Archief


Muziek in het Zeven Bruggen Kwartier

vrijdag, 6 oktober 2017 - 20:00u

Muziek in het Zeven Bruggen Kwartier

Concert : 'Een zeer rijke en kostbare boedel'

Tijdens de tentoonstelling Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar zal een concert met zeventiende-eeuwse muziek worden georganiseerd in de Blauwe Salon van het huis. Muziek van onder andere Monteverdi en Frescobaldi zal worden uitgevoerd door de Franse sopraan Marine Fribourg en de Duitse klavecinist Carsten Schmidt.

Datum: 6 oktober 2017
Aanvang: 20.00 uur
Kaarten à € 20,- kunt u bestellen via de webshop van Klassieke Muziek
Meer informatie over het Zeven Bruggen Festival

…meer info
Güler Ates: Unfold

donderdag, 21 september 2017 - zondag, 24 september 2017

Güler Ates: Unfold

Een presentatie met werken van kunstenares Güler Ates zal te zien zijn in de blauwe salon van Museum Van Loon. Ates poogt met haar foto’s de definitie ‘exotisme’ te herdefiniëren in het gebruik van stoffen. Gesluierde vrouwen worden getoond in westerse interieurs; in dit geval het interieur van Museum Van Loon. Zowel de Westerse als de Oosterse cultuur worden hierbij aan de orde gesteld.

Op zaterdag 23 september zal Philippa van Loon in gesprek gaan met kunstenares Güler Ates over transhistoriciteit. De Artist Talk begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk met Unseen bandje.
meer informatie: unseenamsterdam.com

 

…meer info
Opera in de Grachtentuin: Le Docteur Miracle

donderdag, 10 augustus 2017 - dinsdag, 15 augustus 2017 - 17:00u

Opera in de Grachtentuin: Le Docteur Miracle

UITVERKOCHT

Deze zomer presenteert Museum Van Loon in samenwerking met Jeroen Sarphati de operette Le Docteur Miracle in de tuin. De operette werd in 1857 gecomponeerd door de toen achttienjarige George Bizet (1838-1875) als inzending voor een prijsvraag. Voor deze prijsvraag, uitgeschreven door Jacques Offenbach, werd gevraagd om een nieuw stuk bij het libretto Le Docteur Miracle van Ludovic Halévy en Léon Battu. Zowel Bizet als Charles Lecocq eindigden op een gedeelde eerste plaats. De première van Bizet’s eenakter vond plaats in het Théâtre des Bouffes-Parisiens op 9 april 1857. Jeroen Sarphati heeft de klassieke Franse operette vertaald en in een eigentijds jasje gestoken.

Synopsis: Deze hertaling van Le docteur Miracle vertelt het verhaal van de keurige, wat vastgeroeste familie waarin iedereen zijn plaats kent. Vader is burgemeester, moeder zorgt voor het huishouden en de puberale dochter doet haar best op school. Dit tamelijk rustige wereldje wordt op z’n kop gezet door een jongeman die in verschillende vermommingen (als beroepsdemonstrant, paranormaal allesgenezer en personal assistant van de burgemeester) contact probeert te leggen met de dochter van het gezin. In alle rollen die hij speelt is hij de enige die precies weet wat hij wil.

Solisten:
Laetitia Gerards (sopraan)
Esther Kuiper (mezzo-sopraan)
Marcel Reijans (tenor)
Willem de Vries (bariton)
Jeroen Sarphati (regie en piano)

Speeldata:
10 augustus première om 19:30 uur: uitverkocht
11 augustus, 17.00 uur: besloten voorstelling
11 augsutus, 19.30 uur: besloten voorstelling
12 augustus, 17.00 uur: uitverkocht
12 augustus, 19.30 uur: uitverkocht
13 augustus, 17.00 uur: uitverkocht
13 augustus, 19.30 uur: uitverkocht
14 augustus, 17.00 uur: uitverkocht
14 augustus, 19.30 uur: uitverkocht
15 augustus, 17.00 uur: uitverkocht
15 augustus, 19.30 uur: uitverkocht

De opera duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop zijn er drankjes te verkrijgen en is er volop gelegenheid te genieten van huis en tuin.  

Kaarten:
première € 35,-, reguliere voorstellingen €20,-
Vanaf 15 juni te koop via: Webshop Museum Van Loon en Het Grachtenfestival

Bij regen vindt de voorstelling binnen plaats. Bij zekerheid van mooi weer, komen er nog een aantal kaarten beschikbaar op de dag van de voorstelling.
U kunt vanaf 15.00 uur op de dag van de voorstelling bellen naar het museum om deze extra kaarten te reserveren: 020 624 52 55

…meer info
Open Tuinen Dagen

vrijdag, 16 juni 2017 - zondag, 18 juni 2017 - 10:00u tot 17:00u

Open Tuinen Dagen

Tijdens het derde weekend van juni openen meer dan 30 tuinen van zowel particulieren als instellingen hun deuren weer voor het publiek. Dit jaar is het thema Hofjes en Gezamenlijke tuinen. De eerste vorm van gemeenschappelijke tuinen waren de hofjes uit de 17e en 18e eeuw. De rijke regenten van Amsterdam leefden in weelde in hun grandioze huizen en prachtige tuinen, maar hebben ook een groot aantal hofjes gesticht, waar weduwen en minder vermogenden van een rustige oude dag konden genieten. Nog steeds worden de, vaak verborgen hofjes, gekenmerkt door een weldadige rust, die nu tijdens de Open Tuinen Dagen even wordt verstoord als de deuren open gaan voor het publiek!

De opbrengst van de Open Tuinen Dagen is bestemd voor het Grachtentuinen Fonds.

Openingstijden:
vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017 van 10.00 uur tot 17.00 uur

Tickets:
Voorverkoop via de webshop van Museum Van Loon : € 18,-
Verkoop bij één van de startadressen aan de deur: € 20,00

In het entreebewijs staan alle adressen met een korte beschrijving.
Uw ticket is 3 dagen geldig

  
Startadressen:
Amnesty International - Keizersgracht 177
Cromhouthuis, Herengracht 366-368
Museum Van Loon, Keizersgracht 672
Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605
Huis Marseille, Keizersgracht 401

N.B.
De tuinen zijn helaas vanwege stoepen en trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Honden en kinderwagens worden niet toegelaten.

Stadspasactie:
Met uw stadspas krijgt u gratis toegang to de Open Tuinen Dagen. U kunt uw stadspas tijdens het Open Tuinen Dagen weekend laten scannen bij Museum Van Loon, waarna u een passe-partout ontvangt. Deze actie geldt alleen voor de stadspas met een groene stip.

…meer info
Presentatie Iris van Dongen

vrijdag, 2 juni 2017 - maandag, 4 september 2017

Presentatie Iris van Dongen

Thérèse Schwartze Prijs 2017

De Thérèse Schwartze Prijs wordt dit jaar uitgereikt aan kunstenares Iris van Dongen (Tilburg, 1975). Ter gelegenheid hiervan zal een presentatie met portretten van Van Dongen te zien zijn in Museum Van Loon. In de Vogelkamer van het huis zullen de hedendaagse portretten te zien zijn tegenover de Van Loon portretten door Thérese Schwartze.

Thérèse van Duyl – Schwartze was omstreeks 1900 één van de belangrijkste portrettisten van Nederland. Naast het koningshuis portretteerde zij leden van de adel, bankiers, grote industriëlen, politici, wetenschappers en prominenten uit de culturele wereld. Het was opmerkelijk dat Schwartze, als vrouw in de late negentiende eeuw, zo succesvol was binnen de kunstwereld.

Bij het overlijden van Thérèse van Duyl – Schwartze in 1919 was haar faam zo verbreid, dat er reeds een half jaar later een stichting werd opgericht om de gedachtenis aan haar in stand te houden. De stichting werd opgericht door kunstenares Lizzy Ansingh, kunstschilder E.H.D. Schaap en hoogleraar Nicolaas van der Waay. In de statuten staat dat, naast het in ere houden van de naam Thérèse van Duyl – Schwartze, ook ‘steun dient te worden verleend aan behoeftige Nederlandse beeldende kunstenaars en het instandhouden van de Nederlandse portretkunst’. Het bestuur van de Stichting reikt de Thérèse Schwartze Prijs sinds 1920 uit aan veelbelovende Nederlandse portretkunstenaars.

Iris Van Dongen studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en portretteert meestal vrouwen, vaak meer dan levensgroot. Van Dongen gebruikt in haar portretten houtskool, pastelkrijt en verf door elkaar heen. In haar portretten zijn patronen een vast element; zowel in de achtergrond als de kleding van de geportretteerde zijn vaak veelkleurige motieven te zien. Vanwege haar vernieuwende en kenmerkende plaats in de ontwikkeling van de Nederlandse portretkunst heeft de jury van de Thérèse Schwartze prijs deze prijs aan Van Dongen toegekend.

Afbeelding: Iris van Dongen, Cygne, 2014. Galerie Stigter van Doesburg, Amsterdam.

…meer info
Tulpen & Violen in Van Loon

vrijdag, 21 april 2017 - 20:00u

Tulpen & Violen in Van Loon

UITVERKOCHT

Op vrijdag 21 april geven drie mucisi van het Nederlands Kamerorkest een intiem concert in Museum Van Loon. Op het programma staan de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach. Het is de tweede keer – na Bach voor de Gracht tijdens Happy Bachdag in 2016 – dat er musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in Museum van Loon spelen.

Het trio van het Nederlands Kamerorkest, dat bestaat uit Lonneke van Straalen (viool), Anna Magdalena den Herder (altviool) en Jan-Bastiaan Neven (cello), speelt op deze bijzondere avond de Goldberg Variaties van Bach in een bewerking voor strijktrio door Dmitry Sitkovetsky. Bach schreef dit beroemde werk in 1740 en vernoemde het naar Johann Gottlieb Goldberg, een toonaangevende klavecinist in die tijd. De mythe rond de variaties is dat ze werden gespeeld door Goldberg voor graaf Kaiserling, een voormalige Russische ambassadeur aan het hof van Saksen. Kaiserling was vaak ziek, met slapeloosheid als gevolg. Goldberg speelde de variaties van Bach voor de graaf om zijn slapeloosheid te verzachten en om hem te vermaken tijdens de kleine uurtjes.

Turkish Tulips
Naast de reguliere collectie toont Museum Van Loon de tentoonstelling Turkish Tulips van de Britse kunstenaar Gavin Turk (1967). Hij presenteert een transhistorische dialoog tussen hedendaagse kunst en de historie van de Amsterdamse familie Van Loon. Familie Van Loon handelde reeds in de zestiende eeuw met het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije). Gavin Turk werd hierdoor geïnspireerd en onderzocht hoe de handelsroute van de tulp vanuit Turkije naar Nederland liep.

Tulpen en violen in Van Loon
vrijdag 21 apr 2017
inloop vanaf 20.00 u, aanvang om 20.30 u

De tickets voor dit concert zijn helaas uitverkocht


Trio van het Nederlands Kamerorkest
Lonneke van Straalen, viool
Anna Magdalena den Herder, altviool
Jan-Bastiaan Neven, cello

BACH
Goldberg Variaties

 

 

 

…meer info
Nationale Museumweek 2017

maandag, 3 april 2017 - zondag, 9 april 2017 - 10:00u tot 17:00u

Nationale Museumweek 2017

De derde Nationale Museumweek vindt dit jaar plaats van maandag 3 tot en met zondag 9 april in ruim 400 Nederlandse musea. Thema van de museumweek is Ons echte Goud waarbij de pronkstukken van Nederlanse musea worden gepresenteerd.

Museum Van Loon schenkt deze week extra aandact aan het zilveren boekbandje van het Liber Amicorum van Hans van Loon en zijn vrouw Anna Ruychaver. Het bijzondere object kon in 2009 worden aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt.

Het boekbandje bevat de eerst bekende verbeelding van het familiewapen van de familie Van Loon. De drie molenijzers op het wapen verwijzen naar het molenrecht dat de familie in de vijftiende eeuw bezat in de plaats Loon op Zand. De twee moorhoofden die verwijzen naar de specerijenhandel. De hoofden tonen aan dat de familie Van Loon al met het Oosten handelde voordat de V.O.C. in 1602 werd opgericht. Het Liber Amicorum is onderdeel van de tentoonstelling Turkish Tulips.

Tijdens de Nationale Museumweek zullen vorstelijke tulpen bloeien in de tuin van Museum Van Loon. De tulpen hebben namen als 'Princes Irene', 'Orange Princess' en 'Queen of Night'. Ook in andere tuinen, parken en pleinen bloeien tulpen tijdens het jaarlijkse Tulp Festival.

Meer informatie over de Museumweek
Meer informatie over het zilveren boekbandje

…meer info
Tulp Festival

zaterdag, 1 april 2017 - zondag, 14 mei 2017 - 10:00u tot 17:00u

Tulp Festival

Tijdens het jaarlijkse Tulp festival zullen op 60 locaties in Amsterdam 500.000 tulpen te zien zijn! Ook de tuin van Museum Van Loon doet mee aan dit festival. Tulpen met koninklijke namen als Prinses Irene, Queen of Night en Orange Princess bloeien in de formele tuin van het museum.

De kleurige Festival Gids is verkrijgbaar voor € 2,- bij Museum Van Loon. In deze tuin staat een plattegrond met alle tulpenlocaties en worden de namen van alle tulpen die te zien zijn gegeven.

meer informatie over het Tulp Festival vindt u op de website: tulpfestival.com

…meer info
Turkish Tulips: Gavin Turk

vrijdag, 3 maart 2017 - maandag, 29 mei 2017

Turkish Tulips: Gavin Turk

Dit voorjaar nodigt Museum Van Loon de Britse kunstenaar Gavin Turk (1967) uit als curator van de tentoonstelling Turkish Tulips. Turk presenteert een transhistorische dialoog tussen hedendaagse kunst en de historie van de Amsterdamse familie Van Loon.

Familie Van Loon handelde reeds in de zestiende eeuw met het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije). Gavin Turk werd hierdoor geïnspireerd en onderzocht hoe de handelsroute van de tulp vanuit Turkije naar Nederland liep.

Turkish Tulips sluit aan bij actuele thema’s, zoals de globalisatie, de ethiek rond het kweken van nieuwe resistente plantsoorten, de immigratie en de integratie van mensen die vanuit deze regio’s in Nederland zijn komen wonen. De klassieke bloem zal symbool staan voor de fragiele, kleurrijke en onderzoekende handelsroutes van Turkije naar Nederland. Gavin Turk zal voor deze tentoonstelling een nieuw, sight-specific werk maken, geïnspireerd op moderne tulpendozen.

In de collectie van het museum bevind zich een zilveren liber amicorum uit 1597. Het ‘vriendenboek’ is van Hans van Loon en zijn echtgenote Anna Ruychaver geweest en werd beschreven door vrienden, familieleden en zakenrelaties. Geïnspireerd op deze traditie nodigt Turk bevriende kunstenaars uit om hun werk – waarin de tulp symbool staat – te tonen in Museum Van Loon. Werken van onder andere Sir Peter Blake, Fiona Banner, Damien Hirst en Philippa van Loon zullen te zien zijn in de historische kamers van Museum Van Loon.

Bij de tentoonstelling wordt een educatief programma ontwikkeld door House of Fairytales. Dit Engelstalige programma wordt aangeboden aan kinderen van internationale basisscholen in Nederland en aan expats. Middels een speurtocht door het huis kunnen gezinnen of klassen leren over de tulpenhandel, familie Van Loon en hedendaagse kunst.
 

…meer info
Symposium: De Gala-berline in Nederland

donderdag, 26 januari 2017 - 10:30u tot 13:00u

Symposium: De Gala-berline in Nederland

Op donderdag 26 januari vindt het symposium ‘De Gala-berline in Nederland’ plaats op Paleis Het Loo te Apeldoorn. Het symposium volgt de gelijknamige tentoonstelling, die tot en met 16 januari te bezichtigen is in Museum Van Loon. In Paleis Het Loo zal dan de Gala-glas-berline te zien zijn, die precies vijftig jaar geleden werd gebruikt voor het huwelijk van prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven.

De Gala-berline, een bijzonder rijtuig, is niet alleen onderdeel van de Nederlandse mobiliteitsgeschiedenis. Het heeft ook vele raakvlakken met de kunstgeschiedenis, sociale geschiedenis en heraldisch onderzoek. Het brengt eveneens complexe museale vraagstukken te weeg, op het gebied van verzamelbeleid, maar ook wat betreft beheer en restauratie. Hoe richt je een koetshuis in en hoe toon je rijtuigen aantrekkelijk voor een groot publiek?

