keizersgracht 672
(18.30 - 19.30      Optioneel is er de gelegenheid om de tentoonstelling ‘Aan de Surinaamse grachten' te bezoeken)
19.30 - 19.45        Inloop
19.45 - 19.50        Welkomstwoord en inleiding Noraly Beyer
19.50 - 20.50        Documentaire Sporen van Suiker
20.50 - 21.15        Q&A Ida Does en Ank de Vogel-Muntslag o.l.v. Noraly Beyer
21.15 - 21.30        Afsluiting

Kaartjes kosten 5 euro (inclusief een hapjes en een drankje) en kunnen hier worden gekocht.

Ida Does (Paramaribo, Suriname) is regisseur en producent van documentaires. Ze is geboren in Suriname en heeft de afgelopen dertig jaar in Europa en het Caribisch gebied gewerkt als lerarenopleider, journalist en documentairemaker.

Noraly Beyer (Willemstad, 1946) is een voormalig redactrice-nieuwslezer van de Surinaamse Televisie Stichting en Radio Nederland Wereldomroep, alsook een voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal, waarvoor ze van 1985 tot en met 2008 werkte. Daarna is ze actief in het theater als actrice en toneelschrijfster.

Ank de Vogel-Muntslag (Suriname, 1964) doet onderzoek naar haar Surinaamse voorouders en publiceert daarover onder meer in de Wi Rutu.

Concert: klassieke Surinaamse muziek

Zondag 5 januari 2020, tijden worden nog bekend gemaakt.

In de 19de en 20ste eeuw zijn er prachtige klassieke muziekstukken geschreven door Surinaamse componisten. Met invloeden uit Europa brengt deze muziek verschillende verhalen samen. Geniet van deze vaak bijna vergeten klassieke muziek.