Museum Van Loon Home

Actueel

In het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. Zeven dagen per week stelt de familie haar huis en collectie open voor het publiek.
In een van de fraaiste huizen van de stad kan de bezoeker een glimp opvangen van de wooncultuur van de Amsterdamse familie Van Loon.

LET OP: Van 1 februari t/m 31 maart is het museum gesloten vanwege restauratie van de hal.

Daarom is van 6 februari t/m 29 maart de tentoonstelling 'A Family Portrayed, Van Loon in Foam' te zien aan de overkant van de gracht in fotografiemuseum Foam.

Via onderstaande link kunt u via facebook op de hoogte blijven van Museum Van Loon;Volg ons op twitter: @MuseumVanLoon

En lees onze blog voor interessante achtergrond informatie en verdiepingVolg ons of tag ons op Instagram:
#museumvanloon @museumvanloon
Restauratie van de hal

Vanwege restauratie van de hal is het museum in februari en maart gesloten voor publiek. Gedurende de restauratie kunt u echter de niet eerder getoonde fotografie collectie bekijken in Foam aan de overkant van de gracht: ‘A Family Portrayed, Van Loon in Foam’ van 6 feb t/m 29 maart.

Het huidige stucwerk van de hal is rond 1750 aangebracht in opdracht van Abraham van Hagen in de sierlijke stijl van Lodewijk XV. Het is inmiddels goed zichtbaar dat de laatste restauratie alweer tientallen jaren geleden is uitgevoerd. Verf is verkleurd en bladdert af, stucwerk vertoont scheuren en gipsen ornamenten komen letterlijk van de muren gevallen. Shabby chique en pavée zijn niet langer toepasselijke termen; er is een sterke noodzaak tot restauratie van de binnenkant waarneembaar. Sinds 2013 is het museum bezig met een grootscheeps restauratieproject van een groot deel van het huis. Zo zien de vogelkamer en de blauwe salon er ondertussen weer uit zoals ze ooit bedoeld zijn. En nu wordt mede dankzij de ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds de hal met zijn prachtige ornamenten en het stucwerk weer in ere hersteld. De gerestaureerde hal is, samen met de rest van het museum, te bezoeken vanaf 1 april 2015.

A Family Portrayed, Van Loon in Foam

A Family Portrayed
Van Loon in Foam
Tentoonstelling

6 februari – 29 maart 2015

Na drie edities van Foam in Van Loon, waarbij Foam tijdelijk fotografie toonde in Museum Van Loon, zijn de rollen omgedraaid. Nu is het tijd voor Van Loon in Foam.

Vanwege de restauratie van het stucwerk in de hal zal Museum Van Loon gedurende februari en maart gesloten zijn voor publiek. In deze tijd zal Museum Van Loon in samenwerking met Foam haar bijzondere fotocollectie tonen aan de overzijde van de gracht, onder de artistieke leiding van Foam en in samenwerking met kunstenaar Ernst van der Hoeven.

De fotocollectie van Museum Van Loon bestaat uit bijzondere historische interieurfoto’s en historische en hedendaagse portretfotografie. Grote namen als Nadar, Studio Merkelbach, Koos Breukel en Erwin Olaf hebben de familieleden gefotografeerd. Uit de collectie blijkt dat de familie Van Loon een voorkeur had voor internationale, gerenommeerde fotografen die de Europese koningshuizen en andere belangrijke families portretteerden. Hiermee is goed te zien wat gebruikelijke keuzes van de high society waren op het gebied van portretfotografie in de 20ste eeuw. Daarnaast geeft de fotografie een prachtig beeld van het interieur van Museum Van Loon in de 20ste eeuw toen het nog bewoond werd. Het interieur speelde een belangrijke representatieve rol voor de familie en dat is terug te zien in de manier waarop het gefotografeerd is.

Dankzij de tentoonstelling hoeven de vaste bezoekers van het museum het interieur niet te missen, maar kunnen het aan de overkant van de gracht bekijken met uitzicht op de gevel van Museum Van Loon.

Zie ook: de website van Foam