Al deze kwesties zullen ter sprake komen tijdens het symposium. Gedurende de ochtend komen sprekers aan het woord met uiteenlopende expertises, van kunsthistoricus en ambachtsman tot stalmeester. Er zullen onder andere sprekers van het Koninklijk Staldepartement , Paleis Het Loo , Kasteel Twickel, Museum Nienoord, en Museum Van Loon aan het woord komen. De ochtend wordt afgesloten met een lunch.

Het symposium vindt plaats naar aanleiding van de nationale samenwerking tussen verscheidene musea en huizen in Nederland om rijtuigen en het rijtuigtype gala-berline in het bijzonder, extra onder de aandacht te brengen.

U kunt zich hier aanmelden, de kosten per persoon per aanmelding bedragen €17,50.
Een compleet programma en overzicht van sprekers volgt spoedig.

…meer info
Pop-up restaurant in Museum Van Loon

vrijdag, 20 januari 2017 - zaterdag, 21 januari 2017 - 18:30u tot 22:00u

Pop-up restaurant in Museum Van Loon

Altijd al eens willen dineren in één van de mooiste eetkamers aan de Keizersgracht? Museum Van Loon organiseert in samenwerking met de studenten van VIP Health & Nutrition een Pop-up restaurant in het 17de eeuwse grachtenpand!

Op 20 en 21 januari zal er een vegetarisch zes-gangen menu worden geserveerd met bijpassend wijn-, bier- of non-alcoholisch arrangement. Tijdens het diner tonen de studenten de door hun geleerde technieken en bereidingswijzen aan de hand van een zorgvuldig samengesteld menu. Gerechten als 'cappuccino van pompoen met witte chocoladeschuim', 'shiitake-ijs' en 'in bier gestoofde peertjes' passeren de revue.

Aanvangsttijd: 18.30 uur
Prijs voor een zes-gangen menu met wijn-, bier- en non-alcoholisch arrangement: €65

U kunt reserveren via: popupdiner.sml@gmail.com
Meer informatie: www.facebook.com

 

…meer info
Amsterdam Art Weekend

donderdag, 24 november 2016 - zondag, 27 november 2016 - 10:00u tot 17:00u

Amsterdam Art Weekend

24 - 27 november, 10.00 - 17.00 uur
Borderless: In Time
Borderless zal tegelijkertijd plaatsvinden in drie verschillende steden, bij drie verschillende locaties in Amsterdam, Berlijn en New York. Het thema van deze tentoonstellingsserie is het leven zonder grenzen en de uitdagingen van de huidige en vroegere grenzen. Wat deze grenzen definieert, en hoe zij gemaakt zijn worden ter discussie gesteld.

Borderless: In time zal te zien zijn in Museum Van Loon tijdens het Amsterdam Art Weekend (24 - 27 november). Voor deze tentoonstelling heeft de New York Foundation for the Arts (NYFA) 12 visionaire kunstenaars uitgenodigd om te reageren op de vragen over grenzen. De kunstenaars werken in de digitale, electronische en film/media disciplines en zulen tijd-gebaseerde werken tentoonstellen. Met het historische Museum Van Loon als achtergrond, zal 'In Time' een transhistorische kijk geven op de huidige grenzen, en tonen hoe deze grenzen onze toekomst zullen beïnvloeden.

Curator:
David C. Terry
Deelnemende kunstenaars: Orit Ben-Shitrit, Mari Jaye Blanchard, James Case-Leal, Martha Colburn, Eric Corriel, Lisa Crafts, Michael Greathouse, Faith Holland, Noemie Lafrance, Jason Mitcham, Aziz + Cucher

Zondag 27 november, 12.00-13.30 uur
Sharing Perspectives: Connecting Art's Impact Through History
Op zondag 27 november zullen Lauren Reid en David Terry een interactieve discussie voeren waarin de veranderende rol, de invloed en het potentieel van kunst in onze maatschappij wordt nagegaan. Kunst heeft meerdere doelen gehad: als inspiratie voor spiritueel gedachtegoed, ter documentatie van geschiedenis, als uitdaging van en het overbrengen van schoonheid. The deelnemers zullen hun ideeën over de huidige rol van kunst ter discussie stellen, en vertellen over de momenten waarop kunst hun eigen verwachtingen uitdaagde.  

Deelnemers:

Lauren Reid: Onafhankelijke curator en directrice van de kunstafdeling van het Node Center for Curatorial Studies, Berlijn.
David Terry: Directeur en curator, fondsenwerving en tentoonstellingen bij The New York Foundation for the Arts.
R.S.V.P. info@museumvanloon.nl

Vrijdag 25 november, 08.30-10.00 uur
'Le musée imaginaire'
  Lezing door Jean-Hubert Martin
Oude Kerk, Oudekerksplein 23
Op vrijdag 25 november geeft Jean-Hubert Martin (1944, Straatsburg) een lezing over 'transhistorical curating' in de Oude Kerk. Martin is een van 's werelds meest toonaangevende curatoren. In zijn loopbaan als onder meer directeur van Museum Kunstpalast in Düsseldorf en curator van de legendarische tentoonstelling 'Magiciens de la Terre' (1989) heeft hij bijgedragen aan de verbreding van het begrip hedendaagse kunst.
Vier culturele instellingen, het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, de Oude Kerk, Castrum Peregrini en Museum Van Loon, hebben, samen met Amsterdam Art, de handen ineengeslagen om deze lezing te organiseren. Het 'transhistorische'- het verbinden van heden en verlden - is voor elk van deze instellingen een belangrijk onderwerp. Ze beogen erfgoed te verbinden aan hedendaagse kunst en sociale kwesties, bevragen traditionele kunsthistorische categorisering en ontwikkelen nieuwe inzichten hoe (kunst) objecten betekenis krijgen los van hun oorspronkelijke context.
Meer informatie en tickets: oudekerk.nl

 

 

…meer info
Het Paard van Sinterklaas rust uit in het koetshuis

zaterdag, 19 november 2016 - 10:00u tot 15:00u

Het Paard van Sinterklaas rust uit in het koetshuis

16 & 19 november

Het paard van Sint zal na de intocht in Amsterdam komen uitrusten in de stal van Museum Van Loon. In het koetshuis kunnen kinderen samen met Stalpiet een wortel voeren aan Amerigo!

Woensdag 16 november, 12.00 - 17.00 uur
Zaterdag 19 november, 10.00 - 15.00 uur

Kinderen mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene!

 

…meer info
Concert in de Blauwe Salon: "Winterreise" van Schubert

zondag, 13 november 2016 - 16:00u

Concert in de Blauwe Salon: "Winterreise" van Schubert

uitverkocht

Tegen het einde van zijn korte leven componeerde Franz Schubert “Winterreise”, een cyclus van vierentwintig liederen voor stem en piano. Hij schreef deze liederencyclus op de gedichten van Wilhelm Müller in 1827. Op 13 november zulolen Nico Sevenhuysen (bariton) en Ruud van Odenhoven (piano) de "Winterreise" ten gehore brengen in de Blauwe Salon van Museum Van Loon.

aanvang: 16.00 uur
kaarten voor deze voorstelling zijn helaas uitverkocht!

 

 

 Nico Sevenhuysen (zang)

Nico Sevenhuysen studeerde zang aan het Conservatorium te Utrecht en aan het Sweelinck Conservatorium bij Udo Reinemann. Na zijn studie heeft hij een jaar aan de Mozart Academie in Kraków gestudeerd bij Kerstin Meyer en Eva Blahova. Hij heeft cursussen en masterclasses gevolgd bij o.a. Daniel Ferro (docent Juillard School of Music, NY), Mikael Eliasen, Joan Patinaude (docent Curtis Institute of Music, Philadelphia), Susan Webb (coach bij the Met) en Richard Miller (Mozarteum, Salzburg).
Nico Sevenhuysen werkte mee aan internationaal bekende festivals in Europa meegewerkt zoals de Maggio Musicale, Florence; Osterfestspiele, Salzburg; Summer Festival, Prague; Opera Lirica, Orvieto en Festival d’Auvers-sur-Oise.
Op dit moment zingt hij als solist bij diverse koren, in oratoria en geeft hij regelmatig recitals. Vorig jaar is zijn CD “Abendrot” uitgekomen m.m.v. Isa de la Fontaine. Dit jaar neemt hij een nieuwe CD op, waar Die Winterreise een onderdeel van is.

 

Ruud van Odenhoven (piano)
Ruud van Odenhoven studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Hans Dercksen. Reeds tijdens zijn studie groeide zijn belangstelling voor begeleiden. Met name in de jaren ’80 en ’90 begeleidde hij vele liederen-recitals, onder meer voor de Vrienden van het Lied, in de Vereeniging te Nijmegen en in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In 1990 behoorden hij en de alt/mezzo Corrie Pronk tot de finalisten in het Elly Ameling Concours.
De laatste jaren speelt Ruud van Odenhoven vaak met instrumentalisten en vocalisten in uiteenlopende bezetting. Zo is hij sinds 1999 de pianist van het Gordion Ensemble dat zich op dit moment vooral concentreert op pianotrio’s en pianokwartetten. Ook hebben ze de soundtrack verzorgd voor de korte film “Walking Home” van Oliver Krimpas. Met de fagottist Jonathan Reeder vormt hij sinds 2006 een duo. Hun repertoire bestaat uit Franse, Nederlandse en Amerikaanse muziek.

 

…meer info
Lezing: De Gala-berline in Nederland

maandag, 7 november 2016 - 19:30u tot 21:00u

Lezing: De Gala-berline in Nederland

Junior conservator Willem te Slaa presenteert zijn onderzoek naar de gala-berline in Nederland én de Gouden Koets van jonkheer Louis van Loon. In zijn lezing zal hij onder meer vertellen overde historie van dit bijzondere rijtuig in Nederland, de kenmerken van een gala-berline en de restauratie van het rijtuig van Louis van Loon.

 

Maandag 7 november, 19.30 - 21.00 uur
Kaarten à € 15,- kunt u bestellen via info@museumvanloon.nl
Vrienden van Museum Van Loon betalen € 10,-


De publicatie 'De Gala-berline in Nederland', Willem te Slaa, Zwolle 2016, is te koop in het museum, de boekhandel en via de webshop van Museum Van Loon

 

…meer info
Museumnacht 2016

zaterdag, 5 november 2016 - 19:00u tot 02:00u

Museumnacht 2016

Dit jaar krijgt Museum Van Loon een Gouden Randje tijdens de Museumnacht. Luister naar de Gouden Verhalen van het huis en haar bewoners. Museum Van Loon en haar historie roepen veel vragen op die deze avond zullen worden beantwoord. Eet saté in het koetshuis, maak je eigen familiewapen of leer over de Gouden Koets van de familie. Sluit de avond dansend op de beste Gouden Hits!

Gouden verhalen @ Van Loon
Museum Van Loon en haar bewoners kennen vele verhalen en geheimen. Waarom werd het rechterbeen van Jan van Loon in de Westerkerk begraven? Leiden de gesloten deuren naar geheime gangen, of houdt het huis ons voor de gek? En waarom bestelde Louis van Loon een ‘Gouden Koets’ terwijl zijn tijdgenoten al met de auto of de trein gingen? Deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens de Museumnacht.

Saté van Hupsaté!
De keuken van het huis aan de Keizersgracht werd ruim 40 jaar met liefde geleid door kokkin Leida. In de oven – die 24 uur per dag aan stond – maakte zij haar befaamde krakelingen die in de Blauwe Salon werden geserveerd bij de thee. De traditionele gerechten als schildpaddensoep, Poulet á la Royale en griesmeelpudding worden vervangen door streetfood!. De heren van Hupsaté serveren hun ambachtelijke satés in het koetshuis van Museum Van Loon. Een goede plek om de avond te beginnen óf om nieuwe energie op te doen tijdens de Museumnacht!

De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon
Louis van Loon bestelde rond 1900 een opvallend rijtuig: een gala-berline. Dit rijtuig werd knalgeel geschilderd en trok veel bekijks op straat. Wat weten we over de geschiedenis van deze rijtuigen, die je bijna nooit meer ziet? Hoe werden ze in Nederland gebruikt? Wat stond er nog meer in het wagenpark van de familie Van Loon? Juniorconservator Willem te Slaa leert je alles over tijdens instaprondleidingen om 19.00, 21.00, 23.00 en 0.00 uur.

Ontwerp je eigen wapenschild
Overal in het huis vind je dezelfde kleuren terug: geel, wit en zwart. Op portretten, in het stucwerk, in de kleding van de bedienden en zelfs op de Gouden Koets. Deze terugkerende kleuren staan voor de wapenkleuren van de familie Van Loon: goud, zilver en zwart. Leer tijdens deze workshop in het Koetshuis hoe een familiewapen tot stand komt en ontwerp je eigen wapen! De Workshops duren ca. 30 minuten en starten om 20.00, 22.00 en 01.00 uur.

Gouden Hits
Het centrum van dit grachtenpand is de grote ontvangsthal. Deze plek wordt al eeuwen gebruikt voor feesten en partijen. Goede reden dus om hem tijden de Museumnacht in ere te herstellen. Dans er op een ruime eeuw aan muziekgeschiedenis. Van vroege jazzmuziek die er zal hebben geklonken op de soirées tot de grootste hits van nu. Vanaf 22:00 in de hal van het museum.

Bestel je kaarten voor Museumnacht via: http://museumnacht.amsterdam/home

Reguliere entreekaarten van Museum Van Loon/museumkaarten/ICOM kaarten etc. zijn deze avond niet geldig.

…meer info
Onthulling nieuw portret van H.E. mevrouw mr. Martine van Loon - Labouchere

donderdag, 27 oktober 2016 - 13:00u tot 14:00u

Onthulling nieuw portret van H.E. mevrouw mr. Martine van Loon - Labouchere

Museum Van Loon huist meer dan 150 portretten van de familie Van Loon. Het eerste portret dateert uit de zeventiende eeuw en sindsdien zijn familieleden geportretteerd door beroemde portrettisten uit binnen- en buitenland. Portretten van o.a. Jan Miense Molenaer, Nicolaes Maes, Johann Friedrich Tischbein, Thérèse Schwartze en Philipp de Laszlo zijn te bezichtigen in het museum.

Dit jaar zal er een nieuw werk worden toegevoegd aan deze grote portretcollectie. Sam Drukker maakte een portret van H.E. mevrouw mr. Martine van Loon – Labouchere ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Dit portret zal in de blauwe salon komen te hangen, naast het portret van professor jonkheer Maurits van Loon (1923-2006). Het portret van Maurits van Loon werd in 1987 vervaardigd door Hans Bayens. In 2016 vieren we tevens het 600-jarig bestaan van het geslacht Van Loon, dat voor het eerst in 1416 vermeld werd.

De opdracht aan Sam Drukker werd mogelijk gemaakt door onze jongerencirkel, Van Loon 100. Deze club van bijna 300 jonge donateurs in de leeftijd 25 – 35 jaar, werd opgericht in 2006 en is daarmee de oudste museum-jongerenclub van Nederland. Dankzij hun jaarlijkse steun kunnen aankopen & restauraties in het museum worden mogelijk gemaakt.

De onthulling van het nieuwe portret op donderdag 27 oktober maakt deel uit van het ‘Het weekend van het Portret 2016’. Dit weekend is de start van de competitie voor de Nederlandse Portretprijs.


Het weekend van het Portret vindt plaats op 28, 29 en 30 oktober in Loods 6 te Amsterdam.
Meer informatie over het weekend en de Nederlandse Portretprijs: portretprijs.nl

 

…meer info
Rabo Museumkidsweek

zaterdag, 15 oktober 2016 - zondag, 30 oktober 2016

Rabo Museumkidsweek

De herfstvakantie is dit jaar weer omgetoverd tot Rabo Museumkidsweek!

Ook in Museum Van Loon zit Tikkit, de Museumkids-mascotte, verstopt!
Zoek Tikkit en maak een leuke foto met jezelf én deze mascotte! Upload je foto op de wedstrijdpagina om kans te maken op een VIP-familieweekend in Twente!

