Museum Van Loon

Tickets

Aan de Surinaamse grachten

Van Loon & Suriname (1728-1863)

Publieksactiviteiten | Nieuwe Koers | Samen verhalen vertellen
 

Tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten verlengd tot 2 maart

Openhartige tentoonstelling geeft gedeelde geschiedenis een gezicht

 

Dit najaar opende de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728 – 1863) in Museum Van Loon. Een openhartige tentoonstelling over de werking van de Amsterdams-Surinaamse plantage-economie in de 18de en 19de eeuw. Vanwege de brede belangstelling en de wens vanuit het onderwijs voor klassikaal bezoek is besloten de tentoonstelling te verlengen tot en met 2 maart 2020. Museum Van Loon wil bijdragen aan het vertellen en bespreekbaar maken van de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Suriname vanuit verschillende perspectieven op deze geschiedenis. Door de verlenging komt er meer ruimte voor educatie en hebben meer bezoekers de kans om de tentoonstellingsverhalen te bezichtigen. Tevens wordt de tentoonstelling vanaf 2 januari aangevuld met persoonlijke verhalen van bezoekers. 

 

De tentoonstelling wordt mede-gecureerd door Marian Duff (o.a. MAFB en OSCAM) en wordt samengesteld in samenwerking met Imagine IC. Aan de Surinaamse grachten opende tegelijk met De Grote Suriname-tentoonstelling (De Nieuwe Kerk) op 5 oktober 2019 is verlengd tot maandag 2 maart 2020.  

 

Jan van Loon (1677-1763) was vanaf 1728 bewindhebber bij de WIC en later ook directeur bij de Sociëteit van Suriname. Zijn nageslacht zette zijn bestuurlijke rol in de loop van de 18e en 19e eeuw om in die van investeerder in plantages. Tot 1863, het jaar waarin slavernij juridisch werd afgeschaft, waren er Van Loons actief in de plantage-economie. Directeur Gijs Schunselaar: ‘Wij willen dit verhaal brengen, en we willen het nú brengen. Het verloop van de geschiedenis ligt niet meer in onze handen; hoe we met deze geschiedenis omgaan wél. Museum Van Loon wil een plek zijn waar ruimte is voor alle verhalen, ook de ongemakkelijke.’ De titel Aan de Surinaamse grachten geeft uitdrukking aan de twee ‘werelden’ van waaruit de tentoonstelling vertrekt. Aan de ene kant het comfortabele leven aan de Amsterdamse grachten. Aan de andere kant de zware en onvrije arbeid in Suriname, op de plantages langs handgegraven kanalen.

 

Persoonlijke verhalen in Aan de Surinaamse grachten

De tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten toont aan de hand van acht historische personages de werking van de Surinaams-Amsterdamse plantage-economie. Museum Van Loon belicht hiermee voor het eerst de connectie tussen Suriname en de familie Van Loon in de 18de en 19de eeuw. De personages zijn door de geschiedenis aan elkaar verbonden en tonen tezamen op concrete wijze een cirkel van betrokkenheid in ongelijkheid. Conservator Willem te Slaa (Museum Van Loon) stelde – onder meer door middel van een participatief verzameltraject met Imagine IC – de tentoonstelling samen; medeconservator Marian Duff (o.a. MAFB, OSCAM) cureerde in samenwerking met visual artist Robbert Doelwijt jr. de lijn in de tentoonstelling waarin de nazaten van de acht historische personages aan het woord komen. Zij reflecteren in de tentoonstelling op hun en elkaars (familie-)verleden en geven de geschiedenis letterlijk een stem en gezicht in het hier en nu.

 

Het fashion fest

Geïntegreerd in de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten vindt fashion fest plaats, het modeprogramma van MAFB waarbij een volgende generatie modeprofessionals de tentoonstellingsverhalen omzet in nieuwe creaties. Het thema van dit jaar, Follow the legacy, ontleent zich aan de huidige expositie in het Museum Van Loon Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728 - 1863): een expositie waarin via acht verhalen van historische personages de werking van de Surinaamse-Amsterdamse plantage-economie wordt belicht. Iedere designer is gekoppeld aan één historische personage en presenteert zijn/haar interpretatie van het verhaal in de vorm van kleding. De collecties zijn toegevoegd aan de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten en zijn vanaf heden te zien in het museum.

 

De winnaars van fashion fest 2019 zijn: 

Designer: Marionella Hanley (team 6)

Beautyartiest: Anne Wildoer (team 6)

Model: Legina Montroos (team 4)

 

Samen verhalen vertellen

Na de opening van Aan de Surinaamse grachten is de tentoonstelling verder doorontwikkeld. Vanaf 2 januari wordt de tentoonstelling aangevuld met persoonlijke verhalen op video die door bezoekers zijn achtergelaten. Zij vertellen over gedeelde geschiedenis vanuit een eigen perspectief, reflecteren op het verleden en hoe dit in het heden voor hen doorspeelt. Deze bijzondere en open videoboodschappen, gecureerd door Marian Duff in samenwerking met Robbert Doelwijt jr., kunnen vanaf heden worden bekeken in het museum. Maandag 2 maart 2020 is de laatste dag van de tentoonstelling.

 

Met dank aan

Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863) is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Amsterdam, VSBfonds en P.W. Janssen’s Friesche Stichting; en dankzij de steun van Tom Postma Design en Studio Wesseling. De Raad van Advies van de tentoonstelling bestaat uit Noraly Beyer, Lilian Gonçalves-Ho Kang You en John Leerdam.