Museum Van Loon

Tickets

Publieksactiviteiten

Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728-1863)

Publiek Gesprek i.s.m. Imagine IC

Zondag 24 november van 14.00 tot 16.00

Aan de Surinaamse grachten presenteert een selectie van verhalen van gedeelde geschiedenis en staat hiermee ook stil bij de betekenis hiervan voor vandaag. Er zijn echter nog veel méér verhalen. Een publiek gesprek – georganiseerd i.s.m. Imagine IC – biedt een ontmoetingsplek voor de aanwezigen om deze met elkaar te delen. Met Noraly Beyer als gastvrouw.

 

Het is aan te raden de tentoonstelling voor het gesprek te bekijken. Dit kan eventueel voorafgaande aan het gesprek.

 

Programma, Museum Van Loon, Keizersgracht 672

13.00 - 14.00      Optioneel bezoek aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – van Loon & Suriname (1728-1863)

14.00 – 14.15     Inloop
14.15 – 15.30     Publiek gesprek onder leiding van Noraly Beyer
15.30 – 16.00     Afsluiting & mogelijkheid tot napraten

 

Er zijn geen kosten verbonden aan het Publiek Gesprek, wel graag aanmelden door een kaartje te reserveren via: ticket publiek gesprek

 

Rondleiding Aan de Surinaamse grachten i.s.m de Vrije Academie

Op donderdag 14 november, maandag 2 december, zondag 15 december en donderdag 9 januari van 11.00 - 12.30 & 13.30 - 15.00.

De rondleiding door kunsthistorica Mariska Doesburg voert u langs de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten en u maakt kennis met de acht historische personages, welke verschillende posities hadden binnen de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie.

Kaarten voor de rondleiding kunt u reserveren via de website van de Vrije Academie.

 

 

Lezing Suriname en haar verleden: een reis door een papieren wereld met Carl Haarnack

Geopend met een performance door Untold
Dinsdag 3 december, 19.00 - 20.30

Carl Haarnack verteld aan de hand van papieren dragers, zoals etsen, litho’s, boeken, foto’s en ansichtkaarten, delen van de Surinaamse geschiedenis. De inheemsen van Suriname kenden geen geschreven bronnen; slaafgemaakten, die vanuit Afrika naar Suriname werden verscheept, hadden geen kans voorwerpen of bezittingen mee te nemen en de contract-arbeiders uit China, India en Java waren nauwelijks in staat meubilair, muziek-instrumenten of kunstvoorwerpen mee te nemen. De geschiedenis van deze bevolkingsgroepen is voornamelijk vastgelegd in papieren dragers: archiefstukken, familieboekjes, boeken en foto’s. Én juist dit kwetsbare papieren erfgoed is van groot belang voor een goed begrip van de Surinaamse geschiedenis.

 

Geopend met een performance door Untold

 

Programma, Museum Van Loon, Keizersgracht 672
19.00 – 19.15             Inloop
19.15 – 19.30             Perfomance Untold
19:30 – 20.15             Lezing Carl Haarnack 
20.15 – 20.30             Vragen + afsluiting

 

Kaartjes kosten 5 euro (inclusief een hapjes en een drankje) en kunnen hier worden gekocht.


Carl Haarnack (Paramaribo, 1963) studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een collectie van zeldzame boeken en prenten over Suriname. Haarnack schrijft regelmatig voor het tijdschrift Parbode en zijn website www.buku.nl over de geschiedenis van Suriname, koloniaal erfgoed en oude boeken.

Hij schreef mee aan de catalogus van de tentoonstelling ‘Black is beautiful. Van Rubens tot Dumas’ (Nieuwe Kerk, Amsterdam, 2008). In 2013 was hij gastconservator van de tentoonstelling Slavernij Verbeeld (Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam). In 2017 verscheen van zijn hand ‘Nachrichten von Surinam’: Representations of a Dutch Colony in German Travel Literature’. In 2018 publiceerde hij een essay ‘Buku Bibliotheca Surinamica of de kunst van het verzamelen’. 


Untold
Untold biedt een uniek aanbod aan kinderen, jongeren en volwassenen als het gaat om beoefenen van kunstdisciplines op het gebied van Afrikaanse dansstijlen, muziek, theatervormen en kunst.Untold vindt het van belang om jongeren, en Afro Nederlandse jongeren in het bijzonder, bewust te maken van hun collectieve identiteit, historie en toekomstperspectief. Om een autonome burger te worden is het van belang dat jongeren hun maatschappelijke positie kennen en versterken binnen de samenleving. Untold richt zich op empowerment, talentontwikkeling, cultuureducatie en professionele producties.

 

 

Documentaire: Sporen van Suiker met regisseur Ida Does, Noraly Beyer en Ank de Vogel-Muntslag

Donderdag 19 december, 19.30 - 21.30


De documentaire Sporen van Suiker laat zien dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag tastbaar en voelbaar is. Oud-nieuwslezer Noraly Beyer en zanger Typhoon (Glenn de Randamie) ontrafelen in de documentaire hun door slavernij getekende familiegeschiedenissen, terwijl kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout door haar werk aanzet tot nadenken over dit slavernijverleden. 

 

De documentaire laat zien dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag tastbaar en voelbaar is. Voelbaar voor de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen en tastbaar door de vele plekken in Amsterdam en Suriname die rechtstreeks met de slavernij te maken hebben. Na het bekijken van de documentaire gaan we o.l.v. Noraly Beyer verder in gesprek over de sporen van dit verleden met regisseur Ida Does en over stamboom onderzoek en genealogie met onderzoeker Ank de Vogel-Muntslag. 


Programma, Museum Van Loon, Keizersgracht 672
(18.30 - 19.30      Optioneel is er de gelegenheid om de tentoonstelling ‘Aan de Surinaamse grachten' te bezoeken)
19.30 - 19.45        Inloop
19.45 - 19.50        Welkomstwoord en inleiding Noraly Beyer
19.50 - 20.50        Documentaire Sporen van Suiker
20.50 - 21.15        Q&A Ida Does en Ank de Vogel-Muntslag o.l.v. Noraly Beyer
21.15 - 21.30        Afsluiting

Kaartjes kosten 5 euro (inclusief een hapjes en een drankje) en kunnen hier worden gekocht.

Ida Does (Paramaribo, Suriname) is regisseur en producent van documentaires. Ze is geboren in Suriname en heeft de afgelopen dertig jaar in Europa en het Caribisch gebied gewerkt als lerarenopleider, journalist en documentairemaker. 

Noraly Beyer (Willemstad, 1946) is een voormalig redactrice-nieuwslezer van de Surinaamse Televisie Stichting en Radio Nederland Wereldomroep, alsook een voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal, waarvoor ze van 1985 tot en met 2008 werkte. Daarna is ze actief in het theater als actrice en toneelschrijfster.

Ank de Vogel-Muntslag (Suriname, 1964) doet onderzoek naar haar Surinaamse voorouders en publiceert daarover onder meer in de Wi Rutu.

 

 

Concert: klassieke Surinaamse muziek

Begin januari 2020 (datum en tijden worden nog bekend gemaakt).

In de 19de en 20ste eeuw zijn er prachtige klassieke muziekstukken geschreven door Surinaamse componisten. Met invloeden uit Europa brengt deze muziek verschillende verhalen samen. Geniet van deze vaak bijna vergeten klassieke muziek.