Iedereen van 12 jaar en jonger kan meedoen. Meer informatie: www.museumkidsweek.nl

…meer info
De Gala-berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

vrijdag, 14 oktober 2016 - maandag, 16 januari 2017

De Gala-berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

Dit najaar presenteert Museum Van Loon voor de eerste maal de gala-berline van jonkheer Louis van Loon in het koetshuis van het museum!
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de vijfjarige hereniging van het koetshuis met het museum. Het koetshuis werd in 2011 opengesteld en wordt sindsdien gebruikt als tentoonstellingsruimte. Om dit te vieren toont het museum voor het eerst de gala-berline van jonkheer Louis van Loon. Met een tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van de gala-berline in Nederland vanaf de zeventiende eeuw.


Het opvallende rijtuig werd pas na 1900 besteld bij Schutter en Van Bakel, rijtuigmakers gevestigd in de Kerkstraat. Het rijtuig is gekleurd in de heraldische wapenkleuren van de Familie Van Loon; zilver, goud en zwart, oftewel wit, geel en zwart. Om deze reden wordt het rijtuig ook wel de Gouden Koets van de familie genoemd. De felgekleurde berline moet veel bekijks hebben gehad in een tijd waarin de eerste auto’s en fietsers reeds rondreden. Dankzij een geslaagde crowdfunding-actie kon het rijtuig volledig gerestaureerd worden. Vanaf 14 oktober zal de gala-berline weer in volle glorie te zien zijn in het koetshuis.


In Nederland zijn zeer weinig gala-berlines bewaard gebleven. In samenwerking met Kasteel Twickel, Museum Nienoord, Paleis het Loo en Het Koninklijk Staldepartement zullen vier berlines in 2016 en 2017 getoond worden aan het publiek. Door samen te werken hopen de verschillende organisaties meer aandacht te vestigen op het Nederlands hippomobiel erfgoed.

Als opvolging van deze tentoonstelling, vindt op donderdag 26 januari het Sympoisum De Gala-berline in Nederland plaats op Paleis Het Loo.
Gedurende de ochtend komen sprekers aan het woord met uiteenlopende expertises, van kunsthistoricus en ambachtsman tot stalmeester. Er zullen onder andere sprekers van het Koninklijk Staldepartement , Paleis Het Loo , Kasteel Twickel, Museum Nienoord, en Museum Van Loon spreken. De ochtend wordt afgesloten met een lunch. U kunt zich via deze link opgeven voor het sympoisum. De kosten per persoon per aanmelding bedragen  €17,50.

 


Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie door Willem te Slaa, De gala-berline in Nederland, WBooks, Zwolle, 2016.

…meer info
Taxatie- en innamedag Zeeuws Veilinghuis in de Blauwe Salon

vrijdag, 14 oktober 2016 - 11:00u tot 16:00u

Taxatie- en innamedag Zeeuws Veilinghuis in de Blauwe Salon

Op vrijdag 14 oktober organiseert het Zeeuws Veilinghuis een inname- en taxatiedag in de Blauwe Salon van Museum Van Loon. Specialisten op het gebied van kunst en antiek zullen aanwezig zijn tussen 11.00 en 16.00 uur.

U kunt eventueel vooraf foto's per email sturen naar e-mail Zeeuws Veilinghuis

Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

…meer info
Verhalen uit Frankrijk - Muziek in het Zeven Bruggenkwartier

donderdag, 29 september 2016 - 20:00u

Verhalen uit Frankrijk - Muziek in het Zeven Bruggenkwartier

Op donderdag 29 september zal Museum Van Loon de setting vormen voor een avond met Franse muziek, wijn en bijzondere verhalen.

In het koetshuis zal Carsten Schmidt u meenemen naar de glorietijd van de Franse Barok op het klavecimbel. De klavecinist zal zowel muziek van Rameau spelen, als van verassende onbekende componisten. Het is een interactief optreden, waarbij Carsten Schmidt vertelt over de werken en uw vragen beantwoordt.

In de Blauwe Salon zal de beroemde bundel Contes du jour et de la nuit van Guy de Maupassant worden voorgelezen. Het zijn verhalen waarin zijn ironische kijk op de mensheid de boventoon voert. Mattijs van de Woerd zal één van deze verhalen voorlezen.

De meeslepende Sonate voor harp, fluit en altviool van Claude Debussy zal ten uitvoer worden gebracht door Sandrine Chatron, Ásdís Valdimarsdóttir en Juliette Hurel.

Donderdag 29 september, 20.00 uur
Kaarten à €20,- te koop via: klassiekemuziek.nl

Carsten Schmidt, klavecimbel
Mattijs van de Woerd, verteller
Sandrine Chatron, harp
Ásdís Valdimarsdóttir, altviool
Juliette Hurel, fluit

 
Verhalen uit Frankrijk is onderdeel van het festival Muziek in het Zeven Bruggenkwartier . Van zondag 25 september t/m zaterdag 1 oktober 2016 presenteert het Erard Ensemble de vijfde editie van dit kleine festival waarin muziek wordt uitgevoerd op uiteenlopende historische locaties rondom het Zeven Bruggenkwartier. Meer informatie: zevenbruggenfestival.nl

 

…meer info
Gratis rondleidingen en lezing voor Museumkaarthouders!

dinsdag, 16 augustus 2016 - donderdag, 25 augustus 2016

Gratis rondleidingen en lezing voor Museumkaarthouders!

16, 23 en 25 augustus

Museumkaarthouders kunnen op 16 en 23 augustus, 11.00 uur meedoen aan een exclusieve rondleiding door de tentoonstelling Foam in Van Loon IV, Second Skin. Een museumdocent van FOAM vertelt over de vijf kunstenaars en daagt uit om écht goed te kijken tijdens de interactieve rondleiding.

Op donderdag 25 augustus, 16.00 uur geeft directeur/conservator Tonko Grever een lezing over de wisselwerking tussen oude en hedendaagse kunst in Museum Van Loon. Bekijk voor aanvang van de lezing Second Skin, na de lezing is er geen gelegenheid meer om de tentoonstelling te bezoeken!

Beide activiteiten zijn gratis voor Museumkaarthouders en duren ca. 1 uur.


Aanmelden: info@museumvanloon.nl.
N.B. vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding noodzakelijk.

…meer info
Opera in de Grachtentuin: Bastien & Bastienne BinnensteBuiten

dinsdag, 16 augustus 2016 - zondag, 21 augustus 2016

Opera in de Grachtentuin: Bastien & Bastienne BinnensteBuiten

Tussen 1763 en 1766 reisde Mozart samen met zijn vader Leopold en zijn zuster Nannerl door de lage landen. Zij gaven ook concerten in Amsterdam. In 2016 is dit precies 250 jaar geleden. Reden voor een Mozart feestje! Daarom is dit jaar is gekozen voor het eerste operaatje van Mozart, Bastien und Bastienne, een klassieke eenakter. Mozart componeerde het stuk toen hij slechts twaalf jaar oud was.

Opera op Zak maakt van deze eenakter een nieuwe versie die helemaal in het teken staat van jong talent. Wij plaatsen de opera van de jonge Mozart in een hedendaags kader. Speciaal voor deze voorstelling wordt door Jeroen Sarphati een gloednieuwe Nederlandse hertaling gemaakt van het libretto. Elsina Jansen verzorgt de regie.

Synopsis: Een jonge componist en zijn leraar zitten samen achter de piano, er wordt gewerkt aan een opera: Een tenor en een sopraan zingen keurig en treurig over hun liefdesproblemen en een wat mysterieus brabbelende bariton brengt ze bij elkaar. Eind goed al goed, opera klaar. Maar de jongen is ontevreden: dit is niet wat hij wil vertellen. Hij wil zich niet als een kind aan de regels houden. Weg met die structuur, weg van de gebaande paden… Hij wil chaos en emotie. Zijn fantasie keert het stuk helemaal binnenstebuiten.

Speeldata                               16 augustus, première 19:30 uur ( €35,- )  
                                              17 t/m 21 augustus dagelijks om 17.00 en 19.30 uur

Solisten:                                 Maurice Rommers (Bastien), Ginette Puylaert (Bastienne), Mattijs van de Woerd (Leo), Jeroen Sarphati                                                     (vader en pianoleraar), Jorian van Nee (jonge pianist/componist).

Kaarten:                                 €19,-  via de webshop van Museum Van Loon

 

Helaas zijn alle kaarten op dit moment uitverkocht. 


Stichting Opera op Zak
, Museum Van Loon en Grachtenfestival verzorgen al jaren opera in de grachtentuin. De opera duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop zijn er drankjes te verkrijgen en is er volop gelegenheid te genieten van huis en tuin.

 

kaartverkoop via de webshop van Museum Van Loon en het Grachtenfestival

meld u aan voor onze NIEUWSBRIEF om op de hoogte te blijven.

 

…meer info
Marten, Oopjen en de familie Van Loon - van Winter

vrijdag, 1 juli 2016 - donderdag, 6 oktober 2016

Marten, Oopjen en de familie Van Loon - van Winter

Presentatie rondom de twee staande portretten van Rembrandt

In 1815 trouwt Willem van Loon met Anna van Winter. Naast een groot vermogen brengt zij ook een omvangrijke kunstverzameling mee, opgebouwd door haar vader, de rijke verhandelaar Pieter van Winter. De topstukken van haar verzameling zijn de twee grote portretten die Rembrandt schilderde van Marten en Oopjen. De portretten hingen in de winter in hun huis op Herengracht 499 en in de zomer op hun buitenplaats Schaep en Burgh te ’s Gravenland. Het was een gelukkig huwelijk waar 11 kinderen uit geboren werden.

Bij het overlijden van Anna van Loon – van Winter zagen de erven zich genoodzaakt de verzameling, inclusief de twee staande Rembrandts, te verkopen aan de familie Rothschild.

Museum Van Loon is verheugd dat de Rembrandts nu terugkeren op 750 meter van het museum in het Rijksmuseum en wijdt vanaf 1 juli een presentatie aan het echtpaar Van Loon – van Winter, hun kinderen, de buitenplaats Schaep en Burgh en uiteraard de Rembrandts.

Op zaterdag 2 juli 2016 zijn 'Marten & Oopjen' te zien in het Rijksmuseum. Om dit te vieren is het Rijksmuseum die dag gratis toegankelijk van 9 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds.

 

…meer info
Open Tuinen Dagen 2016

vrijdag, 17 juni 2016 - zondag, 19 juni 2016 - 10:00u tot 17:00u

Open Tuinen Dagen 2016

Dertig jaar Open Tuinen Dagen

Tijdens het derde weekend van juni openen meer dan 30 tuinen van zowel particulieren als instellingen hun deuren weer voor het publiek.

Aan de Amsterdamse grachten, tussen Brouwersgracht en Amstel zijn die dagen de mooiste tuinen voor het publiek opengesteld. Statige oude bomen, zeldzame planten, fraaie tuinhuizen en zowel klassieke als nieuw aangelegde tuinen zijn te bewonderen in de besloten percelen, die zelden voor het publiek toegankelijk zijn. Ook de toegang tot de tuinen door de 17e en 18e eeuwse grachtenhuizen is de moeite waard. U krijgt de unieke kans een wandeling te maken langs de groene oases van de stad.

De opbrengst van de Open Tuinen Dagen is bestemd voor het Grachtentuinen Fonds.

Openingstijden: vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni van 10.00 tot 17.00 uur 
Toegangsprijs: 
Voorverkoop de Webshop van Museum Van Loon kost € 18,00 
Een passe-partout aan de deur kost € 20,00 

Verkoop- en startadressen: o.a. Bijbels Museum, Herengracht 366-368; Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amnesty Keizersgracht 177 en Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605. 

Op het passe-partout staan alle tuinadressen (met een korte beschrijving van de tuin). Op de stadskaart staat aangegeven waar de tuinen zich bevinden. Voorverkoop via  de webshop van Museum Van Loon 

 

N.B. De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Honden worden niet toegelaten.

 

…meer info
Foam in Van Loon IV | Second Skin

vrijdag, 3 juni 2016 - zondag, 18 september 2016

Foam in Van Loon IV | Second Skin

In 2005, 2009 en 2012 stelde Museum Van Loon haar historische kamers open voor Foam. De twee musea bevinden zich tegenover elkaar aan weerszijden van de Keizersgracht. Omdat Foam begin zomer 2016 tijdelijk haar deuren sluit in verband met de inrichting van de grote overzichtstentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective, werken Foam en Museum Van Loon wederom samen. Ditmaal middels de tentoonstelling Second Skin, die een spannende synergie aangaat tussen beide instellingen. In deze tentoonstelling verkennen vijf hedendaagse kunstenaars het menselijk lichaam, door middel van fotografie en film.

In Museum Van Loon hangen van oudsher vele portretten, de meest klassieke vorm van lichamelijke representatie. De vijf kunstenaars kunstenaars; Asger Carlsen (1973, Denemarken), Thomas Mailaender, (1979, Frankrijk), Shai Langen, (1989, Nederland), Manon Wertenbroek (1991, Zwitserland) en Koen Hauser (1972, Nederland), reageren hierop door de representatie van onze fysieke ‘Zelf’ te becommentariëren, bespelen, vervormen en te vervreemden. 

De kunstenaars werpen een nieuw en onverwacht licht op zelfrepresentatie, een thema dat raakt aan de actualiteit van selfies en onze digitale persoonlijkheden op social media. De speelse, ironische, visueel boeiende en gelaagde thematiek van Second Skin is een showcase voor de hedendaagse fotografie en het gebruik van beeldmanipulatie.

…meer info
Het Wagenpark van Van Loon

zondag, 24 april 2016 - 15:30u

Het Wagenpark van Van Loon

Dubbellezing door Tonko Grever en Willem te Slaa

De crowdfunding voor de restauratie van de statieberline van Louis van Loon verloopt voorspoedig. 60% van het benodigde bedrag is al gestort. Voor potentiele donateurs die nog twijfelen of ze zullen doneren wordt op zondag 24 april een dubbellezing georganiseerd bij Museum Van Loon, waaruit duidelijk wordt hoe bijzonder de statieberline is en waarom het zo belangrijk is om het rijtuig te behouden.

Tijdens de lezing wordt verteld over de koetshuizen, rijtuigen en stallen van de familie Van Loon. Een lange traditie die eindigde met de statieberline, het laatste rijtuig dat voor de familie Van Loon werd gebouwd. De sprekers staan niet alleen stil bij de historie, maar ook bij de toekomst. Waarom moeten de rijtuigen van de familie behouden worden? En wat moet er precies gebeuren bij de restauratie van de statieberline?

Aanmelden voor de lezing kan via: info@museumvanloon.nl

…meer info
Nationale Museumweek 2016

zaterdag, 16 april 2016 - zondag, 24 april 2016

Nationale Museumweek 2016

Tijdens de Nationale Museumweek organiseert Museum Van Loon twee rondleidingen geheel in het thema Mode bij Van Loon. Tijdens deze rondleiding zal u meer te weten komen over het modegevoel van de familie Van Loon; een gids vertelt u over de familieleden die opdracht gaven aan bekende modehuizen, portrettisten en fotografen uit binnen- en buitenland.

Maandag 18 april, 10.00-11.00 uur

Woensdag 20 april, 16:00 - 17:00 uur

De rondleiding is gratis (excl. entree tot het museum), en zal doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

Meld u aan via: info@museumvanloon.nl

 

Tijdens de tentoonstelling Mode bij Van Loon: 3 maart - 30 mei zal voor alle bezoekers een toeslag van € 1.- geheven worden. Kinderen zijn uitgezonderd.

Kijk op museumweek.nl voor het volledige programma.

 

…meer info
Breng de Statieberline van de jonkheren Van Loon terug naar het koetshuis!

dinsdag, 5 april 2016 - donderdag, 5 mei 2016

Breng de Statieberline van de jonkheren Van Loon terug naar het koetshuis!

In samenwerking met Voordekunst is Museum Van Loon een crowdfunding campagne gestart om de restauratie van het rijtuig van Jonkheer Louis van Loon te realiseren. Om dit bijzondere rijtuig, dat pas in 1910 werd besteld door de familie, te kunnen tonen in het koetshuis is restauratie vereist. Het rijtuig verkeert in zeer slechte staat en zakt letterlijk door zijn wielen. Ook de verfkleuren, wit, geel en zwart oftewel zilver, goud en zwart zoals de wapenkleuren van de familie Van Loon, dienen te worden hersteld. Deze restauratie is kostbaar, maar noodzakelijk om het bijzondere rijtuig in Amsterdam te kunnen tonen. Hiervoor vragen we uw steun! Op de pagina voordekunst.nl/rijtuig kunt u uw donatie maken tot en met 5 mei 2016. Wij zijn u enorm dankbaar en doen graag iets terug voor onze donateurs!

