Actueel


Restauratie en herinrichting Souterrain

donderdag, 13 april 2017 - zaterdag, 30 september 2017

Restauratie en herinrichting Souterrain

Momenteel worden de vroegere personeelsvertrekken in het souterrain hersteld. Dit herstel, aangevuld met nieuwe evenementen en programma’s, maakt het dagelijkse huishouden zowel “upstairs” als “downstairs” weer zichtbaar in huis.

Wij excuseren ons voor de overlast die deze verbouwing kan veroorzaken tijdens uw bezoek.

Vanaf midden september kunt u voor het eerst de wijnkelder, de zilverpoetskamer en de opslagkelder betreden.


…meer info

Verwacht


Ferdinand Bol

vrijdag, 6 oktober 2017 - maandag, 8 januari 2018

Ferdinand Bol

Het huis, de collectie, de kunstenaar

Dit najaar wordt de schilderijencollectie van Ferdinand Bol getoond in het koetshuis van Museum Van Loon. De zeventiende-eeuwse schilder was de eerste bewoner van het grachtenpand aan Keizersgracht 672, het huidige Museum Van Loon.

Het huis moet er voor bezoekers in de zeventiende eeuw spectaculair hebben uitgezien. De verschillende kamers in het pand aan de Keizersgracht waren gevuld met de enorme schilderijencollectie van Ferdinand Bol en zijn tweede vrouw Anna van Erckel. Zij bezaten werken van Rembrandt, Rubens, Van Ruisdael en vele andere tijdgenoten.

Na zijn leertijd bij Rembrandt ontwikkelde Bol zich tot één van de belangrijkste en succesvolste schilders van zijn tijd. Niet alleen de kwaliteit van zijn werk, ook zijn familiale banden en geslaagde netwerkstrategie droegen bij aan zijn succes en vermogen.

Dankzij een inventaris die Bol in 1669 liet opstellen is het mogelijk een goede indruk te geven van zijn collectie. In het koetshuis van het museum worden ca. 25 schilderijen getoond, afkomstig uit particuliere verzamelingen en (inter)nationale musea. Opvallend aan deze verzameling is de verscheidenheid aan genres en schilderstijlen. Bol verzamelde historiestukken en portretten, maar ook landschappen, zeegezichten en stillevens. Werken van grote meesters zullen weer bij elkaar hangen op een plek waar zij ooit werden verzameld door de zeventiende-eeuwse schilder.

Drie andere musea, het Amsterdam Museum, Museum Het Rembrandthuis en het Paleis op de Dam sluiten aan bij deze tentoonstelling door gelijktijdig aandacht aan Ferdinand Bol én Govert Flinck te schenken.

 

Afbeelding: Ferdinand Bol, Zelfportret, ca. 1669. Rijksmuseum, Amsterdam

…meer info
Muziek in het Zeven Bruggen Kwartier

vrijdag, 6 oktober 2017 - 20:00u

Muziek in het Zeven Bruggen Kwartier

Concert : 'Een zeer rijke en kostbare boedel'

Tijdens de tentoonstelling Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar zal een concert met zeventiende-eeuwse muziek worden georganiseerd in de Blauwe Salon van het huis. Muziek van onder andere Monteverdi en Frescobaldi zal worden uitgevoerd door de Franse sopraan Marine Fribourg en de Duitse klavecinist Carsten Schmidt.

Datum: 6 oktober 2017
Aanvang: 20.00 uur
Kaarten à € 20,- kunt u bestellen via de webshop van Klassieke Muziek
Meer informatie over het Zeven Bruggen Festival

…meer info