 

Het wagenpark van Van Loon: Dubbellezing door Tonko Grever en Willem te Slaa

Zondag 24 april, 15:30 uur, Museum Van Loon

De crowdfunding voor de restauratie van de statieberline van Louis van Loon verloopt voorspoedig. 60% van het benodigde bedrag is al gestort. Voor potentiele donateurs die nog twijfelen of ze zullen doneren wordt op zondag 24 april een dubbellezing georganiseerd bij Museum Van Loon, waaruit duidelijk wordt hoe bijzonder de statieberline is en waarom het zo belangrijk is om het rijtuig te behouden.

Tijdens de lezing wordt verteld over de koetshuizen, rijtuigen en stallen van de familie Van Loon. Een lange traditie die eindigde met de statieberline, het laatste rijtuig dat voor de familie Van Loon werd gebouwd. De sprekers staan niet alleen stil bij de historie, maar ook bij de toekomst. Waarom moeten de rijtuigen van de familie behouden worden? En wat moet er precies gebeuren bij de restauratie van de statieberline?

Aanmelden voor de lezing kan via: info@museumvanloon.nl

 

 

 

 

 

…meer info
Bach voor de Gracht

maandag, 21 maart 2016 - 20:30u

Bach voor de Gracht

Op Happy Bachdag - het verjaardagsfeest voor Johann Sebastian Bach dat georganiseerd wordt door 24classics - wordt overal in Amsterdam de muziek van Bach gespeeld. De dag wordt in Museum Van Loon afgesloten met een concert door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Op het programma staan Solosonate nr. 3 door concertmeester Vadim Tsibulevsky en Cellosuite nr. 1 door cellist Jan Bastiaan Neven.

 

Entree: € 15,00

Ticketverkoop vanaf vrijdag 4 maart via https://www.orkest.nl/concert/bach-voor-de-gracht

…meer info
Mode bij Van Loon

donderdag, 3 maart 2016 - maandag, 30 mei 2016

Mode bij Van Loon

Dit voorjaar zal Museum Van Loon licht werpen op de Europese High Society mode uit de periode van circa 1850 tot heden. Van 3 maart tot en met 30 mei toont het museum portretten, fotografie, originele kledingstukken en accessoires in de salons en slaapkamers van het huis.

Mode heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de familie Van Loon. Vanwege belangrijke functies aan het hof, in de financiële wereld en in het Amsterdamse societyleven moesten de heren en dames zich passend gedragen én kleden. Het Europese modegevoel is dankzij de overgeleverde portretten en kleding nog altijd zichtbaar.

Uitgangspunt voor Mode bij Van Loon zijn de staande portretten uit de eigen collectie. Deze grote negentiende-eeuwse portretten zullen als het ware driedimensionaal gemaakt worden door hen te verenigen met eigentijdse japonnen en kostuums. Van het imponerende statieportret van Louise van Loon door de Franse societyschilder Alexandre Cabanel, haar jurk door Charles Frederick Worth tot de jurk van Frans Molenaar die Martine van Loon – Labouchere droeg bij de inhuldiging van Willem Alexander.

Deze tentoonstelling geeft een inzicht in de persoonlijke voorkeuren en keuzes van de familieleden op het gebied van portret en mode. Het kiezen van vooraanstaande portrettisten en modeontwerpers uit binnen- en buitenland geeft aan hoe de familie zich wenste te presenteren; als modieuze dames en heren van stand.

 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie door Wendy van Lith, Valentine Rijsterborgh & Rosalie Sloof, Mode bij Van Loon, WBooks, Zwolle, 2016.

Toeslag
Tijdens de tentoonstelling zal een toeslag van  € 1.- gelden voor alle bezoekers, kinderen uitgezonderd.

 

Tip: Catwalk

De japon die Thora van Loon - Egidius droeg tijdens het huwelijk van Koningin Wilhelmina, schonk zij reeds in 1923 aan het Rijksmuseum. Bij Mode bij Van Loon is de jurk weer 'thuis', in het huis van Thora en haar echtgenoot Willem Hendrik van Loon. Tot en met 22 mei is de tentoonstelling Catwalk te zien in het Rijksmuseum. De expositie is vormgegeven door de bekende fotograaf Erwin Olaf en toont de topstukken uit de modecollectie van het Rijksmuseum.

 

…meer info
Combiticket Tassenmuseum Hendrikje!

donderdag, 3 maart 2016 - maandag, 30 mei 2016

Combiticket Tassenmuseum Hendrikje!

Op 3 maart opende Museum Van Loon de high fashion tentoonstelling Mode bij Van Loon. De tentoonstelling gaat in op de Europese High Society mode vanaf 1850. Tegelijkertijd is in Tassenmuseum Hendrikje de tentoonstelling Street Couture te zien, waarbij het museum het spanningsveld opzoekt tussen haute couture en global Street Fashion. Beide musea zijn gevestigd in een historisch Amsterdams grachtenpand en bevinden zich op nog geen 500 meter afstand van elkaar.

Voor modeliefhebbers is een bezoek aan beide tentoonstellingen een perfecte combinatie. Daarom is er in de periode 4 maart tot en met 30 mei 2016 een combiticket. Bij het bezoek aan één van de musea, ontvangen bezoekers € 3,- korting op het entreeticket voor het volgende museum. Het is mogelijk om bij elk museum te starten.

Het combiticket is geldig van 3 maart – 30 mei 2016. Het is niet geldig in combinatie met andere kortingen en niet inwisselbaar voor contant geld. Het combiticket is niet van toepassing op het groepstarief of op andere kortingstarieven.

 

…meer info
Van de Poll bij Van Loon

donderdag, 8 oktober 2015 - zondag, 31 januari 2016

Van de Poll bij Van Loon

Van Ferdinand Bol tot Jan Veth

Van 8 oktober t/m 31 januari 2016 toont Museum Van Loon in het koetshuis de hoogtepunten uit de Collectie Van de Poll, één van de fraaiste portrettencollecties in Nederland. Werken van beroemde kunstenaars als Ferdinand Bol, Caspar Netscher, Jan Maurits Quinkhard, Jan Adam Kruseman en Jan Veth, die zelden voor een algemeen publiek te zien zijn. Tezamen geven de werken een prachtig overzicht van de portretkunst door de eeuwen heen. Museum Van Loon geeft bovendien als historisch huis de eigentijdse context weer terug aan de portretten, door ze in een huiselijke omgeving te tonen. De meeste werken zijn afkomstig uit de Van de Poll-Wolters-Quina Stichting.

De families Van de Pol en Van Loon
De families Van de Poll en Van Loon kennen een gezamenlijke geschiedenis, die al eeuwen terug gaat. Net als de familie Van Loon bekleedde de familie Van de Poll vanaf de zestiende eeuw hoge posities in het stadsbestuur van Amsterdam, zoals die van burgemeester, en werden zij aan het begin van de negentiende eeuw in de adelstand verheven. Beide families lieten zich geregeld portretteren. Mede door verbintenissen van de familie Van de Poll met de eveneens voorname families Wolters en Quina is er een omvangrijke collectie portretten ontstaan, geschilderd door de meest vooraanstaande kunstenaars van die tijd. In de 18de en 19de eeuw trouwden enkele leden van de familie Van de Poll met een Van Loon, waardoor ook deze families verbonden werden.

Ferdinand Bol, Portret van Adriana Quina (1610/1612-1684), 1655, olieverf op doek

Familieportretten
Het ‘fraaie’ van de collectie zit hem niet alleen in de schoonheid van de portretten afzonderlijk, maar ook in de collectie als geheel. Het is immers bijzonder dat zo veel portretten bijeen zijn gebleven in de Van de Poll-Wolters-Quina Stichting. Een collectie familieportretten werd van groot belang geacht voor de continuering van het standsbesef, maar bij veel adellijke en patricische families zijn deze in de 19de en 20ste eeuw te gelde gemaakt of versnipperd geraakt door vererving. Bij de familie Van de Poll zijn er al aan het begin van de 19de eeuw bewust maatregelen genomen om de familiestukken bijeen te houden. De collectie als geheel vormt als het ware een verhaal, met daarin kleine stukjes familie- maar vooral ook Amsterdamse geschiedenis.

Ferdinand Bol (1616-1680)
Hoogtepunt in de tentoonstelling zijn Ferdinand Bol’s portretten van Adriana Quina en haar echtgenoot Jacob Quina, waarin de invloed van Rembrandt duidelijk te zien is. Toen Bol deze portretten maakte, behoorde hij tot één van de belangrijkste portrettisten van Amsterdam. Ferdinand Bol was de eerste bewoner van het pand aan de Keizersgracht dat nu Museum Van Loon is, en het is daarom extra toepasselijk dat deze portretten nu hier zijn. Beide doeken hebben nog hun prachtige, originele 17de-eeuwse lijsten, die behoren tot de meesterwerken van de zeventiende-eeuwse Nederlandse lijstenmakerskunst.

De vrouwelijke lijn
Een ander interessant portret is dat van Cornelia Jacoba Wolters, door Jan Maurits Quinkhard (1688-1772). Cornelia is belangrijk geweest voor het samenbrengen van een groot deel van de portretten binnen de collectie van de Van de Poll-Wolters-Quina Stichting. Zij was de laatste telg van de familie Wolters en was getrouwd met Jacobus van de Poll. Door haar zijn onder andere de portretten van Adriana en Jacob Quina door Ferdinand Bol bij de familie Van de Poll terecht gekomen. Cornelia staat symbool voor de vele erfenissen in de vrouwelijke lijn van de familie, die zo belangrijk zijn geweest voor het bijeenbrengen en houden van deze prachtige collectie portretten.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Van Bol tot Veth. De portretverzameling van de families Van de Poll, Wolters en Quina, door Rudi Ekkart en Claire van den Donk. Het boek geeft een schets van de portrettraditie van de familie Van de Poll en de zorg voor hun familieportretten (Primavera Pers, Leiden, €29,50).

Ferdinand Bol, Portret van Jacob Quina (1621-1680), 1655, olieverf op doek

Klik hier voor meer informatie over de Van de Poll - Wolters - Quina Stichting

preview image
Jan Veth, Portret van Fredrik Harman van de Poll (1823-1909) & Portret van Henriëtte Wilhelmine van de Poll (1829-1909), 1904, olieverf op doek, Collectie Zeister Historisch Genootschap te Zeist.

…meer info
Een avond met Rembrandt

vrijdag, 2 oktober 2015 - 20u tot 22u

Een avond met Rembrandt

Muziek in het Zeven Bruggenkwartier

Muziek uit het midden van de 17de eeuw en met de première van ‘The Conspiracy of Claudius Civilus’, het nieuwe werk voor solo-blokfluit van Willem Jeths, Componist des Vaderlands. Dit werk is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Rembrandt; de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf zal de première geven. Verder is er een gesprek met Typex (tekenaar van het stripboek ‘Typex’ Rembrandt’), samen met Marijn Schapelhouman, conservator van het Rijksmuseum.

Vrijdag 2 oktober 2015 om 20.00 uur - toegang € 19,50  Koop kaarten hier

-werken voor blokfluit uit Der Fluyten Lusthof uit 1649
-werken voor klavecimbel en bariton, uitgegeven in Amsterdam in de 17de eeuw
-gesprek met striptekenaar Typex en Marijn Schapelhouman (conservator van het Rijksmuseum) over het leven van Rembrandt.

Museum Van Loon is de uitgelezen plek om de sfeer van de tijd van Rembrandt te proeven. Het stadspaleis aan de Keizersgracht werd in 1672 gebouwd, en de eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, die leerling van Rembrandt was geweest. De bekende fluitist Erik Bosgraaf speelt deze avond een selectie uit ‘Der Fluyten Lusthof’ van Jacob van Eyk, uitgegeven in 1649 te Amsterdam. Klavecinist Carsten Schmidt en bariton Mattijs van de Woerd presenteren een keuze uit werken van Nederlandse en buitenlandse componisten die verschenen zijn in Amsterdam, dé plek in Europa voor het uitgeven van muziek in de 17de eeuw.

Striptekenaar Typex heeft in 2013 op verzoek van het Rijksmuseum zijn visie op het leven van Rembrandt in een prachtige beeldroman vastgelegd. Samen met Marijn Schapelhouman, conservator van het Rijksmuseum, vertelt hij over de persoon Rembrandt en zijn werk. Na afloop is er een muzikale ‘jamsessie’ door Erik Bosgraaf en Carsten Schmidt. 

Mattijs van de Woerd, bariton
Erik Bosgraaf, blokfluit
Carsten Schmidt, klavecimbel

 

…meer info
Made in de Kerkstraat Special Event

zaterdag, 26 september 2015 - zondag, 27 september 2015

Made in de Kerkstraat Special Event

Weekend 26 & 27 september

De tentoonstelling Made in de Kerkstraat richt zich op de geschiedenis van de Kerkstraat en met name op de ontwikkeling van de rijtuigen- en carrosserie bouwer Schutter & Van Bakel. Als afsluiting van deze speciale tentoonstelling in het koetshuis van Museum Van Loon zijn tijdens het laatste weekend van september enkele speciale activiteiten gepland. De prachtige oldtimer van Schutter & Van Bakel - de Lincoln - zal nog één keer het koetshuis inrijden, twee specialisten gaan hun kennis met u delen op het gebied van auto’s ontwerpen en bouwen, en een geheel nieuwe wandeling door de buurt – de Kerkstraatkunstkilometer - wordt geïntroduceerd.

De Lincoln uit 1928, met carrosserie gebouwd door Schutter & Van Bakel, keert voor enkele dagen terug in het koetshuis. De Lincoln (Model L Dual Phaeton) behoorde tot de duurste personenauto’s van Nederland.

http://shot-by-frank.com/wp-content/uploads/0007_fvdb_20120502.jpg

Paul Huet - zaterdag 26 september om 16 uur
Paul Huet (rechts op de foto) piloot en technisch specialist, geeft toelichting op de tentoonstelling en tevens zijn persoonlijke visie als autobouwer. Zie www.huetbrothers.com
[foto door Frank van der Burg]

Marnix Kickert - Zondag 27 sept, om 14 uur en om 16 uur (koetshuis)
Marnix Kickert is automotive designer, gespecialiseerd in de relatie tussen chauffeur, techniek, en vormgeving van elektrische auto’s en ontwerper binnen het gebied van augmented reality. Kickert legt uit hoe de techniek de vorm van de vroege en de huidige auto heeft gecreëerd en hoe dat zich zou kunnen ontwikkelen bij de elektrische auto.

De Kerkstraatkunstkilometer
Introductie van de nieuwe wandeling De Kerkstraatkunstkilometer, ontwikkeld door The Culture Games in samenwerking met Museum Van Loon.

Zie voor meer informatie het persbericht

…meer info
Mijn lieve Burgerhart

donderdag, 17 september 2015 - vrijdag, 18 september 2015 - 20:30u

Mijn lieve Burgerhart

Literair Kamerconcert door Theater In Muziek 17 & 18 september 20.30 uur.

Het literaire kamerconcert Mijn lieve Burgerhart is gebaseerd op het boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart (1782) door Betje Wolff en Aagje Deken, dat wordt beschouwd als de eerste Nederlandse brievenroman.

Het boek, met een moralistische boodschap voor “Jonge Juffers”, beschrijft de avonturen van het jonge meisje Sara Burgerhart. Het lezerspubliek wordt aangespoord om zich goed te gedragen en lering te trekken uit het verhaal. Het verlangen naar vermaak en avontuur wordt afgekeurd, huwelijk en tolerantie worden geprezen. In het verhaal staat het zelf denken van de mens centraal, wat in het algemeen kenmerkend is voor het denken in de tijd van de Verlichting.

“Mijn lieve Burgerhart” wordt uitgevoerd door Stichting THIM Muziektheater in de bijzondere en zeldzaam mooie interieur van de Blauwe Salon in Museum Van Loon, dat de authentieke sfeer van de gegoede burgerij van rond 1800 uitstraalt.

Nederlands gesproken en gezongen.
Tekst: Beversluis, Daalderop, Wolff en Deken
Muziek: Händel, Scarlatti, Haydn, Duni, Mozart, en hedendaagse noten van Andries van Rossem.
Zang: Janneke Daalderop – sopraan
Piano: Evert-Jan de Groot
Regie en tekst: Marijke Beversluis

Kaarten á € 18.- uitsluitend via de Webwinkel Museum Van Loon

…meer info
Opera in de Grachtentuin - The Apple Tree

woensdag, 19 augustus 2015 - zondag, 23 augustus 2015

Opera in de Grachtentuin - The Apple Tree

Deze zomer wordt de eerste akte van The Apple Tree van de Amerikaanse componist Jerry Bock (bekend van de musical Fiddler on the Roof) en auteur Sheldon Harnick uitgevoerd. De eerste akte is gebaseerd op het boek The Diary of Adam and Eve van Mark Twain (1835-1910), en staat bol van sarcastische humor en scherpe en subtiele opmerkingen over de zwakheden van de mens. The Apple Tree ging in 1966 op Broadway in première.

The Apple Tree is geschreven als dagboek. Eva vertelt daarin over haar ontmoeting met Adam en hun belevenissen in de Hof van Eden. Omdat Eva zich door de slang heeft laten verleiden om te eten van de vruchten van de verboden appelboom, de boom van de kennis van goed en kwaad, zijn zij uit het paradijs verdreven. Eva vertelt over het ontdekken van de nieuwe wereld en de geboorte van hun twee zoons Cain en Abel, over hun zwakheden, onzekerheden en hun gevoelens voor elkaar. In de herfst van haar leven blikt Eva weemoedig terug en sterft. Adam, die nooit iets om bloemen heeft gegeven verzorgt nu haar tuin, omdat Eva daar zo van hield. Zij was zijn Eden.

Solisten: Jan Willem Baljet, bariton (Adam); Esther Kuiper, mezzosopraan (Eva); Willem de Vries, bariton (God, duivel, slang); Jeroen Sarphati, piano.

Artistieke leiding en regie: Jeroen Sarphati en Willem de Vries.

Speeldata: 19 t/m 23 augustus dagelijks 17.00 en 19.30 uur

Informatie: Webshop Museum Van Loon en Website van het Grachtenfestival

Het aantal plaatsen is beperkt, bestel tijdig kaarten!

De opera duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop zijn er drankjes te verkrijgen en is er gelegenheid te genieten van huis en tuin.

…meer info
Open Tuinen Dagen 2015

vrijdag, 19 juni 2015 - zondag, 21 juni 2015 - 10:00u tot 17:00u

Open Tuinen Dagen 2015

19, 20 en 21 juni

Museum Van Loon organiseert ook in 2015 de Open Tuinen Dagen in het derde weekend van juni. Op 19, 20 en 21 juni wordt een verborgen deel van Amsterdam zichtbaar als ruim 25 tuinen van zowel particulieren als instellingen worden opengesteld voor het publiek. 

Tuinliefhebbers krijgen de unieke kans een wandeling te maken langs de groene oases van de stad: bleekvelden, moestuinen en fruitbomen, maar ook formele parterres, bloeiende planten, bijzondere tuinhuizen en ornamenten, zowel klassieke als hedendaagse tuinen zijn gedurende drie dagen te bezoeken. 
De opbrengst is bestemd voor het Grachtentuinen Fonds 

Openingstijden: vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni van 10.00 tot 17.00 uur 
Toegangsprijs: 
Een passe-partout via de Webshop van Museum Van Loon kost € 18,00 
Een passe-partout aan de deur kost € 18.00 
U kunt uw Spoor coupon aan de kassa inleveren.

Verkoop- en startadressen: o.a. Bijbels Museum, Herengracht 366-368; Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amnesty Keizersgracht 177 en Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605. 

Op het passe-partout staan alle tuinadressen (met een korte beschrijving van de tuin). Op de stadskaart staat aangegeven waar de tuinen zich bevinden. 
Voorverkoop via  de webshop van Museum Van Loon 

N.B. De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Honden worden niet toegelaten.

Aanbieding MacBike
Tijden de Open Tuinen Dagen krijgen houders van een passe-partout 25% korting op de huur van een MacBike fiets. Ideaal om vlot en comfortabel de tuinen te bezoeken.
De fietsen kunnen gehaald worden op onderstaande locaties. MacBike is geopend van 09.00 tot 17.45 uur.

Centraal Station (Stationsplein 5)
Waterlooplein (Waterlooplein 199)
Leidseplein (Weteringschans 2)
Vondelpark (Overtoom 45)
Oosterdok (Oosterdokskade 151 -1 )

…meer info
Made in de Kerkstraat

maandag, 1 juni 2015 - zondag, 27 september 2015

Made in de Kerkstraat

De Kerkstraat in Amsterdam staat bekend om zijn koetshuizen. De stadsbouwmeester Daniël Stalpaert bedacht in 1663 een extra straat tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht om de grachtenhuizen een achteringang te verschaffen en waar men een koetshuis kon bouwen. 

Vandaag de dag zijn er nog zo’n 45 voormalige koetshuizen in de Kerkstraat, waaronder dat van Museum Van Loon, dat net als het woonhuis in 1672 ontworpen werd door de bekende architect Adriaan Dortsman. Wat slechts een enkeling weet is dat de Kerkstraat het epicentrum was van de Amsterdamse rijtuig industrie. Beroemde rijtuigbouwers als Schutter & van Bakel hadden hier hun bakermat. De rijtuigbouwer behoorde tot de absolute top in Nederland en wist zich met veel succes om te vormen tot bouwer van autocarrosserieën, een vroeg voorbeeld van creatieve economische innovatie.

Met de tentoonstelling in het koetshuis Made in de Kerkstraat besteedt Museum Van Loon aandacht aan zowel de geschiedenis van de Kerkstraat als die van rijtuigbouwer Schutter & Van Bakel. De grote staldeuren naar de Kerkstraat zullen regelmatig open zwaaien.

Van 31 juli tot 16 augustus was in het koetshuis van Museum Van Loon de bijzondere Gatso ‘Kwik’ Ford Mercury, met carrosserie door Schutter & Van Bakel (1938) te zien in het kader van de tentoonstelling. Zie de rapportage van AT5 hier.

…meer info

woensdag, 22 april 2015 - zondag, 26 april 2015 - 14u

Museumweek: Gratis rondleidingen over de restauratie van de hal

Nationale Museumweek
Van 18 tot en met 26 april staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers.

Bij Museum Van Loon zal deze museumweek de nadruk liggen op het fraaie, net gerestaureerde, stucwerk van de hal. Junior conservator Valentijn Carbo zal op woensdag 22 april en zondag 26 april om 14 uur een gratis rondleiding geven met extra aandacht voor de restauratie.

De plaatsen zijn beperkt dus weer er snel bij en meld je aan via info@museumvanloon.nl

…meer info
Topstuk Museum Van Loon in het Rijksmuseum

woensdag, 18 februari 2015 - zondag, 29 maart 2015

Topstuk Museum Van Loon in het Rijksmuseum

Nu Museum Van Loon tot 1 april gesloten is i.v.m. de restauratie van het 18e-eeuwse stucwerk in de hal, is het museum verheugd te melden dat het topstuk van het museum veilig is ondergebracht in het Rijksmuseum. 

Het Huwelijksportret door Jan Miense Molenaer is het absolute topstuk van het museum, maar ook van de Collectie Nederland, het schilderij wordt beschermd door de Wet tot behoud van cultuurbezit (Wbc). Het is voor het eerst dat het schilderij het museum verlaat sinds de tentoonstelling De Glorie van de Gouden Eeuw in 2000. Vanaf woensdag 18 februari is het wederom te zien op zaal in het Rijksmuseum parallel aan de tentoonstelling De late Rembrandt tot de heropening van het museum op 1 april. 

Naast de bruikleen van de dit topstuk, heeft het museum een omvangrijke bruikleen van de toipstukken uit de fotocollectie aan FOAM onder titel A family portrayed Van Loon in Foam, te zien tot en met 29 maart.

…meer info
A Family Portrayed, Van Loon in Foam

vrijdag, 6 februari 2015 - zondag, 29 maart 2015

A Family Portrayed, Van Loon in Foam

A Family Portrayed Van Loon in Foam Tentoonstelling

Na drie edities van Foam in Van Loon, waarbij Foam tijdelijk fotografie toonde in Museum Van Loon, zijn de rollen omgedraaid. Nu is het tijd voor Van Loon in Foam. 

Vanwege de restauratie van het stucwerk in de hal zal Museum Van Loon gedurende februari en maart gesloten zijn voor publiek. In deze tijd zal Museum Van Loon in samenwerking met Foam haar bijzondere fotocollectie tonen aan de overzijde van de gracht, onder de artistieke leiding van Foam en in samenwerking met kunstenaar Ernst van der Hoeven. 

De fotocollectie van Museum Van Loon bestaat uit bijzondere historische interieurfoto’s en historische en hedendaagse portretfotografie. Grote namen als Nadar, Studio Merkelbach, Koos Breukel en Erwin Olaf hebben de familieleden gefotografeerd. Uit de collectie blijkt dat de familie Van Loon een voorkeur had voor internationale, gerenommeerde fotografen die de Europese koningshuizen en andere belangrijke families portretteerden. Hiermee is goed te zien wat gebruikelijke keuzes van de high society waren op het gebied van portretfotografie in de 20ste eeuw. Daarnaast geeft de fotografie een prachtig beeld van het interieur van Museum Van Loon in de 20ste eeuw toen het nog bewoond werd. Het interieur speelde een belangrijke representatieve rol voor de familie en dat is terug te zien in de manier waarop het gefotografeerd is. 

Dankzij de tentoonstelling hoeven de vaste bezoekers van het museum het interieur niet te missen, maar kunnen het aan de overkant van de gracht bekijken met uitzicht op de gevel van Museum Van Loon. 

Zie ook: de website van Foam

…meer info
Restauratie van de hal

zondag, 1 februari 2015 - zondag, 29 maart 2015

Restauratie van de hal

Vanwege restauratie van de hal is het museum in februari en maart gesloten voor publiek. Gedurende de restauratie kunt u echter de niet eerder getoonde fotografie collectie bekijken in Foam aan de overkant van de gracht: ‘A Family Portrayed, Van Loon in Foam’ van 6 feb t/m 29 maart. 

Het huidige stucwerk van de hal is rond 1750 aangebracht in opdracht van Abraham van Hagen in de sierlijke stijl van Lodewijk XV. Het is inmiddels goed zichtbaar dat de laatste restauratie alweer tientallen jaren geleden is uitgevoerd. Verf is verkleurd en bladdert af, stucwerk vertoont scheuren en gipsen ornamenten komen letterlijk van de muren gevallen. Shabby chique en pavée zijn niet langer toepasselijke termen; er is een sterke noodzaak tot restauratie van de binnenkant waarneembaar. Sinds 2013 is het museum bezig met een grootscheeps restauratieproject van een groot deel van het huis. Zo zien de vogelkamer en de blauwe salon er ondertussen weer uit zoals ze ooit bedoeld zijn. En nu wordt mede dankzij de ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds de hal met zijn prachtige ornamenten en het stucwerk weer in ere hersteld. De gerestaureerde hal is, samen met de rest van het museum, te bezoeken vanaf 1 april 2015. 

…meer info
Pracht aan de Gracht

donderdag, 29 januari 2015

Pracht aan de Gracht

Al voor het derde jaar betrekken vijf gerenommeerde antiquairs enkele dagen het Koetshuis voor Pracht aan de Gracht

Museum Van Loon exposeert antieke kunst en gebruiksvoorwerpen; de vijf antiquairs voegen daar hun mooiste stukken ter verkoop aan toe. 
De combinatie van museum en antiquairs geeft verdieping aan beide. Het spiegelt verleden en heden in elkaar. Waarom het destijds is gemaakt en wat het nu kunsthistorisch en economisch waard is. 

De deelnemende antiquairs zijn Kunsthandel P. de Boer, Van Nie antiquairs / La Doyenne Vintage, Röell Fine Arts & Antiques, Jacob J. Roosjen SRI® en Verbeek – Schuttelaar. 

in het koetshuis van Museum van Loon aan de Keizersgracht 672 te Amsterdam van donderdag 29 januari tot en met zondag 1 februari 2015 van 11.00 tot 17.00 uur (op donderdag tot 20.00 uur). 

Parkeertips: 
Garage Prins & Keizer, Vijzelstraat 66 
Garage Swartberg, Keizersgracht 481 
Garage The Bank, Amstelstraat 12 

Meer informatie: Pracht aan de Gracht

…meer info

maandag, 19 januari 2015

Lezing 'Het Amsterdams interieur in de tijd van Adriaan de Lelie'

Door Prof. dr. R. Baarsen, conservator meubelen van het Rijksmuseum 

De familie's die Adriaan de Lelie en tijdgenoten de opdracht gaven tot een familieportret kozen er in bijna alle gevallen voor om zich te laten portretteren in hun eigen huis, zodat niet alleen zij, maar ook hun interieur vastgelegd werd op doek. Het interieur was dus erg belangrijk voor de bovenlaag van de samenleving in de achttiende eeuw en de schilderijen zijn hierdoor een belangrijke historische bron over hoe de keuzes die in die tijd werden gemaakt op het gebied van interieur. 
Prof. dr. R. Baarsen is senior conservator meubelen aan het Rijksmuseum Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in Europese meubelen tot 1900, hij heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over de Europese meubelkunst uit de 17de, 18de en 19de eeuw en is recent aangesteld als professor bij Universiteit Leiden. 

De lezing vindt plaats op 19 januari om 20:00 uur en biedt tevens een mooie laatste kans op het bezichtigen van de tentoonstelling! 

15 euro p.p. en voor vrienden 10 euro p.p. 

Aanmelden via info@museumvanloon.nl 

…meer info
Bakpieten in keuken van familie Van Loon

zaterdag, 29 november 2014 - 11u tot 15u

Bakpieten in keuken van familie Van Loon

Twee van Sint’s beste bakpieten zullen op zaterdag 29 november pepernoten bakken in de historische keuken van Museum Van Loon. Omdat er heel veel pepernoten nodig zijn voor alle mensen van Amsterdam zou het fijn zijn als de Amsterdamse kinderen de pieten een handje zouden willen helpen…. 

Museum Van Loon is het woonhuis van de regenten familie Van Loon en is opengesteld voor het publiek. In de keuken zwaaide kokkin Leida bijna veertig jaar de scepter. 

Zaterdag 29 november tussen 11 en 15 uur. 
Kinderen t/m 10 jaar hebben gratis entree. 

…meer info
Marie-Antoinette Arrangement

donderdag, 20 november 2014

Marie-Antoinette Arrangement

Marie-Antoinette leefde in dezelfde tijd als Adriaan de Lelie. De familieportretten die hij en zijn tijdgenoten maakten getuigen van dezelfde sfeer: poederpruiken, pastelkleuren, weelde en overvloed. Vóór de Franse revolutie was er nog ruimte voor extravagantie bij de aristocratie. 

Waan jezelf in deze sferen en kom genieten van macarons en rosé crémant of natuurlijk thee of koffie in het koetshuis tussen de schilderijen, waaiers en bloemen van De Akelei zijden bloemen & kunstbloemen 

Crémant de Loire Brut Rosé & Macarons  
Een flute Brut Rosé met vier macarons van patisserie Kuyt € 9,00 

Thé & Macarons 
Een potje thee naar keuze met vier macarons van patisserie Kuyt € 6,00

…meer info
Lezing over historische interieurstoffen

maandag, 10 november 2014

Lezing over historische interieurstoffen

Cajant, trijp of armozijn? Een lezing over historisch interieurtextiel door drs. Ineke J. W. Beling 

De lezing gaat over de geschiedenis van dit 18e eeuwse interieurtextiel, de gebruiken en modes, de symboliek, de kleuren, de materialen en technieken. Aan de hand van veel afbeeldingen en ook stofstalen komen vragen als: “Wat is trijp en een morskleed? Wat is een “sits” en een Toile de Jouy en waarom heeft de achterkant van een 18e eeuwse stoel een andere stof dan de voorkant?” aan de orde. 

De lezing vindt plaats op 10 november om 20 uur voor €15 p.p. (voor vrienden €10 p.p.) Aanmelden via info@museumvanloon.nl 

…meer info
Museumnacht: Living Library, 800 jaar grachtengordel

zaterdag, 1 november 2014

Museumnacht: Living Library, 800 jaar grachtengordel

We brengen i.s.m. de Nationale Jeugdraad de bibliotheek de hele nacht tot leven met sprekers die ingaan op de komende 400 jaar grachtengordel. VN, duurzaamheid, UNESCO, Europa, alle visies op de toekomst van ons mooiste stukje Mokum komen aan bod. Living Library kijkt ook breder: grachtengordel & beyond. Wat zou er gebeuren als er een atoombom in de grachtengordel ontploft? Of hoe moeten soldaten omgaan met werelderfgoed in conflictsituaties? En hoe kunnen jongeren nou echt een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? Diverse sprekers geven antwoord op deze vragen en meer. 

Even bijkomen? Rust uit in de TJ: onder het genot van goede muziek geniet je in de historische keuken van een speciaal samengestelde thee van familie Van Loon en pep jezelf op voor de rest van de nacht met duurzame en lekkere sapjes en soepjes van Sane. 

Ben je benieuwd naar de afgelopen 400 jaar van de grachtengordel, doe dan de virtuele tour bij  het Grachtenhuis

…meer info
Adriaan de Lelie en het achttiende-eeuwse familieportret

vrijdag, 17 oktober 2014 - maandag, 19 januari 2015

Adriaan de Lelie en het achttiende-eeuwse familieportret

Vanaf 17 oktober 2014 is in het Museum Van Loon de allereerste tentoonstelling over het werk van de schilder Adriaan de Lelie te zien. Het overgrote deel van de schilderijen is afkomstig uit particuliere collecties en zo niet eerder aan een groot publiek getoond. Naast schilderijen van De Lelie zijn er familieportretten door bekende tijdgenoten zoals Tischbein, Regters, Laquy en Quinkhard. De dertig getoonde werken geven een prachtig beeld van het huiselijk geluk en het weelderige interieur in de achttiende eeuw. 

Hoewel er maar weinig over hem is gepubliceerd, behoort De Lelie zonder meer tot de belangrijkste portretschilders van zijn tijd. Zijn wieg stond in Tilburg en na een studietijd in Antwerpen en Düsseldorf vestigde hij zich definitief in Amsterdam. Daar wist hij al snel door te dringen in de kringen van de gegoede burgerij. Met zijn oog voor detail, verfijnde palet en gladde schildertrant was hij een veelgevraagd portrettist. Notabelen, bankiers, notarissen, officieren, hoogleraren en vermogende koopmannen: allen lieten zich door de schilder vereeuwigen. De Lelie heeft zo letterlijk een gezicht gegeven aan het Amsterdam van rond de eeuwwisseling. 

Als familiehuis is Museum Van Loon bij uitstek geschikt voor een tentoonstelling over familieportretten. Met deze tentoonstelling wil het museum haar eigen achttiende-eeuwse schilderijencollectie voor een groter publiek ontsluiten en de bezoekers een unieke mogelijkheid bieden om het oeuvre van De Lelie en zijn tijdgenoten in het huis van een van de opdrachtgevers te bezichtigen. Het historische perspectief wordt voor de bezoekers versterkt door de samenhang tussen de schilderijen en de meubelen, wandbespanning en tapijten van de interieurs. De bezoeker ziet zo zijn directe omgeving weerspiegeld in de achttiende-eeuwse interieurs op de schilderijen. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal een publicatie verschijnen bij WBooks. 

Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 1.- op alle toegangskaarten, ook de Museumkaart.

…meer info
Muziek in het Zeven Bruggenkwartier

vrijdag, 3 oktober 2014 - 15u

Muziek in het Zeven Bruggenkwartier

Concert in het kader van ‘Muziek in het Zeven Bruggenkwartier’ 

Barok & Van Loon 

Met een boeiende mix van liederen en solo’s presenteren Mattijs van de Woerd (bariton) en de Duitse klavecinist Carsten Schmidt een gevarieerd programma met prachtige liederen van Purcell, Locke, Eccles en Blowe en werken voor klavecimbel van J.S. Bach en Händel . De intieme setting van de Blauwe Salon in het museum is de gedroomde locatie van dit bijzondere concert. 

3 Oktober om 15 uur 
Toegang €18 
Reserveren via www.zevenbruggenfestival.nl 

…meer info
Open Monumentendag

zondag, 14 september 2014

Open Monumentendag

Op Zondag 14 september is het Koetshuis van het museum vrij toegankelijk. Het Koetshuis is te bereiken via de Kerkstraat 259; dat is 2 minuten lopen vanaf het Museum via de Vijzelstraat. 
In het Koetshuis is een grote verscheidenheid aan publicaties verkrijgbaar op de Boekenmarkt. Ook is een deel van de tuin geopend voor een kop koffie. 

Voor het museum gelden de normale tarieven: Stadspas en Museumkaart gratis. De entree van het museum is als vanouds aan de Keizersgracht 672. 

…meer info
Opera in de grachtentuin: Vom Fischer und seiner Frau

woensdag, 20 augustus 2014 - woensdag, 24 september 2014 - 17:00u tot 19:30u

Opera in de grachtentuin: Vom Fischer und seiner Frau

Operaliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen wanneer Museum Van Loon in samenwerking met de Stichting Opera op Zak en het Grachtenfestival ‘Opera in de Grachtentuin’ organiseert. Dit jaar is het oog gevallen op een bijzondere opera: Vom Fischer und seiner Frau van de Zwitserse componist Othmar Schoeck (1886-1957). Schoeck is vooral bekend om zijn liederen en kamermuziek. Hij componeerde deze “dramatische cantate” in 1930 voor sopraan, tenor, bas bariton en groot orkest. Speciaal voor het tienjarige jubileum van de Stichting Opera Op Zak en de tienjarige samenwerking tussen Museum Van Loon en de Stichting Opera op Zak wordt Vom Fischer und seiner Frau gespeeld in een nieuwe kamermuziekbewerking van dirigent Ivo Meinen. 

Vom Fischer und seiner Frau is gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm. Een visser en zijn vrouw zijn heel arm en wonen in een pispot. Als de visser een betoverde vis vangt en zijn vrouw een wens mag doen wenst ze een hutje. Als haar wens vervult wordt is de vrouw blij, maar nog niet tevreden. Ze wenst een kasteel, haar wens wordt opnieuw vervult. Nu ze de smaak te pakken heeft is niets genoeg, ze wil meer en meer en meer…..Tot hoe ver kan ze gaan en wie roept haar een halt toe? 

Het sprookje over ambitie en hebberigheid is een prachtige parabel over onze tijd en houdt ons een spiegel voor. Want meer is niet genoeg, maar ten koste van wat? De opera is geschikt voor jong en oud en wordt in het Duits uitgevoerd. 

Als solisten treden op: Erik Slik, tenor (visser), Hrafnhildur Árnadóttir, sopraan (zijn vrouw), Sven Weyens, bariton (vis). 
Artistieke leiding en regie: Elsina Jansen. Muzikale leiding en arrangement: Ivo Meinen 
De solisten worden begeleid door door een ensemble bestaande uit: viool, altviool, cello, piano, klarinet en hobo.  
Vormgeving: Joost van Wijmen en Sanne Leufkens. Productieleiding: Sanne Hamel. 


Speeldata 20 t/m 24 augustus dagelijks 17.00 en 19.30 uur 

Toegangsprijs: Online tickets vanaf 20 juni verkrijgbaar via de webshop van Museum Van Loon en het grachtenfestival 

Kaartverkoop start 20 juni om 13 uur 
Het aantal plaatsen is beperkt, bestel tijdig. 

De opera duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop zijn er drankjes te verkrijgen en is er volop gelegenheid te genieten van de prachtige tuin. Ook het huis zelf is te bezichtigen. 

Uw sprookjesachtige avond afsluiten met een heerlijk Opera Diner? Speciaal voor de gasten van Opera in de Grachtentuin verzorgt LAVINIA GOOD FOOD een mooi 3-gangen diner. Verwacht gerechten met uitsluitend natuurlijke producten en een verantwoorde bereidingswijze. LAVINIA bereidt voor deze gelegenheid een Italiaans menu. 

Kerkstraat 176 (op 5 minuten loopafstand) 
Kosten: € 45,- p.p. inclusief bijpassende drankjes. 
Dagen en tijden: 19 t/m 24 augustus 2014, 18:00-20.00 uur of 20:30-22.30 uur. 
Reserveren via seeyou@laviniagoodfood.nl 

Bij regen zal de Opera in het koetshuis van Museum Van Loon worden uitgevoerd.

…meer info
150 jaar rijtuigen in het Vondelpark

zondag, 15 juni 2014

150 jaar rijtuigen in het Vondelpark

Weinig mensen realiseren zich dat de lanen in het Vondelpark, waar fietsers zich nu langs spoeden, oorspronkelijk waren bestemd voor rijtuigen. De lanen zijn zo breed omdat rijtuigen elkaar makkelijk moesten kunnen passeren. Iedere familie had rijtuigen geschilderd in hun heraldische kleuren, zodat van afstand al te zien was wie er aan kwam en je wist of er wel of niet gegroet moest worden. Ook in het Berlijnse Tiergarten, het Parijse Bois de Boulogne en het Londense Hydepark ontmoette men elkaar op deze wijze. 

De jonkheren Van Loon maakten vele ritten door het park, onder andere met de Char à Bancs. Zij werden veelal vergezeld door hun kinderen die dan de eendjes mochten voeren. 

In het koetshuis van Museum Van Loon zullen onder meer de onlangs prachtig gerestaureerde Char à Bancs, de arrenslee, tuigen en de livreien van de koetsier te zien zijn. 

In de stallen zal een toonstelling zijn ingericht met foto’s uit de tijd dat het rijtuig een normaal verschijnsel was in het Vondelpark. 

De opening van de manifestatie 150 jaar rijtuigen in het Vondelpark vindt plaats op 15 juni. Er zal dan een grote diversiteit aan rijtuigen, bespannen met een-, twee- en vierspannen paarden, pony’s, ezels en bokken als in vroeger tijden door het park flaneren. 
Met medewerking van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek 

Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam 
Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur dinsdag gesloten 
020 6245255 info@museumvanloon.nl www.museumvanloon.nl 

…meer info
Rijtuigtour in Vondelpark

zondag, 15 juni 2014

Rijtuigtour in Vondelpark

De tentoonstelling '150 jaar Rijtuigen in het Vondelpark' zal zondag 15 juni feestelijk worden geopend met een rijtuig tour in het Vondelpark. 

Het evenement zal 15 juni om 11.00 uur aanvangen bij het Vondelparkpaviljoen met een toespraak van burgemeester Eberhard van der Laan. Vervolgens zal een grote diversiteit aan rijtuigen, bespannen met een-, twee- en vierspannen paarden, pony’s, ezels en bokken als in vroeger tijden door het Vondelpark flaneren.

…meer info
Kinderconcert 'TAP 5'

zondag, 8 juni 2014 - 11:00u tot 12:30u

Kinderconcert 'TAP 5'

Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest | het Nederlands Kamerorkest spelen een viertal concerten voor kinderen en hun (groot)ouders in het koetshuis van het museum. 

Op 8 juni zal het kinderconcert TAP 5 twee maal plaatsvinden. Tap 5 is een mooie en vrolijke voorstelling van 45 minuten, gespeeld door 4 professionele musici en een Tapdanseres. Er wordt vrijwel niet gepraat. Vooral geschikt voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar. De kinderen luisteren, kijken en doen af en toe mee. 

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via de webshop Evenementen. 

…meer info
Wandelconcert langs de Gracht 2014

zondag, 1 juni 2014 - 11:30u tot 14:30u

Wandelconcert langs de Gracht 2014

Op 1 juni 2014 vindt voor de derde keer ‘het Wandelconcert’ plaats: drie gerenommeerde ensembles treden op in drie grachtenmusea. Het publiek wandelt langs de Keizer- en de Herengracht, van museum naar museum en beluistert drie recitals van elk een half uur. 

Men kan kiezen voor het ochtendprogramma (vanaf 11.30 uur) of het middagprogramma (vanaf 14.30 uur), beiden met hetzelfde repertoire. Consumpties zijn tussendoor verkrijgbaar. 

Kaarten zijn voor €55,- verkrijgbaar via de website van Museum Geelvinck. Speciaal voor Museumkaarthouders geldt een korting van € 10. Tevens worden er CD’s onder de bezoekers verloot. 

Programma: 

- Museum Geelvinck: Musica Amphion brengt ‘Met Mozart, van Klavecimbel tot Piano‘, een programma dat naadloos aansluit bij de in Museum Geelvinck tentoongestelde historische piano’s. 

- Museum Van Loon: Camerata Trajectina speelt ‘Muziek uit de Gouden Eeuw’, in de prachtige recent gerestaureerde blauwe salon. 

- Cromhouthuizen / Bijbels Museum: BRISK speelt Bach op een enorme verzameling blokfluiten, waarbij u ‘Achter de Gevels’ kunt kijken, een fototentoonstelling over vier eeuwen wonen aan de gracht. 

Adressen: 

Museum Geelvinck, Keizersgracht 633 (tram 16, 24) 

Museum Van Loon, Keizersgracht 672 (tram 16, 24) 

Cromhouthuizen / Bijbels Museum, Herengracht 366 – 368 (tram 1, 2) 

…meer info
Kinderconcert 'Op Reis'

zondag, 18 mei 2014 - 10:30u tot 11:30u

Kinderconcert 'Op Reis'

Musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest | het Nederlands Kamerorkest spelen een viertal concerten voor kinderen en hun (groot)ouders in het koetshuis van het museum. Op 18 mei zal de voorstelling ‘Op Reis’ twee keer worden uitgevoerd. ‘Op Reis’ is een voorstelling van 30 minuten en gaat over de herkenbare ervaring van het reizen. In dit geval een reis met de bus, èn voor het eerst. Alles wat er zoal komt kijken aan gevoelens en ervaringen bij een reis wordt muzikaal en theatraal verbeeld door het quintet. Deze voorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. 

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via de webshop Evenementen.

…meer info
Tulpen Dagen Amsterdam

zaterdag, 3 mei 2014

Tulpen Dagen Amsterdam

Het begint al bijna een traditie te worden: komend voorjaar organiseren Museum Van Loon en tuinontwerpster Saskia Albrecht voor de derde keer de Amsterdamse Tulpen Dagen, in samenwerking met het Tulpenmuseum en de Gemeente Amsterdam. Op 3 en 4 mei zullen een vijftiental grotendeels particuliere tuinen opengesteld worden voor het publiek waarin tulpen de show stelen. In enkele tuinen zijn tulpen uitgekozen aan de hand van een thema. 

Amsterdam heeft een lange geschiedenis met de tulp. Toen de bol begin 17e eeuw bij de Hollandse koopman geïntroduceerd werd ontstond er een ware tulpenrage. De bollen werden voor steeds hogere bedragen verhandeld nog voor ze de grond uit waren: de Tulpomanie is geboren. Als de prijs voor de bollen waarop gerekend was niet behaald wordt, gaat het mis, de tulpenmarkt stort als een kaartenhuis in elkaar. Twee maanden later is de Tulpomanie voorbij, zijn velen geruïneerd, maar is Amsterdam voorgoed met de bol verbonden. 

Dit voorjaar zal de tulp weer in volle glorie In Amsterdam te zien zijn. 

Openingstijden: zaterdag 3 en zondag 4 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur 
Passe-partout: € 12,50 
Verkoop / startadres Museum Van Loon, Keizersgracht 672 

Op het passe-partout staan alle adressen vermeld (met een korte beschrijving) en een stadskaart. 
Voorverkoop: Via de webshop van Museum Van Loon 

N.B. De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Honden worden niet toegelaten. 

…meer info
AIR in Museum Van Loon met Quirine Racké & Helena Muskens

donderdag, 1 mei 2014

AIR in Museum Van Loon met Quirine Racké & Helena Muskens

Het voormalig Koetshuis dat hoort bij Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam is recent geschikt gemaakt als gastatelier. Begin 2014 zal het kunstenaarsduo Quirine Racké & Helena Muskens er als eerste verblijven, bij wijze van pilot project. Zij zullen een film maken over de verschillende transformaties die het huis in de loop der jaren en gedurende verschillende bewoners heeft ondergaan. 

Het Mondriaan Fonds ondersteunt in 2014 één werkperiode van drie maanden in het najaar van 2014: van 1 oktober t/m 31 december. Een beeldend kunstenaar wordt uitgenodigd om in Het Koetshuis te komen wonen, er onderzoek te doen en site specific werk te maken en te presenteren. 

Museum Van Loon is een 17e eeuws grachtenpand in het hart van Amsterdam. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer uit van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde. De stijlkamers bevatten portretten, meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. De eerste bewoner van het huis was de schilder Ferdinand Bol, leerling van Rembrandt. Het museum dankt zijn naam aan de familie Van Loon, de laatste bewoners van het grachtenhuis. Deze familie was eeuwenlang verbonden met de handel en het bestuur van de stad Amsterdam. Achter het huis ligt een prachtige tuin en Het Koetshuis. 

Het Koetshuis werd in 1672 gebouwd. De eerste functie was paarden, rijtuigen en personeel te herbergen voor de bewoners van het grachtenpand. Maar het pand had ook een esthetische functie, namelijk als uitzicht; de bewoner kon de classicistische gevel dagelijks vanuit zijn raam of de tuin bewonderen. Het Koetshuis heeft in de loop van de jaren verschillende functies gehad: van garage tot woonhuis voor jonkheer Maurits van Loon, oprichter van het museum.. De functionele ruimte werd daartoe verbouwd tot een fraaie woning met marmeren en parket vloeren, lambriseringen, geschilderde wandpanelen en een imposant eiken trappenhuis. Het Koetshuis is daarna verhuurd aan met name artistieke mensen, zoals Pierre Audi. 

In 2011 is Het Koetshuis geheel gerestaureerd. Museum Van Loon wil de oorspronkelijke rijtuigcarré en de stal op de begane grond voor het publiek zichtbaar maken. Maar ook wil men het appartement op de eerste en tweede verdieping zoveel mogelijk behouden. Een grote wens van Philippa van Loon, dochter van Maurits en huidige voorzitter van Stichting Van Loon, is om er een Artist in Residence programma op te zetten. Dit sluit goed aan bij de hedendaagse kunsttentoonstellingen die regelmatig plaatsvinden in het museum. Uitgangspunt van het gastatelier is een uitwisseling tot stand te brengen tussen de hedendaagse kunst en het cultureel erfgoed dat zich in de collectie van het museum bevindt. Museum Van Loon wil hedendaagse kunstenaars in de gelegenheid stellen om zich door de rijke en historisch geladen ruimtes van Het Koetshuis en het museum te laten inspireren. 

Het Koetshuis is niet geschikt voor gebruik als een atelier in de klassieke zin van een werkplaats, maar moet gezien worden als een woon- en onderzoeksruimte. De voorkeur gaat uit naar een kunstenaar die een interessant voorstel doet dat ingaat op de specifieke context van Het Koetshuis, het museum, de collectie of de familie Van Loon. Het is de bedoeling dat na afloop van de werkperiode het gemaakte werk zal worden gepresenteerd in het museum, de tuin of Het Koetshuis, met zoveel mogelijk aandacht van pers en publiek. Er kunnen ook tijdens de werkperiode performances, presentaties of evenementen worden georganiseerd, in overleg met de directie van het museum. 

Meer informatie en aanmelden via 
http://www.mondriaanfonds.nl/Aanvragen/item/Koetshuis_ism_van_loon/Tijdelijke_binnenland_ateliers/

…meer info
Souk - Salon/Sala: Ontvangst in Arabisch-Nederlandse sferen

zondag, 27 april 2014

Souk - Salon/Sala: Ontvangst in Arabisch-Nederlandse sferen

Museum Van Loon neemt deel aan de randprogrammering van Nederlands-Arabisch muziekfestival SOUK met Salon/Sala door curatorenduo Pronkzucht en een tentoonstelling i.s.m. de Rijksakademie en het Stedelijk Museum Amsterdam. 

De salon vormt van oudsher de apotheose van pronkzucht. Zo ook de salon in Museum Van Loon waar gasten werden ontvangen en de familie zich presenteerde. Hier bevinden zich de beste portretten en de mooiste meubels. 

In deze salon zal het curatorenduo Pronkzucht een presentatie verzorgen waarin Nederlanders met een Arabische achtergrond vertellen over hun interieurs en hoe die hun dubbele identiteit al dan niet reflecteren. Welke Nederlandse en welke Arabische elementen laten hun ontvangstruimtes zien en hoe dragen deze elementen bij aan hun thuisgevoel, identiteit en presentatie naar gasten toe?

…meer info
Souk - Tentoonstelling i.s.m. het Stedelijk, de Rijksakademie en Museum Van Loon

vrijdag, 25 april 2014

Souk - Tentoonstelling i.s.m. het Stedelijk, de Rijksakademie en Museum Van Loon

Museum van Loon, Stedelijk Museum Amsterdam en de Rijksakademie van beeldende kunsten presenteren een gezamenlijke tentoonstelling in het kader van het SOUK Festival. De selectie brengt drie Rijksakademie alumni samen wiens werk een sterke relatie heeft met de Arabische culturele geschiedenis. In het koetshuis van Museum Van Loon zullen films getoond worden van Ayman Ramadan (Egypte, 1980) en Mounira al Solh (Libanon, 1978) 

foto: Ayman Ramadan, still van Ifthar, 2004

…meer info
Kinderportretten

vrijdag, 28 februari 2014

Kinderportretten

Kinderportretten, 
Van Santvoort tot Lampe 

Sinds 1630 laat de familie Van Loon haar kinderen portretteren door grote namen als Dirck Santvoort, Nicolaes Maes en Thérèse Schwartze. Dit heeft geleid tot een bijzondere collectie zeer uiteenlopende kinderportretten, van monumentale werken tot intieme miniaturen. Voor het eerst zullen alle Van Loon kinderportretten ten toon worden gesteld. Een groot aantal portretten komt uit de privé collectie van de familie Van Loon. 

De aanleiding voor de tentoonstelling zijn de portretten die Katinka Lampe maakte van de jongste generatie. Lampe exposeerde eerder in o.a. de Kunsthal Rotterdam en haar werk wordt verzameld in binnen- en buitenland. Zij maakte dit jaar zeer eigentijdse portretten van de kinderen van Philippa Colomb de Daunant – van Loon: Gisèle(2002), Felix(2003) en Casimir(2007). Het zijn portretten met grote precisie en schoonheid, maar toch zijn het geen exacte weergaves. 

Bij een bezoek aan Museum Van Loon werd Lampe getroffen door overeenkomsten tussen haar werk en de historische portretten. Ze maakte nieuwe en selecteerde oude werken die deze, met name formele, gelijkenissen benadrukken. 

De wijze van schilderen van Lampe is beheerst en glad. Haar gevoelige en onsentimentele werkwijze verleent de schilderijen een hoge mate van abstractie. De combinatie van de historische portretten en de werken van Lampe verleidt tot een andere nadruk bij het kijken. Wat nu opvalt zijn de meer formele en abstracte aspecten van de schilderijen in plaats van de realistische weergave van het individu. Dit geeft bovendien meer ruimte voor persoonlijke associaties bij de werken. Er zullen meer dan 40 werken van Katinka Lampe te zien zijn tijdens de tentoonstelling. 

…meer info
Symposium Suspended Histories

woensdag, 6 november 2013 - 15:00u tot 17:30u

Symposium Suspended Histories

Symposium Suspended Histories 
Museum Van Loon i.s.m. Rijksmuseum, Tropenmuseum, Scheepvaartmuseum en Amsterdam Museum 
15.00-17.30 uur 
aanmelden via info@museumvanloon.nl 

“Hoewel het onmogelijk is om wat vele generaties terug is gebeurd, ongedaan te maken, is het wel mogelijk om een stem te geven aan degenen die niet zijn gehoord, om bewustzijn, begrip en erkenning te creëren, maar ook om te inspireren en creativiteit te voeden.” – Philippa van Loon 

Als aanvulling op de hedendaagse kunsttentoonstelling Suspended Histories heeft Museum Van Loon een ‘koloniale route’ door Amsterdam uitgestippeld. In bovengenoemde musea zijn verschillende objecten te zien die de hedendaagse werken in Museum Van Loon van historische context voorzien. Tijdens het symposium op 6 november 2013 zullen de curatoren van de musea die deelnemen aan de koloniale route hun ‘aandeel’ in de route toelichten. In de deelnemende instellingen zullen objecten worden uitgelicht die een nauwe relatie hebben met Suspended Histories en zal expliciet worden verwezen naar de tentoonstelling.  

Het symposium start om 15.00 uur met een opening door Philippa van Loon en wordt afgesloten met een drankje en de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken. De toegang is gratis met een entreebewijs van het museum. Aanmelden voor 4 november via: info@museumvanloon.nl 

Martine Gosselink van het Rijksmuseum zal het schilderij Gezicht op Banda, Zuidelijke Molukken, Johannes Vinckboons en het portret van Jan Pieterszoon Coen als uitgangspunt nemen. Die schilderijen voorzien het werk van Titarubi van historische context. 

Diederick Wildeman van het Scheepvaartmuseum neemt de originele handtekening van Abel Tasman uit hun collectie als uitgangspunt om iets te vertellen over de eerste ontmoeting tussen de Maori en de Europeanen waarmee hij aansluit bij het werk van Maori kunstenaar Lisa Reihana. 

Pim Westerkamp en Anke Bangma van het Tropenmuseum zullen iets vertellen over het schilderij van de Vismarkt van Batavia van Andries Beeckman uit 1654. Op dat schilderij staan slavinnen afgebeeld waardoor het werk goed aansluit bij de fotoinstallatie van Arahmaiani in Museum Van Loon.  

Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum heeft het schilderij Dirck Jacobsz. Bas (1569-1637) en zijn familie, ca. 1634 van Dirck Dircksz. Santvoort gekozen. Dirck Jacobsz. Bas behoorde samen met Willem van Loon tot de oprichters van de VOC. 

Het symposium van 24 september 2012 en het komende symposium zijn georganiseerd in samenwerking met Stichting Framer Framed. Op www.framerframed.nl zijn opnames van de symposia terug te kijken. 

…meer info
Presentaties door Aziatische hedendaagse kunstverzamelaars

donderdag, 10 oktober 2013

Presentaties door Aziatische hedendaagse kunstverzamelaars

Museum Van Loon and Mondriaan Fund are pleased to invite you to a special afternoon program on October 10th, 15.00-17.00 hrs, in Museum Van Loon. 

Mr Hong Djien Oei and mr Wiyu Wahono, both from Indonesia and mr William Lim, from Hong Kong, will give public presentations on their extensive and prominent contemporary art collections. They have been invited to The Netherlands by the Mondriaan Fund in their international visitors program. The occasion for this special event in Museum Van Loon is the exhibition Suspended Histories with well-known artists from Asia and Oceania that the museum hosts from 5 October to 20 January 2014. 

Program Thursday 10 October  
15:00 Welcome and introduction to Suspended Histories by Tonko Grever, director and curator of Museum Van Loon 

15:05 Presentation Dr. Hong Djien Oei, Magelan, Indonesia 

15:15 Presentation Wiyu Wahono, Jakarta, Indonesia 

15:30 Presentation William Lim, Hong Kong 

15:45 Q & A  

16:00 Drinks 

17.00 End 

Entrance is free, places are limited. RSVP info@museumvanloon.nl  

Suspended Histories 
Suspended Histories has as departure point the relationship between the Van Loon family with the Dutch East India Company (VOC) in the seventeenth and eighteenth century. Willem van Loon was co-founder of the VOC in 1602 and for numerous generations many members of the family held high positions within the company. Well known artists, from areas in Asia and Oceania which The Netherlands traded with at the time of the VOC, have been asked to produce work for Suspended Histories in relation to their own existence and background. The title Suspended Histories indicates that history is a dynamic process. History is, you might say, continuously ‘suspended’ – in time and in space. The way history is being analyzed and judged, depends on contemporary discourse. For this exhibition the museum has invited guest curator Thomas Berghuis, who is a curator at the Guggenheim Museum in New York. Participating artists are Tiong Ang (1961, Indonesia, currently living in Amsterdam), Arahmaiani (1961, Indonesia, currently living in Yogyakarta), Simryn Gill (1959, Singapore, currently living both in Sydney and Port Moresby, Malaysia), Ni Haifeng (1964, China, currently living in Amsterdam), Newell Harry (1972, Australia, currently living in Sydney), Yee I-Lann (1971, Malaysia, currently living in Kuala Lumpur, Malaysia), Mella Jaarsma (1960, Emmeloord, currently living in Yogyakarta), Donna Ong (1978, Singapore, currently living in Singapore), Lisa Reihana (1964, New-Zealand, currently living in Auckland, New-Zealand), Fiona Tan (1966, Indonesia, currently living in Amsterdam) and Titarubi (1968, Indonesia, currently living in Yogyakarta). 

Dr. Oei Hong Djien, Magelan (Indonesia) 
Dr. Oei Hong Djien is a retired medical doctor and entrepreneur. He has been collecting modern and contemporary Indonesian art intensively for more than 30 years. His collection comprises more than 2500 artworks consisting of paintings, drawings, prints, sculptures, art objects, installation art, photographs and video art. He has been lending his collection for exhibitions in the country and abroad. He is the founder and curator of OHD Museum in Magelang, Central-Java, Indonesia which has 3 venues, the first opened in 1997, the second 2006 and the third April 2012. 
He was honorary advisor of Singapore Art Museum (2001- 2005), board member of Singapore Art Museum (2005 – 2009) and advisor of The National Art Gallery of Singapore for Indonesian Art (2010 – 2012). He was also curator of Museum H. Widayat in Mungkid, Magelang (1994 – 2009), and became advisor since 2011. He is member of the Advisory Board of Yogyakarta Biennale Foundation since 2011. A book on a fraction of his collection, written by DR Helena Spanjaard has been published in 2004. A compilation of his essays and selected lectures on Indonesian art, artists, and art collecting spanning a period of 20 years has been published in 2012. He has written a book about the five maestros of modern Indonesian art: Affandi, S. Sudjojono, Hendra Gunawan, H. Widayat, Soedibio. 

Dr. Wiyu Wahono, Jakarta (Indonesia) 
Dr. Wahono started collecting in 1998. He has contributed different articles to Indonesia Art Magazines and is speaker/moderator in several talks. Dr. Wahono is one of the founders of the community ‘Indonesian Young Collectors’, which among others invites art experts to do presentations during the socalled Art Lover Dinners. He collects mostly Indonesian contemporary art and some Asian and western contemporary art. 

William Lim, Hong Kong
William Lim received his Bachelor and Master degrees in Architecture, minoring in photography, from Cornell University in the United States. After graduation, he worked in Boston for 5 years before returning to Hong Kong in 1987. In 1993, he assumed the position of Managing Director of CL3 Architects Limited, a multidisciplinary architecture and interior design firm which also actively involves in public art installation projects. He has participated in Lantern Wonderland 2003 & 2011 and Venice Biennale’s International Architectural Exhibition in 2006 & 2010, as well as Hong Kong & Shenzhen Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture in 2007 and 2009. His work has been exhibited in Hong Kong, Chengdu, the United States and Holland. Besides being an artist, he is also the Co-chairman of Para/Site, a non-profit art space in Hong Kong, serves on the Asia Pacific Acquisition Committee for Tate, as well.

…meer info
Zomermanifestatie - Een Huis dat Werkt

vrijdag, 21 juni 2013

Zomermanifestatie - Een Huis dat Werkt

Museum Van Loon herinnert nog steeds aan de tijd dat mevrouw Van Loon ruisend de trap af kwam en meneer Van Loon zijn dagelijkse gang naar de beurs maakte. Personeel was er in overvloed, tien tot vijftien personeelsleden waren betrokken bij de zorg voor het huis en de familie, van Gerrit de zilverpoetser tot Betsy de kamenier. 

Ook vandaag de dag heeft het huis en de collectie zorg nodig. Hiervoor blijft vakmanschap van groot belang. Ook als maatschappij kunnen we niet zonder de vakman of vakvrouw die zorgt voor het stemmen van de piano of het repareren van een fiets. 

Om het hedendaagse vakmanschap te ondersteunen heeft Museum Van Loon een educatief programma ontwikkeld voor studenten van het MBO vakonderwijs. Studenten aan o.a. het Hout- en Meubilerings 
college krijgen les in het ‘kijken’ naar historische materialen en stijlen. 
Deze zomer vraagt het museum aandacht voor vakmanschap met Een huis dat werkt. Naast historische afbeeldingen en objecten zijn er door het hele huis korte filmpjes te zien waarin vakmensen en studenten vertellen over hun vak en het belang van vakmanschap. 

Dat vakmanschap niet iets is uit het verleden of oubollig blijkt ook uit de waardering voor historisch vakmanschap en de toepassing in hun ontwerppraktijk van hedendaagse vormgevers als Aldo Bakker en Christien Meindertsma.

…meer info
Adriaan Dortsman (1635 -1682) De Ideale Gracht

vrijdag, 8 februari 2013 - zondag, 9 juni 2013

Adriaan Dortsman (1635 -1682) De Ideale Gracht

Museum Van Loon toont van 8 februari tot en met 9 juni 2013 de eerste overzichtstentoonstelling over leven en werk van de zeventiende-eeuwse architect Adriaan Dortsman. 

Deze architect is beeldbepalend geweest voor de architectuur aan de Amsterdamse grachten. Op zijn naam staan bekende monumenten als het Sixhuis, de Ronde Lutherse Kerk, Maison Descartes en natuurlijk het Museum Van Loon. 

Dortsman’s gebouwen met hun prachtige sobere stijl zijn kenmerkend voor het Hollands Classicisme. 
De tentoonstelling toont ontwerpen en opdrachtgevers aan de hand van schilderijen (o.a. door Gerrit Berckheyde), tekeningen, foto’s en plattegronden. Na bijna 400 jaar komt het oeuvre van Adriaan Dortsman zo weer tot leven. 

Naast de tentoonstelling in het eveneens door Dortsman ontworpen koetshuis kan de bezoeker de stijl en de sporen van Dortsman verder verkennen in het museum. 
Tevens is er in samenwerking met Het Grachtenhuis een grachtenwandeling langs de ontwerpen van Adriaan Dortsman en collega bouwmeester Vingboons. 

De tentoonstelling wordt georganiseerd ter viering van 400 jaar Grachten en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stad Amsterdam. 

Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van € 2.- op de reguliere toegangsprijzen, inclusief MK, Rembrandtkaart.

…meer info
Foam in Van Loon III: Daniëlle van Ark

vrijdag, 12 oktober 2012

Foam in Van Loon III: Daniëlle van Ark

In 2005 en 2009 stelde Museum Van Loon haar kamers gastvrij open voor Foam Fotografie Museum Amsterdam dat recht tegenover het museum ligt. Omdat Foam in het najaar van 2012 wederom tijdelijk haar deuren sluit in verband met het inrichten van een grote overzichtstentoonstelling ‘Diane Arbus’ is de Nederlandse fotograaf Daniëlle van Ark door Foam uitgenodigd om zich te laten inspireren door het huis van de familie Van Loon. Het resultaat is een bijzondere tentoonstelling Foam in Van Loon III, Daniëlle van Ark. 

Status en afkomst, vergankelijkheid en sterfelijkheid zijn terugkerende thema’s in het werk van Van Ark. Door middel van fotografie en installaties toont zij in deze tentoonstelling werk waarin deze thema's tot uiting komen, onder andere foto’s van handen van vrouwen met bijzondere juwelen. Ook onderzoekt zij haar eigen positie in deze thema's. 

Daniëlle van Ark (1974) woont en werkt in Amsterdam en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij is resident aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten 2012-2013. Zij ontving diverse nominaties waaronder het Steenbergen Stipendium, de Bouw in Beeld Prijs en in 2011 de Nationale Portret Prijs. 

Van Ark brak internationaal door met haar serie For Art’s Sake (te zien in Foam in 2006), waarvoor zij klassenbewustzijn, uiterlijk vertoon en houding van de New Yorkse kunstwereld heeft vastgelegd tijdens openingen en in galerieën in de wijk Chelsea.

…meer info
'Zonder Titel' - Nederlandse adel in 2012

vrijdag, 7 september 2012

'Zonder Titel' - Nederlandse adel in 2012

Baron, jonkvrouw of graaf: voor velen een personage uit een sprookje, voor sommigen de titel waarmee ze zijn geboren. Maar betekent dat nog iets in 2012? 
Fotograaf Emilie Hudig (1973) schetst in haar nieuwe project ‘Zonder’ Titel een beeld van de adel in 2012. 
Het resultaat is vanaf 7 september t/m 8 oktober 2012 te zien in het koetshuis van Museum Van Loon. Hudig is daarmee de eerste hedendaagse kunstenaar die exposeert in het koetshuis van het Museum Van Loon. 

Naast de foto’s zijn op de tentoonstelling geluidsfragmenten te horen waarin verschillende generaties edellieden zich, ‘zonder naam en toenaam’, uitspreken over wat het betekent om van adel te zijn. 
De belangstelling van Hudig voor het onderwerp komt voort uit haar eigen achtergrond. Zelf een dochter van een jonkvrouw onderzocht ze de afgelopen twee jaar wat het betekent om in deze tijd een adellijke titel te dragen. Naast een zoektocht naar een goede methode om dit onderwerp te fotograferen en het verhaal vorm te geven, werd het zo ook een persoonlijke queeste. Voor het project fotografeerde Hudig met een ouderwetse Polaroid SX70 camera. De schilderachtige beelden creëren een bepaalde afstand en bevestigen het sprookjesachtige beeld dat de buitenwereld van de adel heeft. In de interviews daarentegen spreken de edelen vrijuit over wat het voor hen betekent om van adel te zijn. Klopt dit verhaal met het beeld dat de buitenwereld van de adel heeft? 

De tentoonstelling ‘Zonder’ Titel is samengesteld door Colette Olof, die tien jaar lang werkzaam was bij het FOAM en sinds kort als zelfstandig curator opereert.

…meer info
Rijtuigen op de Buitenplaats

donderdag, 14 juni 2012

Rijtuigen op de Buitenplaats

In de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de elite in de winter in de stad verbleef en in de zomer naar hun buitenplaats vertrok om aan de warmte van de stad te ontsnappen. Aan de oevers van de Vecht, maar ook in ’s Gravenland, bij Hillegom en op De Utrechtse Heuvelrug verrezen prachtige lusthoven. Het landleven werd het lifestyle-ideaal van vele welgestelde Amsterdamse kooplieden. 

De Amsterdamse regentenfamilie Van Loon beschikte in Amsterdam over een imposant grachtenhuis met het aan de tuin grenzende koetshuis waarin een groot aantal rijtuigen en paarden gehuisvest waren. 
Daarnaast beschikten zij in de negentiende eeuw over een grote buitenplaats, Hydepark, gelegen tussen Driebergen en Doorn. Dit gigantische huis werd in 1889 gebouwd voor het echtpaar Van Loon – Borski en telde meer dan tachtig kamers voor de familie en hun gasten uit binnen- en buitenland. Deze stallen waren nóg imposanter. 

Hoewel Hydepark bij een grote brand is verwoest konden enkele sport-, dienst-, en galarijtuigen, tuigen en livreien alsook vele foto’s worden behouden. 
Tijdens de tentoonstelling Rijtuigen op de buitenplaats wordt aan de hand hiervan een goed beeld geschetst van het leven op de buitenplaats. 

Speciaal voor Het Jaar van de Buitenplaats heeft het museum een nieuwe website geïnitieerd: 
www.metvanloonnaarbuiten.nl . De website geeft een overzicht van de tientallen buitenplaatsen die in het bezit zijn geweest van de familie Van Loon.

…meer info
Michiel van Musscher (1645-1705)

vrijdag, 9 maart 2012 - zondag, 10 juni 2012

Michiel van Musscher (1645-1705)

In Museum Van Loon is tot en met 10 juni 2012 de tentoonstelling Michiel van Musscher De Weelde van de Gouden Eeuw te zien. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Van Musscher. Het is tevens de eerste tentoonstelling die plaatsvindt in het onlangs geopende koetshuis van het museum, waardoor de collectie familieportretten in het huis te bezichtigen blijft. 
Van Musscher was aan het eind van de 17e eeuw een succesvol portrettist, volgens de Zweedse architect Nicodemus Tessin, in 1687 op bezoek in de hoofdstad, zelfs de beste Amsterdamse schilder voor kleine portretten. Zijn portretten hingen huis aan huis in de Gouden Bocht van de Herengracht. Hij portretteerde naast Amsterdamse regenten onder andere Tsaar Peter de Grote. 
Van Musscher had als leermeesters onder meer Gabriel Metsu en Adriaen van Ostade. Hij schilderde in de trant van Netscher en Van Mieris. Zijn portretten zijn van ongekende kwaliteit en tonen een grote rijkdom aan details. Door de uitbundige wijze waarop de Hollandse elite zich door hem liet presenteren wordt de weelde van de Gouden Eeuw ruimschoots belicht. 
De tentoonstelling toont naast bekendere werken uit Nederlandse collecties, waaronder die van Museum Van Loon, ook werk uit particuliere collecties en internationale musea. De tentoonstelling is een ode aan het werk van Van Musscher en brengt de nadagen van de Gouden Eeuw in beeld. 
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie bij WBooks.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Mondriaan Stichting en Classicus Insurance. 

Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van € 2.- op de reguliere toegangsprijs.

…meer info
Les Canaux de la Mode

donderdag, 17 november 2011 - maandag, 5 december 2011

Les Canaux de la Mode

In Museum Van Loon vindt dit jaar de tweede editie van Les Canaux de la Mode plaats. Nederlandse modevormgevers en Franse couture ambachtslieden werkten jarenlang samen. De resulaten - een serie unieke werken waarin liefde tussen ambacht en design tot uiting komt - worden gepresenteerd in een tentoonstelling. 
Naast de uiteindelijke resultaten toont de expositie ook het uitgestrekte proces van samenwerking dat voorafging aan het eindproduct. De tentoonstelling – ontworpen door de Amsterdamse And Beyond Studios – vermengd de moderne artworks met het 17 eeuwse décor dat het Museum Van Loon biedt. 

Website Canaux de la Mode 
Foto: Wendelien Daan

…meer info
Immersion

vrijdag, 4 november 2011 - woensdag, 11 januari 2012

Immersion

Museum Van Loon heeft een geheel eigen plek verworven in de hedendaagse kunst. Vanaf 1996 organiseert het museum tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars. 
Zo is er van 4 november tot 11 januari een tentoonstelling in samenwerking met FOAM en Maison Descartes (het Frans cultureel centrum in Amsterdam) waarbij het werk van drie jonge Franse fotografen, Alexandre Maubert, Justine Pluvinage en Vera Schöpe centraal staat. De kunstenaars zijn alle drie afkomstig van de fotografie opleiding in Arles, de École Nationale Supérieure de la Photographie (ENSP). De drie fotografen vullen elkaar goed aan, inhoudelijk èn beeldend, omdat ze elk op geheel eigen wijze overlappende vraagstukken in hun werk behandelen. Voor Museum Van Loon maken ze nieuw werk in de vorm van ingrepen die zijn geïnspireerd op de historische achtergrond van het huis. 

Alexandre Maubert produceert een video-installatie bestaande uit foto’s en 3D animatie, waarbij hij gebruik maakt van de afbeeldingen van de familie Van Loon. (www.alexandremaubert.com

Justine Pluvinage maakt een geluidsinstallatie waarin ze zich bezint op herinneringen in relatie tot de souvenirs die deel uitmaken van de collectie en alle ‘de keuken’ als ankerpunt hebben. (www.justinepluvinage.com

Véra Schöpe presenteert een projectie en geluidsinstallatie waarin ze reflecteert op identiteit, herinnering en taal. De reisalbums met tekeningen van Pieter van Loon vormen hierbij haar inspiratie. (www.veraschoepe.com)

…meer info
Van Loon rijdt uit

zaterdag, 24 september 2011

Van Loon rijdt uit

Het koetshuis wordt ieder uur door een museummedewerker 15 minuten opengesteld om: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16:30 

In 2009 kocht Museum Van Loon, dankzij de steun van vele fondsen en particulieren, het koetshuis achterin de tuin van het museum. Op 22 september, de verjaardag van Jonkheer Maurits van Loon, werd de restauratie afgerond. Het zou hem buitengewoon verheugd hebben te zien dat de historische eenheid tussen huis, tuin en koetshuis is hersteld. Het is de enige plaats in Nederland waar bezoekers een groot en representatief grachtenpand in originele omvang kunnen bezichtigen en waar het werelderfgoed van UNESCO, waar de grachtengordel toe behoort, zo zichtbaar is. 
Het koetshuis, achterin de tuin van het museum, werd net als het woonhuis, in 1672 ontworpen door de bekende architect Adriaan Dortsman. De familie Van Loon had een grote passie voor paarden en bezat één van de meest indrukwekkende collecties rijtuigen in Nederland. 

Het koetshuis is met deze tentoonstelling weer in oude luister te bewonderen. Het originele rijtuigcarré is hersteld, er is een tuigenkast geplaatst met daarin de oorspronkelijke Van Loon tuigen en de historische rijtuigen en arrensleden van de familie Van Loon zullen wisselend te bezichtigen zijn. Tevens zal het koetshuis in de toekomst ruimte bieden aan andere tentoonstellingen en evenementen van onder andere educatieve aard.

…meer info
Thérèse Schwartze, De Amsterdamse Fine Fleur geportretteerd

vrijdag, 11 februari 2011

Thérèse Schwartze, De Amsterdamse Fine Fleur geportretteerd

Thérèse Schwartze was omstreeks 1900 één van de meest belangrijke societyschilders. Zij werd geboren in Amsterdam en opgeleid door haar vader, de portretschilder Johan Georg Schwartze en aan de academies van München en Parijs. Ze stond bekend om haar gevoel voor stijl en haar vermogen de weelderige kostuums van vooraanstaande personen op indrukwekkende wijze te vereeuwigen en kreeg vele opdrachten uit binnen- en buitenland. 
De opdrachtgevers van Thérèse Schwartze vormden de fine fleur van Amsterdam, anders gezegd het ‘DNA’ van de bestuurlijke, financiële, intellectuele en culturele wereld. 

De tentoonstelling maakt zichtbaar welke personen van deze wereld deel uitmaakten, welke functies zij bekleedden en hoe zij elkaar kenden. 
Museum Van Loon toont ca 35 portretten van de Amsterdamse elite, waaronder schrijvers, hoogleraren, toneelspelers en musici, maar ook families als Van Loon, Van Eeghen, Heldring en Van Ogtrop. 
De portretten van Thérèse Schwartze bevinden zich hoofdzakelijk in particuliere collecties. De meeste bruiklenen zijn afkomstig uit Nederland, maar er zijn ook portretten te zien uit Amerika, België en Frankrijk. Velen zijn tot op heden niet zichtbaar geweest voor het publiek. De tentoonstelling biedt dan ook een unieke kans oog in oog te staan met het werk van deze befaamde portretschilder.

…meer info
Extera Fraay Huis

woensdag, 22 september 2010

Extera Fraay Huis

In 2010 is het vijftig jaar geleden dat de Stichting Van Loon werd opgericht. Op 22 september 1960 - zijn verjaardag - richtte Jonkheer Maurits van Loon de Stichting Van Loon op met als doel het huis van zijn familie te restaureren, er de collectie van zijn familie bijeen te houden en het huis open te stellen voor het publiek. Het museum opende haar deuren in 1973. Het zou hem buitengewoon verheugd hebben dat de grachtengordel, waarin Keizersgracht 672 zich bevindt, vanaf augustus 2010 door de UNESCO is benoemd tot Werelderfgoed. 

De collectie van dit Extera Fraay Huys, zo genoemd door kroniekschrijver Bicker Raye (1732-1772) bevat een groot aantal familieportretten, gesigneerd meubilair, zilver en porselein. Nergens is het werelderfgoed van UNESCO zo zichtbaar als bij Museum Van Loon. 

Op de beletage bevinden zich de rijk geornamenteerde woonkamer en eetkamer voorzien van grote raampartijen met prachtig uitzicht op de Keizersgracht. Aan de achterzijde bevinden zich de tuinkamer, de werkkamer en een kleine salon die uitkijken op de grote formele tuin die wordt afgesloten door het bij het pand behorende koetshuis met zijn tempelachtige façade. Zowel het uit 1672 daterende huis als het koetshuis is van de hand van de architect A. Dortsman. 
Op de 2e etage bevinden zich de slaapkamers: de Drakensteyn kamer met wandschilderingen van de 18e eeuwse schilder Jurriaan Andriessen; de Schaapjeskamer waarvan de wanden zijn bespannen met stof geïnspireerd op Indiase sits; de Vogelkamer en de Rode Slaapkamer met zijn fopdeur vanwege de symmetrie. 
Vanwege deze jubileumtentoonstelling zullen enkele vertrekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek worden opengesteld."

…meer info